İşsizlik için çözüm önerileri
TÜİK'in açıkladığı yüzde 16.1'lik işsizlik rekoruna hükümetin acil çözümler içeren bir reçete hazırlaması gerektiği görüşünde birleşen ekonomi dünyasından çeşitli çözüm önerileri geliyor. Çalışma eski Bakanı Yaşar Okuyan, sorunun çözümü için önce hükümetin "Türkiye'deki işsizlik gerçeğinin" farkına varması gerektiğini söylerken, HAK-İŞ Başkanı Salim Uslu "Kanuni çalışma süresinin üzerinde çalışma engellenmeli" dedi.
TÜİK'in açıkladığı yüzde 16.1'lik işsizlik rekoruna hükümetin acil çözümler içeren bir reçete hazırlaması gerektiği görüşünde birleşen ekonomi dünyası, çözüm önerilerini dile getirdi.
Kamu-Sen Başkanı Akyıldız: İşsizliğin ilacı harcama çeki
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, alındığı iddia edilen tedbirlerin, yaşanan krizin ateşi ile buhar olup uçtuğunu belirterek, "Bu ortamda satış yapamayan, üretemeyen, sürekli işçi çıkarmak zorunda kalan işletme sahiplerine kredi vermek hiçbir anlam taşımamaktadır. Piyasaların ateşini söndürmek, tüketiciyi desteklemekle mümkündür. Yalnızca sanayiciye, üreticiye borç vererek bu krizi aşamaz, işsizliğe çare bulamazsınız. Piyasalara güven vermek ve tüketimi canlandırmak zorundasınız. Dar ve sabit gelirlilere verilecek 'Harcama çeki' bu krizin ilacıdır" diye konuştu.
Hak-İş Başkanı Uslu: Kanuni çalışma süresinin üzerinde çalışma engellenmeli
HAK-İŞ Başkanı Salim Uslu, issizlikle mücadelede hükümetin acilen sosyal koruma sistemlerini güçlendirecek enstrümanları devreye sokması gerektiğini söyledi. Bunlardan ilkinin İşsizlik Sigortası'ndan yararlanma koşullarını esnetmek olduğunu belirten Uslu, bu dönemde daha çok işsizin fona ulaşması sağlanmasının gerektiğini vurguladı. Kısa zamanda sonuç verecek çözümlerden bir diğerinin ise ciddi yatırım yapmadan ülke zenginliklerini ortaya çıkaran ormancılık ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Uslu, "Atılacak en önemli adımlardan biri de hükümetin kanunu süreleri aşan çalışmaları engellemesi olmalı. Hem kamuda hem de özel sektörde, kanuni sürelerin oldukça üzerinde bir çalışma sistemi var. Bu konuda hızlıca adım atılması halinde, 1 milyon kişiye istihdam yaratılmış olur" dedi. Genç nüfusun işsizlik oranının düşündürücü boyutlara ulaştığına dikkat çeken Uslu, geçen yıl çıkarılan ve genç nüfusun istihdamına destek veren İstihdam Paketi'nin kriz dönemine rastlaması nedeniyle amacına ulaşamadığını ifade etti. Uslu, hükümetin orta vadede mesleki eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: "İdeoloji çamurundan bazı kafaların çıkarılması lazım. İmam hatip gerekçesiyle mesleki eğitimin önü kapatılmamalı."
Ekonomi Kurumu Başkanı Uygur: Yeni kapasite kullanımı sağlanmalı
Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, işsizlik için hazır bir reçete söylemenin çok zor olduğunu ifade ederek, işsizliğin önlenebilmesi için ekonominin büyümesi gerektiğini vurguladı. Yeni kapasite kullanım ile yatırım ortamının sağlanması gerektiğine dikkat çeken Uygur, diğer alınacak önlemlerin geçici olacağını sözlerine ekledi.
İşkur eski Başkanı Kenar: Beşeri sermaye güçlendirilmeli
Makro ekonomik göstergeler düzeltilmeden, istihdamın artmasının mümkün olmadığına dikkat çeken İŞKUR eski Başkanı ve MESS Eğitim Vakfı Genel Müdürü Dr. Necdet Kenar, bu dönemde yapılacak en önemli yatırımın işsiz ordusunun eğitilmesi olduğunu belirtti. Öncelikle işgücü piyasasının analizinin yapılması gerektiğine dikkat çeken Kenar, kriz sonrasında hangi sektörde, ne kadar istihdam açığının ortaya çıkacağına yönelik hesaplamalar doğrultusunda İŞKUR'un verdiği mesleki ve danışmanlık eğitimlerinin artırılması gerektiğini kaydetti.
Hükümetin işgücü piyasalarının analizini yeni istihdam paketinde gündeme getirmeye hazırlandığına değinen Kenar, İŞKUR'un iller bazında benzeri bir çalışma yaptığını anımsatarak, "Bu yeterli değil. Bu konuya daha ciddi eğilmek gerekiyor" dedi.
Kenar, İŞKUR kaynaklarının işsizlerin ağaç dikmesi için dağıtılması yerine, kriz döneminde beşeri sermayeyi güçlendirecek eğitim programlarına yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çalışma eski bakanı Okuyan: Önce işsizlik gerçeği görülmeli
Hükümetin işsizlik sorununu çözebilmesi için "Türkiye'deki işsizlik gerçeğinin" farkına varması gerektiğini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, "Hükümet işsizlik sorununun hala farkında değil. TÜİK'in makyajlanmış rakamlarıyla işsizlik sorununa yaklaşırlarsa, çözüm üretmeleri mümkün değil. TÜİK rakamları 3 milyon 802 bin işsiz olduğunu söylüyor. 3 milyon kişinin ise artık iş aramaktan vazgeçtiğine dikkat çekiyor. Türkiye'nin işsizlik sorunu, Başbakan Erdoğan'ın TOBB Genel Kurulu'nda tekrarladığı üzere 1 milyon 300 bin TOBB üyesinin bir işsiz istihdam etmesiyle çözülmez. Ya da belediyelerin kaldırım yaparak, yeni işgücü istihdamı yaratmasıyla" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke