İşte ODTÜ ‘takipçi’leri

ODTÜ’de mescidin yetersiz olduğunu ve öğrencilerin cezalandırılmasını isteyen YÖK üyelerinden biri ilahiyatçı. Biri de 2007 AKP milletvekili adayı çıktı.

Yayınlanma: 29.12.2015 - 21:40
Abone Ol google-news

ODTÜ’de mescidin yapılmasını ve öğrencilerin cezalandırılmasını takip edecek YÖK üyelerinin İbrahim Hatipoğlu ve Durmuş Günay olduğu öğrenildi. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK üyeliğine atanan üyelerden Hatipoğlu’nun uzmanlık alanlarından biri “Türkiye’de akademik hadisçilik.” Günay ise mühendislik profesörü ve 2007 seçimlerinde AKP’nin Isparta Milletvekili adayı oldu.

ODTÜ’deki mescit tartışması sürüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Gereği neyse bunun da YÖK tarafından yapılması gerekir. Tabii ki bizler bunun da takipçisi olacağız” sözleri ile devreye girmesinin ardından YÖK de çalışmalarını hızlandırdı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, mescit üzerinden tartışmanın başlamasının ardından devreye girmiş ve “iki YÖK üyesini” konu ile inceleme yapmak üzere görevlendirmişti. Sözkonusu iki YÖK üyesi, ODTÜ’de incelemelerini tamamladıktan sonra YÖK Başkanı Saraç’a bir rapor sunmuş, raporun ardından Saraç konu ile ilgili bir komisyon kurmaya karar vermişti.

İkisini de Gül atadı

İlk incelemecilerin ve daha sonra kurulan komisyon üyelerinin Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu ve Prof. Dr. Durmuş Günay olduğu öğrenildi. Hatipoğlu da Günay da eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK üyeliğine atandı.

Mısır’da çalıştı

2012’den beri YÖK üyesi olan İbrahim Hatipoğlu, imam hatip lisesi mezunu ve ilahiyat profesörü. Yüksek Lisans Tezi’nin konusu “Hadis Usulü Kaynaklarına Göre Hadis Öğrenim ve Öğretim Adabı.” Altı ay süreyle Mısır’da, bir yıl süre ile de İngiltere’de tezi ve alanıyla ilgili çalışmalarda bulundu. Bulgaristan Müslümanlarının dini ıslahat düşüncesi ve Türkiye akademik hadisçilik ile ilgili çalışmaları ile de profesör oldu. İslami Yazmalar birliği kurucu üyeleri arasında yer alan Hatipoğlu, Hadis Tetkikleri Dergisi’nin de editörleri arasında.

 

Mühendislik profesörü

2008 yılından bu yana YÖK üyeliği yapan Durmuş Günay ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Makina Mühendisi olarak mezun oldu. Akademik kariyerini mühendislik ve mekanik alanlarının yanı sıra Bilim ve Teknoloji Felsefesi alanlarında yaptı. Günay, Gül’ün de arkadaşı olarak biliniyor. 2007 seçimlerinde AKP’nin Isparta milletvekili adayı olan Günay, seçilemeyince Gül tarafından tekrar YÖK üyeliğine atandı.

 

ODTÜ’de neler yaptılar?

Hatipoğlu ve Günay, YÖK Başkanı Saraç’ın görevlendirmesi ile ODTÜ’de yerinde incelemeler yaptı. Mescit tartışmasının sadece bir tarafı ile görüşen üyeler, 16. mescidin düzeltilmesini ve genişletilmesini isteyen ve bu yüzden saldırıya uğradıklarını iddia eden öğrencileri dinledi. İki üyenin YÖK Başkanı Saraç’a sundukları raporda, “öğrencilerin yerleşkede başka ibadet alanlarının da bulunduğunu fakat çok büyük bir alana kurulu olan üniversitelerinin diğer mescitlerine gitmelerinin zor olduğunu, çok yürümeleri gerektiği, zaman kaybına ve hatta bu yüzden derslerine yetişememelerine yol açtığını aktardıkları” belirtildi.

Mescit küçük ve yetersiz’
Hatipoğlu ve Günay, incelemelerinin ardından tartışmalara konu olan mescidin “çok küçük, yetersiz ve kadın-erkek ayrı ibadetin yapılabilmesi için uygun olmadığına” karar verdi.

Mescidi ve cezayı takip edecekler
Hatipoğlu ve Günay’ın söz konusu raporlarını inceleyen YÖK Başkanı Saraç, bir komisyon kurulması talimatını verdi. Komisyonda yine Hatipoğlu ve Günay’ın yer almasına karar verildiği belirtildi. Edinilen bilgiye göre üyeler, “ODTÜ’de tartışmalara yol açan mescidin tadilatının bitirilmesini ve namaz kılan öğrencilere şiddet uygulandığı iddia edilen öğrencilere üniversite yönetimi tarafından yapılacak işlemleri” takip edecekler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler