İstanbul 2010 Kültür Başkenti projesi 'yağma' projesine döndü

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi’ni yürüten İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın, yandaşlarına milyon liralık bütçeler aktararak rant yaratan bir ajans haline geldiğini söyledi.

Yayınlanma: 21.10.2009 - 13:19
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, dün konuya ilişkin CHP’nin Şişhane’deki İstanbul İl Başkanlığı’nda dün basın toplantısı düzenledi.

2010 Avrupa Kültür Başkenti projelerine ayrılan kaynağın benzin ve motorine yapılan küçük zamlarla karşılandığını ve bu yolla yıllık 250 milyon TL’lik kaynak yaratıldığını belirten Soysal, “Halka yansıtılan küçük zamlar, AKP’nin ve Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın yandaşlarına dağıtılıyor. Bu yağmada İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş dahi by-pass edildi” dedi.


Giderler sponsordan, rant ajanstan

Soysal, rant dağıtılan projelere ilişkin de belgelerle örnekler verdi. 500 öğretmen ve bin 500 öğretmenin İstanbul’daki müzeleri gezmesi için teklif veren kişinin, bu küçük organizasyon için 626 bin 636 lira istediğini belirten Soysal, “Ajans ise bu proje için 2 milyon 132 bin 772 TL ödenmesini istiyor. Proje sahibi 636 bin TL’ye yaparım diyor, ama ajans 2 milyon TL’yi aşan parayı ödemekte ısrarlı” dedi. Yine benzer bir rantın Boğaziçi Festival’inde gerçekleştiğini belirten Soysal, “Bütçenin 3 milyon 963 bin TL’lik kısmı ajanstan talep edildi. Bütkçenin en önemli kalemlerinden olan 907 bin TL’lik pano ve açıkhava tiyatrosunun kiralam giderini İBB organize etti. Kültür Bakanlığı Aya İrini ve Topkapı Sarayı’nın kiralama bedellerini üstlendi. BKM, Semah gösterisi ve Zülfü Livaneli konserine sponsor oldu. Peki tüm bu önemli giderler sponsorlarla karşılanıyorken, 2010 Ajansı neden bu projeyi ihalesiz olarak, ‘ASİA Organizasyon’ şirketine verdi. Yoksa şirketin sahibi olan Nesibe Meriç’in, internette AKP’nin basın danışmanı olarak geçmesinin bu projenin kabulünde etkisi mi oldu” diye konuştu.

 

Sünnet törenine 11.7 milyon TL

Soysal, Osmanlı padişahlarından 3.Murat’ın oğlunun sünnet törenin anlatan “Surname-i Hümayun” adlı eserin, minyatür sanatçıları ve ressamlar tarafından yeniden canlandırılması projesinde de yaşandığını söyledi. ARGE İnşaat Şirketi’nin 8 milyon 670 bin TL’ye sünnet törenini yeniden canlandırmak için ajansa teklif verdiğini belirten Soysal, “Aynı eserin yeniden canlandırılması içni ajansa 4 proje daha geldi. Şimdi ajansın önünde toplam 11.7 milyon TL’lik Surname-i Hümayun projesi duruyor. Bu kadar büyük bir para, bu projeler için fazla değil mi?” diye sordu. “Avrupa Gençlik Parlamentosu” projesi kapsamında Avrupa ülkelerinden gelen toplam 100 öğrencinin İstanbul’da sadece 3 gün ağırlanması için de 928 bin TL’lik bütçe ayrıldığına dikkat çeken Soysal, “Hesapladım, uçak biletlerine 100 bin TL ayırırsınız, İstanbul’un en lüks otelllerinden olan Swisotel’de 3 gün 60 bin TL’ye ağırlarsınız. Peki, 1 milyon TL’ye yaklaşan bu bütçe neden proje sahibine veriliyor” diye konuştu.

Soysal, Beyoğlu Belediyesi’nin de bu ranttan “Altın Eller” projesiyle faydalandığını söyledi. Projenin toplam maliyetinin 3 milyon 524 bin TL olduğunu belirten Soysal, “Proje 2008, 2009, 2010 yıllarını kapsıyor. Çizelgede de ‘Etkinlik alanında sanatçıların kullanacağı Türk evi tipinde standların tasarımı, yapımı ve kurulum’ yer alıyor. Toplam 100 stand var. Birim fiyatı 8 bin TL’den 80 bin TL eder. İlk yıl, yani 2008 de standlar kuruldu. Peki 2. ve 3. yıllarda. Her yıl standlar yeniden yapılmıyor ki, bir önceki yıl yapılan standlar kullanılıyor. Ama 3 yıl için de yeniden stand yapılmış gibi parası alınıyor” dedi. Soysal, “Türkiye Üniversiteleri Tiyatro Şenliği” projesi kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinden getirilen öğrencilerin, İstanbul’da 25 tiyatro oyunu sergilemesinin kararlaştırıldığını bu proje için ayrılan 765 bin TL’nin de abartılı bir rakam olduğunu söyledi. Öğrencilere ödenecek ücretlerin çok az olduğunu belirten Soysal, konaklama masraflarının eklenmesi halinde dahi ortaya çıkan giderlerin, ajansın sağladığı bütçenin yarısına ulaşmayacağına dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler