İsveç'te mucizevi yeni bir madde geliştirildi

Geliştirilen upsalite maddesi, elektronikten, ilaç formülasyonuna, denizlere dökülen petrolün toplanmasına kadar bir çok sahada kullanılabilecek.

Yayınlanma: 18.07.2013 - 10:05
Abone Ol google-news

İsveçli bilim adamları, dünyada bilinen materyallerden daha geniş bir yüzey alanı ve su emme yeteneği bulunan yeni bir madde geliştirdi.

Uppsala Üniversitesi'nden bilim adamlarının magnezyum karbonattan elde ettiği upsalite adı verilen madde, elekronik gereçlerdeki ortamdan kaynaklanan nemi kontrol altında tutmak için duyulan enerjiyi azaltmaktan, ilaç formülasyonu sanayine, zehirli atık, kimyasallar veya denize sızan petrolün toplanmasına kadar pek çok kullanım alanına sahip bulunuyor.

Araştırmacılara göre, kristal yapısı olmayan, şekilsiz magnezyum karbonattan düşük sıcaklık gerektiren son derece basit bir işlemden geçirmek suretiyle elde edilen upsalite maddesi, ayrıca ilaç taşıyıcı sistemlerde, kokunun denetim altına alınmasında ve yangın sonrası sağlık hizmetlerinde kullanılabilecek.

Yeni bulunan madde "PLOS ONE" adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Araştırmayı yapan bilim ekibinden Prof. Maria Stomme, upsalite maddesinin sahip olduğu gram başına 800 metrekarelik yüzey alanının şimdiye bir alkali toprak metal karbonat maddesi için ölçülen en yüksek yüzey alanı olduğuna işaret etti.

Ayrıca upsalite maddesinin çapı 10 nanometreden (metrenin milyarda biri) daha küçük gözeneklerle kaplı olduğunu belirlediklerini belirten Stromme, çevre ile tamemen eşsiz bir şekilde etkileşim içine girmesine olanak veren bu gözenekli yapının maddeyi bir çok uygulama alanı için elverişli hale getirdiğini belirtti.

Upsalite maddesinin, örneğin nisbeten düşük nem oranına sahip ortamlarda, bilinen diğer maddelerden daha fazla su emme özelliğine sahip olduğunu anlatan Stromme, "Bu ve bunun gibi eşsiz özelliklere sahip, önceleri oluşturulması imkansız olarak kabul edilen bu maddenin pek çok endüstriyel uygulamalarda, yeni sürdürülebilir ürünlerin önünü açması bekleniyor" dedi.

Yapılan buluş, Upssala Üniversite'si bünyesinde oluşturulan Disruptive Materials şirketi aracılığıyla satışa sunulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler