İsrail ateşkes dinlemiyor

Gazze saldırılarının ardından İsrail ve Filistinli gruplar arasında imzalanan ateşkes şartlarına uymayan İsrail askeri araçları, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusuna girdi.

Yayınlanma: 29.11.2012 - 10:27
Abone Ol google-news

Han Yunus'un El-Karara beldesi halkından alınan bilgiye göre, aralarında tank ve buldozerlerin de olduğu İsrail askeri araçları, El-Karara beldesine girerek sınırlı bir bölgede tarama faaliyetleri yürüttü.

İsrail ateşkes şartlarına daha önce de uymayarak geçen hafta Han Yunus'un doğusunda güvenlik noktasına yaklaşan Filistinli vatandaşlara ateş açmış, olayda bir genç hayatını kaybetmiş, 19 kişi yaralanmıştı. Ateşkesten sonra, İsrail güçlerinin, Kerem Ebu Salim yakınlarında açtığı ateşle 2 Filistinli, Gazze'nin doğu sınırında ise 7 kişi yaralanmıştı.

İsrail Deniz Kuvvetleri dün de Gazze kıyılarında 6 Filistinli balıkçıyı göz altına almıştı.

İsrail saldırısı sonucu yaralanan bir Filistin'li daha hayatını kaybetti

İsrail'in Gazze saldırısı sırasında yaralanan ve Mısır'da tedavi gören 1 Filistinlinin daha hayatını kaybetmesiyle saldırılar sonucunda ölenlerin sayısı 177'ye yükseldi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamaya göre, İsrail'in Gazze saldırısı sırasında Refah'ta ağır yaralanan ve Mısır'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Husam el-Hemas adlı Filistinli genç, Kassam tugaylarına bağlıydı. Husam el- Hemas'ın hayatını kaybetmesiyle İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 177'ye ulaştı.

İsrail'in Gazze saldırısında yaralanan 32 kişi, tedavi için Refah sınır kapısından Mısır'a nakledilmişti.

Gazze'deki Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı rapora göre, İsrail'in 8 gün süren Gazze saldırısında, 16'sı 5 yaşın altında 50 çocuk, 12 kadın, 19 yaşlı toplam 177 kişi hayatını kaybederken, 141'i 5 yaşın altında 606 çocuk ve 254 kadının aralarında bulunduğu bin 399 kişi yaralandı.

Filistin ''İsrail devam ederse bizde vururuz.''

Filistinli gruplar, İsrail ateşkes ihlaline devam ederse kendilerinin de karşılık vereceklerini duyurdu.

Gazze'deki Filistinli grupların sözcüleri yaptıkları açıklamada, Mısırlı aracıdan İsrail'in ateşkes ihlalini durdurmaya çalışmasını talep etti.

Hamas hareketi yöneticilerinden Salah el-Berdevil, ''Ateşkes anlaşması Mısır- ABD gözetimiyle gerçekleşti ve ateşkesin karşılıklı olması vurgulandı, ancak İsrail'in ateşkes ihlalleri artış gösteriyor'' dedi.

Hareketin İsrail'e ''Siz ateşkese uymazsanız biz de uymayız'' dediğini belirten Berdevil, İsrail'in ateşkes ihlaline devam etmesi durumunda Filistin direnişinin tamamının çok sert bir şekilde karşılık vermeye hazır olduğunu ifade etti.

Berdevil, direniş güçlerinin İsrail'in ateşkes ihlaline şimdiye kadar karşılık vermemesinin, Mısırlı aracıya saygıdan kaynaklandığını kaydetti.

Öte yandan İslami Cihad Hareketi liderlerinden Hıdır Habib ise Filistin direnişinin, İsrail'in ateşkes ihlaline karşılık vermek için hazır olduğunu ve en uygun zamanda gerekli karşılığın verileceğini vurguladı.

Mısırlı ateşkes aracısından, İsrail'i ateşkes ihlalinden vazgeçirmesini isteyen Habib, ''İsrail'in ateşkes ihlalinden vazgeçmesi halinde Filistin direnişinin de ateşkese uymaya devam edeceğini, ancak İsrail'in ihlallere devam etmesi halinde direnişin de karşılık verme hakkı olduğuna işaret etti.''

''Filistin özgürlüğüne kavuşmadıkça'' Filistin-İsrail çatışmasının sona ermeyeceğini dile getiren Habib, ''Siccil taşı savaşının, çatışmanın sadece birinci turu'' olduğunu kaydetti.
Öte yandan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi liderlerinden Kayid el-Gul da ''İsrail'in, üzerine düşen ateşkes sorumluluğunu yerine getirmediğini ve ihlallere devam ettiğini''
ifade etti.

Gul, İsrail'e verilen güvencelerin onu daha fazla tek taraflı ihlale ve Filistin halkına katliam yapmaya sevk ettiğini dile getirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler