İtalya'da basına kısıtlama hazırlığı
İtalya'da merkez sağ hükümetin Senato Adalet Komisyonu'ndan geçirmeyi başardığı yeni bir yasa tasarısı ciddi tartışmaları beraberinde getirdi. Özel yaşamı koruma gerekçesiyle hazırlanan tasarı, basına ciddi kısıtlamalar getirmesiyle dikkati çekiyor. Tasarı, gazetecilere hapis ve para cezası, yayın kuruluşlarına ise 465 bin Avroya varan ağır para cezaları öngören düzenlemeler de içeriyor.
Yasa tasarısı, medya organlarının yanı sıra merkez sol muhalefet tarafından endişeyle karşılandı. Demokrat Parti Senato Grup Başkan Vekili Luigi Zanda, İspanya'nın faşist general Francis Franco yönetiminde olduğu dönemde dahi basına böylesine baskı uygulanmadığını ileri sürerek, "Franco dönemindeki İspanya'da bile böylesine kısıtlamalar yoktu. Tasarı bir giyotini andırıyor" dedi.
Tasarının yasalaşması durumunda gazeteciler, önsoruşturma süreci tamamlanana kadar herhangi bir davayla ilgili belge ya da fotoğraf yayımlayamayacak. Yasağı ihlal eden gazeteciler 2 ay hapis ve 10 bin Avro para cezasına çarptırılabilecek. Telefon kaydının yayımlanması durumunda, aynı hapis cezası geçerli olmakla birlikte para cezası 20 bin Avro'ya kadar çıkabilecek.
Tasarı, duruşmalarda, davacı ve davalıdan oluşan her iki tarafın da onayının alınmaması durumunda, basının görüntü veya ses kaydı yapmasını da yasaklıyor. Bu kuralı ihlal eden ya da görüntü ve ses kayıtlarını başka yollardan elde eden basın mensuplarına 4 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Tasarıda, yargı mensuplarını ve istihbarat teşkilatlarını da yakından ilgilendiren yeni düzenlemeler de yer alıyor.
Tasarıya göre, cumhuriyet savcılarının, salt kuşkudan hareketle gizli olarak ortam dinlemesi yaptırmaları mümkün olmayacak. Tasarı, bunun yapılabilmesi için, o ortamda suç işlenmekte olduğundan emin olunması şartını getiriyor. Tasarı, yargıç ve savcıların basına beyanat vermelerini de yasaklıyor. Beyanat veren yargıç ve savcıların, hakkında konuşmuş oldukları dosya ve davadan derhal el çektirilmeleri de düzenlemeler arasında yer alıyor.
İstihbarat servislerine, herhangi bir telefonu dinlemeye başlamadan önce, başbakanlığa bilgi verme şartı getiriliyor. Tasarı, rahip veya rahibe gibi kilise yetkililerinin dinlenmesini gerektiren durumlarda ise Vatikan Devlet Sekreterliğine (Başbakanlık) önceden bilgi verilmesini öngörüyor.
Medya ve muhalefetten tepki toplayan yasa tasarısı metni üzerinde, önümüzdeki günlerde Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nda bazı değişiklikler yapılabileceği ileri sürülüyor.
Tasarının yasalaşabilmesi için Senato ve Temsilciler Meclisi'nden onay alması gerekiyor.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!