İtalya'da din özgürlüğü tartışması

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Kenan Gürsoy, Papalık Anadolu Temsilcisi ve Türkiye Katolik Piskoposlar Kurulu Başkanı Luigi Padovese'nin 3 Haziran'da özel şoförü tarafından öldürülmesinin, İtalya'nın yanı sıra Türkiye'de de derin bir üzüntüyle karşılandığını söyledi.

İtalya'da din özgürlüğü tartışması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.08.2010 - 17:03

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Kenan Gürsoy, din özgürlüğü ile ilgili olarak İtalya'nın Rimini kentinde düzenlenen uluslararası konferansta yaptığı konuşmada, "Piskopos Padovese'nin ardından ağlamak yerine, olumlu eylemlerde bulunmak, olumlu ilişkiler kurmaya gayret etmek lazım. Dinlerarası diyaloğun güçlendirilmesi için uzun soluklu eylemlere ihtiyaç var" dedi.

Büyükelçi Gürsoy, dinlerarası diyaloğun insanların birbirleriyle karşılaşmaları ve tanışmaları açısından da önem taşıdığına işaret ederek, "Farklı geleneklere mensup olsak da, aynı yüce varlığa inanmaktayız. Farklı geleneklere sahip toplumlar, kendi gelenek ve değerlerini koruyarak ortak bir etik değerler manzumesinde buluşabilirler. Kendimizi başkasının aynasında tanıyabilmemiz büyük önem taşıyor" diye konuştu.

İtalya Dışişleri Bakanı Frattini ise oturum başkanı olarak yaptığı konuşmada, "Dini inancı yaşamak kamusal bir eylem olmalıdır. İtalya olarak din özgürlüğünü, sadece uluslararası politikada değil, ulusal politikamızda da önemli bir değer olarak görüyoruz" dedi.
 

Haç yasağına eleştiri

Frattini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2009'da İtalya'da devlet okullarındaki dersliklerde çarmıha gerilmiş İsa figürü bulundurulmasını din özgürlüğüne aykırı bulan kararını da eleştirdi.

İtalya'nın söz konusu kararı temyiz ettiğine dikkati çeken Frattini, dinin kamusal alana da yansıyabileceğini savunarak, "Avrupa'da, okullarımızdaki sınıflardan çarmıha gerilmiş İsa figürlerinin ve haçların kaldırılmasını isteyen bir yargı kararı, hayal bile edilememelidir. Zira bu, bizim İtalyan Avrupa kimliğimizin kurucu unsurlarından birine müdahaleden başka bir şey değildir" diye konuştu.

Frattini, Hristiyanların Batı dünyası dışındaki ülkelerde sürekli takibat ve zulme maruz kaldıklarını da ileri sürerek, "Öldürülen, diri diri yakılan, kaçmaya mecbur bırakılan Hristiyanlar var. Kendileriyle sıkı işbirliğinde bulunduğumuz kimi ülkeler, durumun iyileşmesi için gayret gösteriyorlar. Somali'deki teröristlerin, Hristiyanlara, Batı'ya ve kendileri gibi olmayan herkese savaş açmış olmaları da kaygı vericidir" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Frattini, din özgürlüğünün sağlanması için tüm ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini de kaydetti.

Rimini'deki toplantının düzenleyicisi olan Paydaşlık ve Özgürlük adlı dernek, İtalya'da muhafazakar sağ çizgideki siyasi faaliyetleriyle ön plana çıkan etkin bir Katolik sivil toplum kuruluşu olarak tanınıyor. Papaz Luigi Guissani'nin 1969'da Milano'da üniversitede öğrencilerini örgütleyerek kurduğu dernek, 1980'den bu yana her yıl Rimini kentinde, çeşitli konuları ele almak üzere, "Halkların Dostluğu Buluşması" adı altında düzenlediği uluslararası toplantıyla da dikkati çekiyor. Guissani'nin 2005'te vefatı sonrasında da etkinliğini sürdüren derneğin bu yıl, Rimini'de 22 Ağustos'tan bu yana süren etkinliğinin yarın sona ermesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler