İsrail, "savaş suçu ve soykırım"dan yargılansın

İran Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Fatıma Aliya, BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay'e gönderdiği mektupta, Gazze Şeridi'nde masum ve savunmasız sivillerin öldürülmesi emrini veren İsrailli yetkililerin yargılanmasını talep etti. Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını "vahşi, insanlık dışı ve suç" olarak niteledi.

Yayınlanma: 01.01.2009 - 12:25
Abone Ol google-news

İran, İsrail'in "savaş suçu ve soykırım" suçlarından yargılanmasını istedi. İran Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Fatıma Aliya, BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay'e gönderdiği mektupta, "İsrail, Gazze Şeridi'nde savaş suçu işliyor ve soykırım yapıyor" dedi. Mektupta, İsrail liderleri hakkında zaman kaybetmeden Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICC) soruşturma açılmasının gerekliliği üzerinde duruldu.

ICC savcısının dava açabilmesi için BM İnsan Hakları Komisyonu başta olmak üzere diğer ilgili uluslararası kuruluşların bu yönde girişimde bulunması gerekiyor. Pillay de bir süre önceki açıklamasında, "1,5 milyon Filistinliyi en temel insan haklarından zorla mahrum etmekle İsrail'in insan hakları yasasını ihlal ettiğini" belirtmişti.

İsrail'in, Haziran 2007'den beri kuşatma altında tutuğu Gazze Şeridi'ne düzenlediği son hava saldırılarında 400'e yakın kişinin öldüğü, 2000 dolayında kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Bu arada İran genelinde yarın cuma namazından sonra, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarını kınama gösterileri yapılması bekleniyor.
 

Saldırılar insanlık dışı

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını "vahşi, insanlık dışı ve suç" olarak niteledi. Morales, Bolivya'nın Cochabamba kentinde düzenlediği basın toplantısında, "İsrail'in geri çekilmesi ve politikasını değiştirmesi gerektiğini" belirtti.
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları "vahşi, insanlık dışı ve suç" olarak niteleyen Morales, saldırıları durdurmak için Bolivya'nın uluslararası toplum nezdinde harekete geçeceğini söyledi.

ABD ile ilişkileri bozulmaya başlayan ve İran ile diplomatik ilişkileri güçlendiren Bolivya'nın solcu Devlet Başkanı, Beyaz Saray'ı da İsrail'i kullanmakla suçladı. Morales, "ABD hükümeti, bağımsızlık sürecindeki bazı ülkeleri işgal etmek için İsrail gibi, bir ülkeyi kullanmaya devam edemez" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon