İtalya'da hükümet güven oylamasına gidiyor

İtalya'da dün oylanan 2010 yılı devlet harcamalarına ilişkin bilançonun meclisten geçememesi nedeniyle Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ hükümetin, yarın mecliste güven oylamasına gideceği açıklandı.

Yayınlanma: 12.10.2011 - 10:26
Abone Ol google-news

Hükümetin 2010 yılı devlet harcamalarına ilişkin bilançonun görüşüldüğü, 630 sandalyeli İtalyan parlamentosunda, bilançonun 1. maddesinin oylamasında, 290'a 290 eşitlik çıkması ve hükümet cephesinden 28 milletvekilinin oylamaya katılamaması, hükümetin mecliste çoğunluğa sahip olup olmadığı tartışmalarının yeniden alevlenmesine neden oldu. Parlamentoda çoğunluğu sağlamak için gereken 1 oyu, dünkü oturumda bulamayan iktidarın yarın mecliste güven oyu arayacağı, bugün de başbakan Silvio Berlusconi'nin mecliste bir konuşma yapacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da konuya ilişkin hükümetin ''makul'' bir cevap vermesi gerektiğini ifade etti. Parlamentodaki dünkü oylamanın ardından muhalefet milletvekillerinin sonucu büyük sevinçle karşıladıkları görülürken, sonucun açıklanmasıyla yerinden kalkarak, oturumu terk eden Başbakan Berlusconi'nin konuyu "teknik bir kaza" şeklinde yorumladığı öğrenildi.

İtalyan medyasında oylamaya yönelik haberlerde, merkez sağ koalisyon hükümetinin küçük ortağı konumundaki Kuzey Birliği Partisi (Lega Nord) lideri Umberto Bossi'nin bir muhabirin sorusunu yanıtladığı için oylamaya yetişemediğine, Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti'nin ise mecliste olmasına karşın oturuma katılmadığına dikkat çekildi.

Hükümetin 2010 yılı devlet harcamalarına ilişkin bilanço için mecliste geçerli çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle hükümete muhalif görüşleriyle bilinen L'Unita gazetesi ''İstifa'' manşetiyle çıkarken, hükümete yakınlığıyla bilinen ''Il Giornale'' gazetesi ise oylamaya çeşitli sebeplerle katılmayan hükümet kanadından 28 milletvekilini hedef alarak, ''28 beceriksiz'' başlığıyla haberi, okuyucularına duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler