İspanya, santrallerini gözden geçirecek

İspanyol hükümeti, ülkedeki tüm nükleer santrallerindeki güvenliği gözden geçirme kararı aldı.

Yayınlanma: 16.03.2011 - 10:00
Abone Ol google-news

Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından bu ülkedeki bazı nükleer santrallerde patlama ve radyasyon sızıntısı olması dünyada nükleer santrallerin ne kadar güvenli olduğu sorusunu ortaya atarken, ciddi tartışmaların yaşandığı İspanya'da nükleer santrallerin olası bir deprem veya sel riskine karşı güvenliğinin kapsamlı bir şekilde gözden geçirileceği açıklandı.

Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, mecliste yapılan görüşmelerin ardından basına açıklamasında, İspanya'daki tüm nükleer santrallerin güvenli olduğunu vurgulasa da bu güvenliğin daha da artırılacağını söyledi.

Nükleer Güvenlik Konseyi'ne gerekli talimatların verildiğini kaydeden Zapatero, "Hepimiz, ülkemizin coğrafi ve doğal şartlarını biliyoruz. Nükleer santrallerimiz güvenliği üzerine rahat olmamız için gerekli sebeplerimiz var. Ama buna rağmen Japonya'da olanlardan sonra bizim de nükleer güvenliğimizi artırmamız gerekir" dedi.

Zapatero ayrıca, önceliklerinin Japonya'ya yardım etmek olduğunun altını çizerek, nükleer santrallerin varlığıyla ilgili tartışmaların şimdi değil Japonya'nın içinde bulunduğu sorundan kurtulmasından sonra yapılması gerektiğini savundu. İspanya Başbakanı, Japon halkının deprem sonrasında tüm dünyaya bir yurtseverlik örneği verdiğini de ifade etti.

İspanya'da toplam 8 nükleer santral bulunurken, Japonya'da radyasyon sızıntılarının olduğu Fukushima gibi 40 yıllık bir geçmişi bulunan Burgos kentindeki Garona nükleer santralinin geleceği tartışılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler