İsrail okullarında ulusal marş zorunluluğu geliyor

İsrail Eğitim Bakanlığı, yeni öğretim yılında okullarda her sabah ulusal marş okutulması zorunluluğu koymayı planlıyor.

Yayınlanma: 29.08.2009 - 11:07
Abone Ol google-news

İsrail Eğitim Bakanı Gideon Sa'ar, eğitim sisteminde bir dizi reform yapmayı amaçlarken, Amerika'da olduğu gibi her sabah okullarda ulusal marşın okutulmasının zorunlu kılmayı düşündüklerini söyledi.

Yeni öğretim yılda okullarda, öğretmenler sınıfa girdiğinde öğrencilerin ayağa kalkması ve okullarda üniforma zorunluluğu da öneriliyor.

Planlanan değişikliklerle, Siyonist mirasın kuvvetlendirilmesi ve askere gitmenin teşvik edilmesi amacıyla, Siyonizm ve Yahudilik için özelliği bulunan ya da önemli savaşların yapıldığı alanlara sınıf gezileri düzenlenmesi öngörülüyor.

Arap kesimi, Sa'ar'ın girişimlerini, ülkede milliyetçi dalganın yükselişinin bir göstergesi olarak değerlendiriyor. Arap Yüksek İzleme Komisyonu, Sa'ar'ın planlarının eğitimi düzenlemekten çok siyasi amaçlı olduğu görüşünde.

Eğitim Bakalığı, geçen ay okullara "ulusal marş kitleri" gönderilmeye başladığını da açıklamıştı. Arap nüfusunun 1,3 milyondan fazla olduğu ülkede Arap okullarına gönderilmediği belirtilen bu kitlerin, İsrail ulusal marşının geçirdiği tarihi değişikliklere ilişkin bir kitap ve 2 CD'den oluştuğu kaydedilmişti.

Orta Avrupalı bir Yahudi Naftali Hers İmber tarafından yazılan 130 yıllık bir şiirin eski bir halk şarkısının ezgisiyle oluşturulan İsrail ulusal marşı (HaTikva), önce 1897'de Siyonizmin marşı, İsrail'in kurulduğu 1948'de de gayriresmi olarak ulusal marş olarak kabullenilmişti. HaTikva'nın resmen ulusal marş olarak kabulü 2004 yılında yasayla olmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler