"İstanbul ciddi bir borç batağında"

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde iç denetçi olarak görev yapan bazı isimlerin aynı zamanda BİT'lerde görev aldığını belirterek, iç denetçilerin kanuna göre başka görevlerde bulunmasının suç olduğunu söyledi. İç denetçilerle ilgili önümüzdeki hafta suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Soysal, Sayıştay'ı da göreve çağırdı.

Yayınlanma: 28.01.2009 - 11:28
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 40 milyar liraya yakın borcu olduğunu belirterek Topbaş'ı İstanbul'u iflas noktasına getirmekle suçladı. Soysal "İstanbul ciddi bir borç batağında" dedi. Soysal BİMTAŞ ve Sağlık AŞ'nin ise sermayesini koruyamadığını ve fesih olduğunu kaydetti.

Soysal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde iç denetçi olarak görev yapan bazı isimlerle ilgili iddialarda bulundu. İstanbulluların usulsüzlük ve yolsuzlukla alınteri ve emeğinin nasıl heba edildiğini daha önce yaptıkları açıklamalarla dile getirdiklerini söyleyen Soysal, belediye şirketlerine 3 yılda 6 milyar lira kaynak aktarıldığını, özvarlıklarının tüketilerek iflas noktasına geldiğini söyledi. Soysal, "adeta arpalık haline gelen bu şirketlerin ve bankamatik yöneticilerinin, şirketleri nasıl denetimsiz bıraktıklarını da üstüne basa basa bahsetmiştik. Sayın Kadir Topbaş bu belgeli açıklamalarımız karşısında; gelenekselleşmiş AKP jargonuyla, mağdur edebiyatını sürdürmüş, 'çamur atmayı bırakın da suç duyurusunda bulunun' teklifi yapmıştı. Biz de, sayın. Kadir Topbaş'ın sözünü dinliyor ve ilgili makamlara başvurarak, önümüzdeki hafta, farklı konularda, onlarca suç duyusunda bulunacağımızı bildiriyoruz." diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yasa tanımayan bir yönetim anlayışıyla yönetildiğini kaydeden Soysal, belediyede iç denetçi olarak görev yapan bazı isimlerin aynı zamanda belediye şirketlerinde görev aldıklarını açıkladı. Soysal iç denetçi olan ve aynı zamanda belediye şirketlerinde görevli olan isimleri şöyle sıraladı:

"Mehmet Cemil Arslan; Mali Hizmetler Daire Başkanı, encümen üyesi, iç denetçi ve BİMTAŞ yönetim kurulu başkanı, Yakup Keskin; Gelirler Müdürü, iç denetçi ve İGDAŞ yönetim kurulu üyesi, Hasan Özçelik; İştirakler koordinasyon müdürü, iç denetçi ve İGDAŞ yönetim kurulu üyesi, Kenan Kırtıl; Bütçe denetim müdürü, iç denetçi ve KİPTAŞ yönetim kurulu üyesi, Abdülkadir İnceoğlu; Mali Kontrol Şube Müdürü, iç denetçi ve BELBİM yönetim kurulu üyesi, Sabri Çakıroğlu; Giderler Müdürü, iç denetçi, İGDAŞ yönetim kurulu üyesi, Ali İhsan Baş; Finans müdürü, iç denetçi ve İSFALT yönetim kurulu üyesi, Sami Kılıç; Emlak Müdürü, iç denetçi, İSFALT yönetim kurulu üyesi, Mustafa Ocak; İDA yönetim kurulu üyesi, iç denetçi, Asude Sedefoğlu; İGDAŞ Denetleme Kurulu üyesi ve iç denetçi"



"Sayıştay'ı göreve çağırıyoruz"

Soysal, 5018 sayılı İç Denetçilik Kanunu'nun 63'ncü maddesinde iç denetçilerin görevlerinin sayıldığını, 64'ncü maddede ise "İç denetçi görevinde bağımsızdır ve iç denetçiye asli görevi dışında hiçbir görev verilemez ve yaptırılamaz" denildiğini belirterek, "Yasaya tamamen aykırı bu bakkal mantığındaki komedinin sonunda, yolsuzluklar katlanarak devam edecektir. Bu noktada konuyla ilgili olarak Sayıştay'ı göreve çağırıyoruz. Bu konuyla ilgili asıl sorumlu Kadir Topbaş olmasına rağmen, görevden alma yetkisini neden kullanmıyor? BİT dahil olmak üzere, bu şahısların başka görevde bulunmaları, alenen suçtur. Yani denetleyenle, denetlenen birleştirilmiştir. İç denetim atamalarına, koltuk sevdası uğruna ses çıkarılmamaktadır. Bu bir ihlaldir, suçtur ve hepsinden önemlisi bu bir hırsızlıktır. " diye konuştu.
 

"İstanbul iflas noktasında"

İstanbul'un ciddi bir borç batağında olduğunu, 40 milyar liraya yakın borcu bulunduğunu kaydeden Soysal, İstanbul'un iflas noktasına getirildiğini söyledi. Soysal "İstanbul'un borcunu, kasasını görelim ne var ne yok" dedi. Soysal belediyenin şirketleri arasında bulunan BİMTAŞ ve Sağlık A.Ş'nin sermayelerini koruyamadığını ve şirketlerin fesih olduğunu da savundu.

Soysal bir soru üzerine CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve grup başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Kağıthane'yi "Kağıttepe" olarak ifade etmesinin bir dil sürçmesi olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Soysal, "Başbakan'ın da dili sürçmedi mi, Sayın Kadir Topbaş'ın da dili sürçmedi mi?"dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon