"İsrail'i asla tanımayacağız"
Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas hareketinin önde gelen siyasi liderlerinden Mahmud Zahar, Hamas hareketinin, 1967 sınırları üzerinde bir Filistin devletini kabul etmeye hazır olduğunu belirtti, ancak İsrail'i asla tanımayacaklarını yineledi.
Mahmud Zahar, Filistin yerel haber ajanslarından Ma'an'ın radyosuna yaptığı açıklamada, Hamas'ın İsrail'i tanımasının, örgütün "tüm Filistin topraklarını kurtarma" amacına aykırı olduğunu vurgulayarak, İsrail'i tanımanın, gelecek nesillerin Filistin topraklarının kurtuluşunu sağlama haklarını iptal etmek anlamına geldiğini ifade etti.
Örgütün daha önce "nehirden (Ürdün nehri) denize (Akdeniz) kadar uzanan topraklar üzerinde bir Filistin devleti kurulması" yolundaki hedefini hatırlatan Ma'an, Zahar'ın ilk kez 1967 sınırlarıyla bir Filistin devletini kabule hazır olduklarını söylemesinin önemine dikkati çekti.
Ancak Zahar, bu devletin kuruluşu için gelecek Eylül ayına umut bağlamaktan yana olmadığını da vurguladı. Zahar, geçmişte de buna benzer sözler verildiğini ve bunların yerine gelmediğini hatırlattı.
Filistin Yönetimi, Eylül ayında BM tarafından tanınan bir devletin ilanını planlıyor.
ABD'nin eski Başkanı George Bush döneminde de bu tür sözler verildiğini ve Filistin devleti için tarih belirtildiğini anımsatan Zahar, "Bu devletin bileşenleri ne olacak? Devlet, hangi topraklar üzerinde kurulacak? Bu devletin vatandaşları sadece Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndekiler mi olacak, diasporadaki 5 milyon Filistinli'nin kaderi ne olacak?" sorularını yöneltti ve İsrail'le bir ateşkes konusunda ise Hamas'ın geçen dönem diğer gruplarla birlikte varılan ve şimdi yeni El Fetihli partnerleriyle ortaklaşa alınan karar doğrultusunda ateşkese uyacağını kaydetti, ancak ateşkesin barış demek olmadığını, sadece direniş programının bir parçası olduğunu ifade etti.
Abbas'ın Gazze ziyareti şimdilik zor
Zahar, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın planladığı Gazze ziyaretinin ise şimdilik zor olduğunu söyledi.
El Fetih ile Hamas arasında ulusal anlaşmaya gidilmesine rağmen, yıllardır süren iç bölünmeden kaynaklanan sorunlara dikkati çeken Zahar, büyük aşiretler ve aileler arasındaki toplumsal uzlaşmayı sağlamak için bunun üzerinde çalışmak ve düzenlemelere gitmek gerektiğini kaydetti.
Zahar ayrıca, eski güvenlik birimleri başkanlarının da Gazze'ye dönüşlerinin veya El Fetih'in 2007 ortalarında kapatılan kurumlarının yeniden açılmasının da şimdiki durumda zor gözüktüğünü söyledi.
El Fetih'in önde gelen isimlerinden Nebil Şaat ise kurulması öngörülen yeni ulusal birlik hükümetinin başbakanının henüz belli olmamasına rağmen, yeni hükümetin 10 gün içinde kurulabileceğini belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği