"İsrail Türk ordusunun müşterisi olabilir"
Haaretz gazetesi, TSK'nın, 4 milyar dolar tutarındaki "dev" bir helikopter alımı gerçekleştirme üzere olduğuna, kontrat için yarışan iki şirketten ABD'li Sikorsky'nin teklifinin, üçüncü ülkelere sattığı helikopterlerin Türkiye'de onarılmasını içerdiğine dikkat çekerek "İsrail'in yakında Türk ordusunun müşterisi haline gelebileceği"ni belirtti.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, 4 milyar dolar tutarındaki "dev" bir helikopter alımını gerçekleştirmek üzere olduğuna, kontrat için yarışan iki şirketten ABD'li Sikorsky'nin teklifinin, üçüncü ülkelere sattığı helikopterlerin Türkiye'de onarılmasını içerdiğine dikkat çekilerek "İsrail'in yakında Türk ordusunun müsterişi haline gelebileceği" belirtildi.
İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Türkiye'deki helikopter ihalesinde İtalyan Augusta ile yarışan Sikorsky şirketinin, teklifinin, üçüncü ülkelere sattığı helikopterlerin Türkiye'de onarılmasını içerdiğine işaret ederek "Türkler, Amerikan helikopterlerini satın almaya karar verirse geçmişte Türk helikopterlerini tamir etmiş olan İsrail, Türkiye'nin müsterişi haline gelecek mi?" sorusunu sordu.
Haaretz, "milyarlaca dolar değerinde" varlıkları olduğunu belirttiği Oyak'a da dikkat çektiği geniş haberinde Oyak'ın, bütçenin yanısıra TSK'nin diğer önemli bir kaynağı olduğunu belirterek Oyak'ın, Türkiye'nin en büyük ticari kuruluşu durumuna geldiğini" vurguladı.
"Oyak tesislerinde üretilen arabalar İsrail'de satılıyor"
Oyak'ın Renault otomobillerinin üretildiği bir tesise sahip olduğunu kaydeden gazete, Oyak Renault tarafından üretilen Fluence arabalarının İsrail'de satıldığını belirterek "Yani, İsrail'de bu tür bir aracı satın alanı, doğrudan Türk ordusunun ceplerine para koyuyor" diye yazdı.
İran devrim muhafızları benzetmesi
Gazete, Oyak ile ilgili olarak "Türk ordusu ile Türk ekonomisi arasındaki ilişki, yapısal olarak İran'daki Devrim Muhafızları'nın ilişkisine benzer. Onların da, imalat ve hizmet şirketlerinden oluşan bağımsız bir ekonomik temeli var. Türkiye'de bu yapı, 1961 askeri ayaklanma sonrası kuruldu" savını da dile getirdi. Şimdi Türk hükümetin Oyak'ı "dizginlemeye karar verdiğini" savunan gazete, "Geçen hafta benimsenen ve ordunun karşı olduğu yasal düzenlemeyle Oyak'ın, bir denetim mahkemesinin yetkisine tabii tutulacağı"nı yazdı.
Haaretz, haberinde ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir araştırmanın bulgularını benimsendiğini, söz konusu raporda "ülkenin demokratik süreçleri üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu için Oyak'ın mevcut hali ile faaliyetlerini sürdürmesi halinde, Türkiye'nin AB'ye katılma şansına zarar verebileceği uyarısında bulunduğunu" belirterek "Bu, zaten ordunun hem toplumda, hem de ekonomideki rolünü azaltmak isteyen bir hükümet için iyi bir bahanedir" iddiasında bulundu. Gazete şöyle devam etti:
"Ordunun üzülmesine gerek yok"
"Yeni yasa ve ordunun ona yönelik eleştirilerine rağmen. Türk ordusunun ekonomik kuruluşu için üzülmeye gerek yok. Çimento ve arabaları üretmeye, ürünlerinin dünya çapında pazarlamaya ve büyük karları etmeye devam edecek. Sadece Türkiye içinde biraz daha rekabet ile karşılanacak ve bir miktar daha yüksek kurum vergisini ödemeye mecbur kalacak. Ve ordu personeli emekli olduğunda , - biri hükümetten biri de, politikası her kariyer askere bir 'daire ve bir araba' sağlama olan Oyak'tan olmak üzere, çifte emekli maaşından yararlamaya devam edecek."
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası