İşten çıkarmalar sürüyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel mali kriz nedeniyle işten çıkarmaların önü arkası kesilmiyor. Birçok firma elemanlarıyla vedalaşmaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 21.01.2009 - 08:59
Abone Ol google-news

Avustralyalı madencilik şirketi BHP Billiton, küresel çalışma gücünün yaklaşık yüzde 6'sını işten çıkarıyor.

Firmanın Batı Avustralya eyaletindeki dev Ravensthorpe nikel madenini süresiz olarak hemen kapatacağı ve Mount Keith'deki nikel madeninde ise üretimi kısacağı belirtilen açıklamada, 2,100'ü bu iki madende olmak üzere Avustralya'da 3,400 kişinin, Şili'de 2,000 kişinin ve ABD'nin Arizona eyaletindeki Pinto Valley'de 550 kişinin işine son verileceği ifade edildi.

Paslanmaz çelik üretiminde kullanılan nikel madeninin fiyatı, özellikle Çin'in hammadde talebinin düşmesi nedeniyle geriledi.

BHP Billiton Finans Direktörü Alex Vanselow gazetecilere yaptığı açıklamada, emtia piyasalarındaki belirsizlik nedeniyle daha fazla madenin kapanabileceğini söyleyerek, ''Bunlar çok ciddi kararlar ve onları hafife alamayız, ancak sonunda gerekli ve doğru kararlar'' dedi.

İşten çıkarmaların toplam maliyetinin 500 milyon dolar olacağını tahmin eden Vanselow, Avustralya'da demir cevheri üretimini kısma niyetinde olmadıklarını ifade etti.

 

Audi 1600 kişiyi işten çıkaracak

Macaristan'ın Györ şehrinde faaliyet gösteren ve 2008 yılı içinde 60 bin Audi TTL ve Audi A3 otomobili üreten Audi Macaristan'ın, yaklaşık 6 bin kişi olan çalışan sayısında yüzde 25'lik bir indirime gidecek.

Küresel mali krizin en fazla yaşanan ülkelerin başındaki Macaristan'ın otomotiv sektörü ve inşaat sektörü bu darbeden etkilenirken, şimdi de Audi'den çıkarılması planlanan 1600 işçi, ülkedeki işsizler ordusunun biraz daha büyümesine neden olacak.

 

Warner Bros 800 kişi ile yollarını ayıracak

Dünyanın en büyük eğlence şirketlerinden Time Warner Inc. Warner Bros. Entertainment, şirketin işgücünün yüzde 10'unu temsil eden 800 kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.

İşten çıkarmaların büyük çoğunluğu stüdyoların merkezi konumundaki Burbank California'da olacak.


Clear Channel'dan 1850 kişi çıkartılacak

ABD'li radyo istasyonlarının en büyük ortağı konumundaki Clear Channel Communications Inc de şirketin işgücünün yüzde 9'unu teşkil eden 1850 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Şirketin Üst Yöneticisi Mark Mays'ın çalışanlara gönderdiği elektronik postada, şirketin benzeri görülmemiş sıkıntılı zamanlarla karşı karşıya olduğunu belirtti.
 

Bose'den 1000 kişi çıkartılacak

Yüksek teknolojili ses araçlarıyla tanınan ABD'li Bose Corp, şirketin işgücünün yüzde 10'unu oluşturan 1000 kişiyi işten çıkaracak.

Şirketin Sözcüsü Carolyn Cinotti, küresel bir şirket olarak, zorluklara yanıt verdiklerini söyledi.
Cinotti, işten çıkarmaların, imalat gibi ''seçilmiş alanlarda'' yaşanacağını, özellikle de şirketin Framingham merkezinde olacağını söyledi. Cinotti, detay vermedi.


Eaton 5.200 elemanıyla vedalaşıyor

ABD'li sanayi malzemeleri üreticisi Eaton firması, 5.200 kişiyi daha işten çıkarıyor. Şirketin sözcüsü Kelly Jasko, The Plain Dealer gazetesine yaptığı açıklamada, işten çıkarılanların ücretlerinin bu ay sonuna kadar ödeneceğini bildirdi. Şirket, işten çıkarmaları dünden itibaren çalışanlarına bildirmeye başladı.

Küresel ekonomik krizin, araba ve kamyon şanzımanından elektrik sigortasına kadar çeşitli sanayi malzemeleri üreten şirketin ürünlerine olan talebi düşürmesi nedeniyle Eaton, geçen yıl 3.400 çalışanının işine son vermişti.

 

TT Electronics 700 kişiyi işten çıkartıyor

İngiliz elektronik malzeme üreticisi TT Electronics, bu yıl 700 kişiyi işten çıkarıyor. Merkezi İngiltere'nin güneyinde Surrey bölgesindeki Weybridge'de bulunan firmanın Başkanı Geraint Anderson, işten çıkarılan 100 kişinin İngiltere'den olacağını açıkladı.

Dünya çapında yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlayan firma, ticari koşulların ''çok güç'' olduğunu bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler