İstanbul'a iki yeni şehir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçim beyannamesini açıklarken İstanbul için iki yeni şehir vaadinde bulundu. Konuşmasında CHP'nin İzmir'de aday tanıtım toplantısında takılan Mustafa Balbay maskelerine değinen Erdoğan, 'Bu bir maskeli balo' dedi.

Yayınlanma: 16.04.2011 - 11:14
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan '2023 Vizyonu' temasıyla partisinin hedeflerini açıkladı. "AKP seçim beyannameside Kaf Dağı'nın ardını görmeyeceksiniz. Asla ulaşılmayacak hedefleri görmeyeceksiniz" diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü;

- Türkiye'ye son derce güçlü makul hedefler çıkarmak için oluşturulmuştur. Samimi bir iletişim kutuyoruz. Türkiye'ye gerçek bir hedef sunuyoruz. Burada aziz milletimize, özellikle bir hususu hatırlatmak istiyorum. Yakın tarihte siyaseti popülizmle özdeşleştiren, siyasetçileri çok gördü. Çok değişik vaatlerde bulunuyorlardı. Ne yazık ki bu politikalar ülkemize hayal kırıklığı uğrattılar.

- Sonra da hazineyi yağmadılar. Para bastılar. Ekonominin dengelerini alt üst ettiler. Faiz fırladı. Bunun rantını kimler yedi. Medya dünyasında olan kardeşlerim siyaseti yakından takip edenler bunları kimin yediğini çok iyi biliyor.

- Türkiye popülist siyaset anlayışı, plansız-programsız, gündelik politikalari gelecek vizyonundan uzak politikalar nedeniyle çok ağır faturalar ödemiştir. Çok daraldıkları zaman büyük bir telaşa kapılmışlar hemen birin yanına bir sıfır daha koymuşlar... 6 tane sıfırı gelip oraya yerleştimişler. Bu benim vatandaşımın sıkıntısına şifa mıydı? Sırf vatandaşımızı aldatmak içindi. Modern hırsızlıkla halkı aldatıyorlardı. Artık bu oyunları bozduk. Altı sıfırın altısını da çöpe attık. Şahsiyetli bir Türk Lirasını kazandırdık. Onların bir milyona alamadıklarını biz daha fazlasıyla bir liraya alıyoruz. Kaşıkla verilen enflasyon, bütçe açığı, vergi yoluyla kepçeyle alınıyordu.
 

Maskeli balo benzetmesi

- Milletten değil çetelerden güç devşirmeye çalışanlara milletim bu seçimlerde de eminim ki yüz vermeyecektir. Dışarıdan adam bulamayanlar şu anda Silivri’nin içinden aday göstermeye gayret ettiler. Siyaset ne hale geldi.

Aday tanıtımında maskeli aday tanıtımı yapıyorlar. O da enteresan. Bu bir maskeli balo.. Bu hale düşmüşler. Bu ana muhalefet partisinin ne hale düştüğünün açık delilidir. İnanıyorum ki milletim 12 Haziran’da bunların maskesini indirecektir.
 

"Planlı bir kampanya yürüteceğiz"

- 12 Haziran seçimlerinde nezaketi elden bırakmayacağız. Yalanlar, iftiralar üzerinde değil plan ve projeler üzerine bir kampanya yürüteceğiz. Bu beyanname,  seçime kadar olan süreci, seçim sonrasındaki 4 yıllık süreci değil, Türkiye'nin  12 yılını şimdiden planlayan bir beyannamedir.

- Bu kardeşiniz 2023'ü telafuz edene  kadar kimse konuşmuyordu. Bunun patenti bize ait. Şimdi konuşmaya başladılar. AKP'nin seçim beyannamesi, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü  bugünden şekillendiren,  Türkiye'yi bugünden 100. yıla hazırlayan bir yol  haritasıdır.

Ana başlıklar

Beyannamedeki 5 ana başlık şöyle:

İleri demokrasi

Büyük ekonomi

Güçlü toplum

Marka şehirler

Lider ülke

Yeni anayasa

- Yeni anayasa projesi beyannamenin bir numaralı maddesidir. Özgürlükçü, yenilikçi bir anayasaya ihtiyaç olduğu herkesin ortak fikridir. Türkiye’yi vesayet ve müdahalelerden arındıracak bir anayasayı gündemimize aldık.  12 Haziran seçimlerinden sonra bunu yoğun bir şekilde hayata geçirmenin gayretinde olacağız. Yeni anayasa yeni oluşacak TBMM’de hazırlanacak. Demokratik ve katılımcı anlayışla hazırlanacak. Kısa ve öz olacak.

Yargılamalar daha hızlı olacak

- Yargılamalar yeni dönemde daha hızlı sonuçlanacaktır. Bununla ilgili altyapı çalışmaları da yapılacaktır. Güven veren bir adalet sistemi önceliğimiz.

Kılıçdaroğlu'na cevap

- Ana muhalefet partisi lideri benimle ilgili bir şey söylüyor, benim bir savcı olduğumdan bahsediyor. Hiçbir yerde bu ifadeyi kullanmış değilim. Benim kullandığım ifade şudur: Ben milletin avukatıyım. Ana muhalefetin başındakiler ve mensupları bu ifadeyi kullandılar. Devlet-millet kaynaşmasını sağlayacağız. Yeni anayasa ile birlikte kamu yönetimi de kapsamlı bir reforma tabi tutulacaktır.

Büyük ekonomi

- Beyannamemizin ikinci ana başlığı büyük ekonomi. Tüm dünyada küresel finans krizinin etkileri sürerken Türkiye ekonomisinin yüzde 8.9 büyümesi ve en hızlı büyüyen ekonomi olmamız ulaştığımızı seviyeyi gösterir.

- Milletin kaynaklarını çarçur etmedik, heba edecek hiçbir sorumsuzluğa asla izin vermedik. Seçime 2 aydan daha az zaman kalmışken ekonomik göstergelerin dengeli şekilde seyretmesi Türkiye’nin alışık olmadığı bir durumdur.

- Ekonomide disiplini tavizsiz şekilde sürdüreceğiz. Daha düşük enflasyon ve daha düşük faiz önceliklerimiz arasında. 2023 25 bin 76 dolar seviyesine çıkması öngörülüyor. GSMH 2023’te 2 trilyon 64 milyar dolar olacak. 2023 için ihracat hedefi 500 milyar dolar. Kayıtdışılık azaltıldıkça vergi oranları da azalacaktır. İstanbul dünyadaki ilk 10 finans merkezi arasında yer alacak.

- İMKB’de işlem gören Türk şirketi sayısı 1000 olacak. Yabancı şirket sayısı Türk şirketi sayısından fazla olacak ve en az 10 ülkeyi temsil edecek.

- Çalışabilir durumda olan tüm vatandaşlara iş sağlamak önceliklerimizden.

Kriz boyunca istihdamımız azalmadı

- 1 milyon 317 bin vatandaşımıza 2010’da istihdam sağladık. 5 yıllık bir projeyle her yıl 200 bin olmak üzere 1 milyon işsizi eğitimden geçirip işe yerleştireceğiz.

 

İşsizlik hedefi

- 2023 vizyonu daha nitelikli işgücü, daha nitelikli iş ve daha kaliteli bir çalışma hayatıdır. İşsizliği 2023’de yüzde 5’e indirmeyi, istihdamı da yüzde 50’ye çıkarmayı planlıyoruz.

- Meslek danışmanı adındaki bir projeyi başlatıyoruz. İŞKUR’a bağlı her işsiz için bir iş ve meslek danışmanı belirleyeceğiz. Bunlar işsizlere birebir destek verecek

 
Savunma üretimi

- Savunma sanayi ürünleri artık ülkemizde üretiliyor. Askerimizin kullanacağını piyade tüfeğini üretemiyorduk. Şimdi bunun her şeyi bize ait. Milli tankımızın konsept tasarımı tamamlandı. ANKA isimli insansız hava aracı deneme uçuşlarına başladı

- ABD ve İsrail’den sonra stratejik yeteneklere sahip insansız hava aracı üreten 3. ülke Türkiye olacak. İlk savaş helikopteri olan ATAK’ın da tüm yazılım ve tasarımları tamamlandı. 2013’te üretim bandına giriyor.

- 2002 sonunda 36 milyar dolardan aldığımız ihracatı 2023’te 500 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 2023’te turist sayısını 50 milyona çıkaracağız.

- 2015’e kadar 750 km, 2023’e kadar 5275 km yeni otoyol yapılarak toplam otoyol uzunluğu 7500 km’ye çıkarılacak. YHT hattı 2019’a kadar 6500 km’ye, 2023’e kadar 10 bin km’ye çıkarılması planlanmaktadır. Muhalefet patika yol bile yapamadı

İlk yerli uçak

- 2023’e kadar tasarımı bize ait olan sivil kendi uçağımızı yapmış olacağız.

Ulaşım

- 2019'a kadar İstanbul Karayolu Tüp Geçişi, Boğaza 3. Köprü, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Körfez Geçişi, İstanbul-Çanakkale-Tekirdağ Otoyolları, 2023'e kadar ise Çanakkale Boğaz Geçişi tamamlanacaktır.

- Yüksek Hızlı Demiryolu Hattı 2015'e kadar 3 bin 500 kilometreye, 2019'a kadar 6 bin 500 kilometreye, 2023'te ise 10 bin kilometreye çıkarılacaktır.

- Bu anamuhalefet zihniyeti, bırakın demir ağlarla örmeyi, bunlar patika yollar bile yapamadı. Demir ağlarla örmeye devam ediyoruz. Ülkemizin neresinde olursa olsun, hangi yöne gitmek isterse istesin uçak ile sehayat etmek istediğinde bir saatten daha kısa sürede bir havaalanına ulaşma imkanını bulacaksınız. Planlamalarımızı buna göre yapıyoruz. 2023'e kadar tamamen yerli tasarım ve üretime dayalı, kendi uçağımızı yapmış olacağız. Şu anda 46 havaalanı var. Geldiğimizde nerede... Havayolu değil, halkın yolu oldu. Otobüs fiyatına her yere seyahat edilebiliyor.

- Yeni yapılacak havaalanları ile mevcut 165 milyonluk yolcu kapasitesi yıllık 400 milyon yolcuya ulaştırılacaktır. Havayoluyla seyahat eden yolcu sayısı ise yıllık 103 milyondan 350 milyona çıkacaktır.


Zorunlu eğitim 13 yıl oluyor

- Eğitim her zaman olduğu gibi en öncelikli gündemimiz olacak. Okul öncesi eğitim bütün il ve ilçelerde olacak. Zorunlu eğitimi 13 yıla çıkarmış oluyoruz. Okul öncesi ilköğretimle birleşecek.

- Öğretim üyesi sayısı kısa ve orta vadede öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 20 olmak üzere 80 bine çıkacak.

- YÖK yeniden yapılandırılacak. YÖK, üniversiteler arasında denetleme yapan  ve belli alanlarda akredite yapan bir kurum haline gelecek.

-Meslek liseleri ve düz lise noktasında hedefimiz 2023’te meslek liselerinin oranı yüzde 65’e, düz liselerin oranı da yüzde 35’e indirilecektir.

Yürüyen bantlı şehir hastanesi

- Kamu özel ortaklığı modeli ile sağlık tesisleri, AR-GE birimleri dev şehir hastaneleri oluşturacağız.

- Ankara’da bir tanesi planlanmış durumda, İstanbul’da 2 tane hedefliyoruz. En az bir milyon metrekare arazi üzerinde bu hastaneleri yapmış olacağız

- Sedye üzerinde sokakta taşınan hasta istemiyoruz.
Her şey tamamen hastane içinde olacak. Yürüyen bantlarla, her şey gayet lüks olacak.
 

Doktor sayısı 2 katına çıkacak

- 120 bin olan doktor sayısını 2023’te 200 bine çıkaracağız. Tamamıyla sağlık alanında üniversite kurmaya başladık. Bezm-i Alem mesela, tamamen bir sağlık üniversitesidir.
Uzman doktorlarımızın kariyer yapma imkanlarını da bu hastanelerde yakalayacaklar.
Devlet hastanesini Tıp fakültesinin emrine veriyor. Böylece uzman doktorlar kariyer yapmış olacak.

- Gençlerin toplumsal karar mekanizmalarına daha etkin katılımı için çalışmalar yapacağız. Barınma ve yurt sorununun çözümünde TOKİ ile YURTKUR bir çalışma içinde. Öğrencilere ucuz barınma imkanı getireceğiz. Çaresiz ve umutsuz bir tek insanın kalmaması için var gücümüzle çalışmayı en önemli varlık sebebi olarak görüyoruz. ASDEP, Aile Sosyal Destek Projesi kapsamında hane odaklı bir merkeze geçeceğiz. Aile merkezli bir sistem kuracağız.

- Sosyal konut projesi sürdürülerek yoksul ailelere teslim edilmek üzere 100 bin konut yapılacak, peşinatsız ve faizsiz aylık 100 TL taksitle verilecek.

Marka şehirler

- Büyükşehirler olmak üzere marka şehirler üreteceğiz. Şehirlerimiz terk edilen değil aranılan ve özlenilen cazibe merkezlerine dönüştürülecek. Atık su sorununu çözmek için projemiz adı var, Projenin adı SUKAP, Su, Kanalizasyon ve Altyapı projeleri yani. Küçük yerleşim yerlerine finansman desteği sağlanacak. Diğer belediyelere ise ucuz, uzun vadeli kredi sağlanacak.

- İçme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet veren belediye sayısı yüzde 100’e çıkarılacak.
Devlet bakanlıklarının sayısını azaltıyoruz, bunları icracı bakanlıklara dönüştüreceğiz. Kent içi ulaşım nüfusu 100 binin üzerindeki kentlerde ulaşım ana planları sağlanacak. TOKİ eliyle inşa edilen konut sayısı 1 milyona ulaşacaktır

- Yeni evli veya evlenecek yoksul çiftler için yuva teşvik konut programı başlatıyoruz. Bu programa müracaat eden çiftlere bizler içinde kısmi bir donanım yapacağız. Beyaz eşya, halı gibi.. 25 yıla varan vadelerle peşinatsız onları ucuz konut sahibi yapacağız

- Ankara’da toplu taşıma ihtiyaçlarına uygun olarak 2 yıl içinde 44 km’lik metronun bitirilmesi hedefleniyor. Ankara Esenboğa Havalimanı ile şehir merkezi arasına raylı sistem kurulacak.

210 hektar alandaki Ankara Evleri özelliği taşıyan tarihi bir bölge oluşturulacak


İstanbul'a iki yeni şehir

- İstanbul'da iki yeni şehir kuracağız. Bakınız iki yeni şehirden bahsediyorum. Biri Avrupa yakasında, biri Anadolu yakasında. Ey muhalefet sakın siz de projelerinizi açıklarken bunu kapmaya kalkmayın. Patenti bize ait.

- Girdiğimiz seçimlerin hiçbirinde popülizme tevessül etmedik, milletin kaynaklarını çarçur edecek, heba edecek bir sorumsuzluğa asla müsaade etmedik. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını ne yedik, ne yedirdik. Bugün seçime iki aydan daha az bir zaman kalmışken, Türkiye'de ekonomik göstergelerin, faizlerin, enflasyon beklentisinin, diğer beklentilerin dengeli şekilde seyretmesi, açık söylüyorum Türkiye'nin alışık olmadığı bir durumdur. Türkiye, AK Parti iktidarları döneminde her seçimde, bu güven ortamını yaşamıştır ve yaşamaya devam etmektedir. Ekonomide disiplini tavizsiz şekilde sürdüreceğiz. Daha düşük enflasyon ve daha düşük faiz, ekonomide önceliklerimiz arasında yer alıyor.
Gayri safi yurt içi hasılanın, 2015 yılında 1 trilyon 76 milyar dolara, 2019 yılında 1 trilyon 486 milyar dolara, 2023 yılında da 2 trilyon 64 milyar dolara yükseltilmesi hedeflenmektedir. Kişi başına milli gelir; 2015 yılında 14 bin, 2019 yılında 18 bin 685, 2023 yılında da 25 bin 76 dolar seviyesine yükselecek.

- İhracatımız; 2015 yılında 201 milyar dolara, 2019 yılında 317 milyar dolara ve 2023'te de 500 milyar dolara yükselecek. Vergi politikası, ekonomik büyümeyi, yatırımı ve istihdamı destekleyecek ve ekonomide kayıt dışılığın azaltılmasını sağlayacak şekilde gözden geçirilecektir. Kayıt dışılık azaltıldıkça vergi oranları da azalacaktır.
Para politikası, finansal istikrarı da gözetecek ve fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla hükümetin büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecektir. Cumhuriyetimizin 100. yılında İstanbul, dünyadaki ilk 10 finans merkezi içinde yer alacaktır. Bu stratejik hedef doğrultusunda gerekli beşeri, fiziki, teknik, vergisel ve hukuki tedbirler alınacaktır. İMKB'de işlem gören Türk şirketi sayısı en az 1000 olacaktır. İşlem gören yabancı şirket sayısı ise Türk şirketi sayısından fazla olacak ve en az 10 ülkeyi temsil edecektir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler