'İstihbarat' kavgası

Cemaat ve hükümet, gazeteler üzerinden birbirlerine savaş açtı.

Yayınlanma: 02.07.2013 - 07:21
Abone Ol google-news

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı İstihbarat Daire Başkanlığı müdürleri ile il yöneticilerinin değiştirilmesi cemaat ile hükümeti bir kez daha karşı karşıya getirdi. Hükümetin yanında yer alan Star gazetesi, hafta sonu görevden alınan istihbaratçıları bilgileri sızdırmakla suçladı. Taraf ve Bugün gazetelerinin yazarları ise, atamaları “tasfiye” olarak yorumladı.

Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan, son atamaları “Emniyet’e ikinci balyoz indi” şeklinde eleştirel bir başlıkla köşesine taşıdı. Son görevden almaları rutin atama değil, tasfiye dalgası olarak nitelendiren Arslan, şunları kaydetti: “Tayin sırası, şark görevi gelmeyen, cezayı bırakın sayısız ödül ve taltif sahibi, parlak sicilli müdürler yerlerinden edilip polis meslek yüksekokulu emrine verildi ki, bunun literatürdeki karşılığı tasfiyedir. Böylelikle Ergenekon, Balyoz, KCK gibi operasyonları yapan ekibin tamamı pasifize edilmiş oldu. İdare bu yönde bir tercih kullanmış olabilir. Ancak dinen, vicdanen ve hukuken liyakat esastır. Liyakatini ispat etmiş kadrolara yapılanları tarihe ve ehli vicdanın dikkatine not düşüyorum.”

 

‘Münafıklık’ suçlaması

Atamalara bir itiraz da Taraf yazarlarından geldi. Eski polis Emre Uslu, Erdoğan’a şu sözlerle yüklendi: “Başbakan’ın ilginç bir siyaset anlayışı var. Birini kamuoyu önünde övünce korkun, dövünce endişeye gerek yok. Hatırlayın; ben olsam Öcalan’ı asardım dediği hafta MİT müsteşarını Öcalan’la pazarlığa göndermişti. Gezi olayları sonrasında ‘polis’i kamuoyu önünde överken arka planda tasfiye kararnamesi hazırlıyormuş meğer. Erdoğan’ın bir zamanlar sık sık kullandığı ‘Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol’ davranışına ne kadar uyuyor bilemem. Bu davranışın dinde karşılığı münafıklık ama sanırım siyaseten meşru bir davranış bu. Nerdeyse tüm AKP’liler bu davranışı ‘siyaset bu’ diye açıklıyor.”

Uslu, son hamlenin tüm il emniyet müdürlerinin değiştirilmesiyle tamamlanacağını kaydetti. “Peki, Erdoğan bu tasfiyeyi neden yapıyor?” diye soran Uslu, yanıtı ise “Bu sorunun basit cevabı Emniyet’teki cemaatçi polisleri tasfiye ediyor” sözleriyle özetledi. Uslu, tasfiyenin ardından Emniyet İstihbarat’a “eski ekip, ülkücü ekibin getirildiğini” belirterek, “Emniyet kulislerine göre Emniyet’te ülkücüleri atayarak Devlet Bahçeli ile anlaştı Erdoğan. Zaten Bahçeli’nin Gezi olaylarında pasif kalması açılım sürecinde gaz alıcı rol oynaması da bu şekilde açıklanıyor. Böylece MHP’yi yedeğine aldı Erdoğan” ifadelerini kullandı.

 

Star’dan cemaate atıf

Star gazetesi hafta sonu manşetinde “Emniyet arşivi klonlandı mı?” sorusu yer aldı. Üstü kapalı cemaate atıf yapılan haberde, Taraf’ın MİT’le ilgili yaptığı bazı haberleri Emniyet İstihbarat’ın görevden alınan müdürlerinin sızdırdığı ima edildi. Haberde, ABD merkezli internet sitesi jonturk.com’da benzer “istihbarat” kaynaklı haberler yayımlanmaya başlandığı savlandı.

Jonturk’teki haberde, “15 Şubat 2013’te Ankara’da MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Yasin El Kadı ile bir araya geldi” iddiası dile getirilmişti. Star’ın haberinde, “Haberlerde yer alan bilgilerin birkaç ay öncesine kadar olan belli bir zaman aralığını kapsaması da dikkat çekti. Kişi, yer, olay ve diğer ayrıntılı bilgilerin nasıl elde edildiği, hangi kaynaktan servis edildiği araştırılıyor” denildi.

Taraf yazarları Uslu ve Mehmet Baransu, dünkü köşelerinde bu habere de tepki gösterdi. İki yazar, haberin yalan olduğunu iddia etti. Uslu, “O bilgiler Başbakanlık’ta toplanan bilgilerdi ve Emniyet İstihbarat ile bir ilgisi yoktu. Bunu elbette MİT’in tetikçiliğine soyunan Mustafa Karaalioğlu da biliyor, MİT de biliyor. O halde MİT ve Karaalioğlu neden Emniyet İstihbarat’tan tasfiye edilen eski Emniyetçileri hedef yapıyor? İşte bu AKP’nin yeni seçim stratejisi ile ilgili” diye yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler