İtalya'da seçimlere doğru

İtalya'da çalışan yabancı gazetecilerin bir araya geldiği Yabancı Gazeteciler Birliği'nin (Stampa Estera) Başkanı Tobias Piller, İtalya'da yarın yapılacak seçimlerin favorisinin merkez soldaki Demokrat Parti olduğunu ancak iktidar kurmak için parlamentoda yeterli çoğunluğa erişip erişemeyeceğinin bilinmediğini söyledi.

Yayınlanma: 23.02.2013 - 12:53
Abone Ol google-news

İtalya'da pek çok yabancı gazeteciyi çatısı altında buluşturan Yabancı Gazeteciler Birliği üyeleri, yarın sandıkların kurulacağı ülkedeki son atmosferi değerlendirdi.

Birliğin son iki dönemdir başkanlığını yürüten Alman gazeteci ve 23 yıllık üyesi Tobias Piller, İtalya seçimlerinin oldukça enteresan olduğunu belirterek, "Bu seçimlere çok büyük ilgi var. Çünkü sonuçlar net değil. Bir favori var, Demokrat Parti ve müttefiki ama iktidar olabilecekler mi bilinmiyor. Mutlak çoğunluğu elde etmesi için halen birazcık oy eksiği var gibi. Bu da parlamentoda çoğunluğa sahip olmayacak gibi duruyor. İşte bu durumda İtalya'nın belirsizlik durumuna gidebileceğini söyleyebiliriz" dedi.

Aralık 2012'de oy oranı oldukça düşen merkez sağın lideri Silvio Berlusconi'nin oylarını arttırma hususunda adeta bir patlama yaptığını belirten Piller, "6 ay önce kimse ona şans bile vermiyordu. Ama o pazarlamayı, reklamı ve medyayı özellikle televizyonu ne kadar iyi kullandığını gösterdi. TV kanallarında eski düşmanları olarak adlandırabileceğimiz gazetecilerin programlarına katıldı. Bunlardan bir tanesi sadece 8 milyon izleyici tarafından takip edildi. Berlusconi, bu hareketle geri dönüşünü yaptı" diye konuştu.

Tobias Piller, Berlusconi'nin 5 yıl önceki seçimlerde elde ettiği başarıyı bu seçimde yakalayamayacağını dile getirirken, "Onun hedefi tek başına hükümet olmak değil. Bu şekilde siyasette kalarak, kendisine ve şirketlerine kötü bir şey yapılmasını önlemek istiyor" dedi.

Seçim dönemi boyunca Almanya'nın İtalyan iç siyasetinde gündeme gelmesine de değinen Piller, Almanya'nın seçimlere müdahalesinin söz konusu olmadığını, bunun doğru da olmadığını belirterek, Almanya'nın güçlü, ekonomisiyle büyüyen, rekabetçi bir İtalya istediğini, bunun için de reformlar yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yabancı Gazeteciler Birliği Başkanı, İtalya'nın avrodan çıkması gerektiği ya da Avrupa Merkez Bankası'nın diğer borçlu ülkelerin borçlarını garanti altına alması gibi önerilerin, Almanya'da İtalya ve avronun geleceğine ilişkin şüpheler doğurduğunu kaydetti.

 

Loewe: Berlusconi'yi anlatmaya çalışıyorum

Yabancı Gazeteciler Birliği'nin İsveçli üyesi Peter Loewe de İtalya'da mali borcun çok yüksek seviyede olduğunu ve bunu azaltacak politikaların iyi zamanlarda uygulanmadığını aktararak, "Berlusconi istifa etmek durumunda kaldı ve yerine Monti geldi. O da krizin yaralarını sarmak için İtalyanlardan çok ağır vergiler istedi. Bu seçimler, krize karşı izlenen bu yolun mu takip edileceğinin yoksa değişimin mi olacağını gösterecek" dedi.

Seçimlere ilişkin sonuçları kestirmenin zor olduğunu anlatan Loewe, "Öne çıkan tez, merkez sol lideri Bersani ve ittifak yaptığı Sol-Ekoloji-Özgürlük (SEL) Partisi lideri Nichi Vendola'nın, Monti ile koalisyon kuracağı yönünde. Ama bu nasıl olacak bilemiyorum çünkü son dönemde birbirlerine ağır sözlerle yüklenmeye başladılar. Bu çok iyi değil. Vendola, eşcinsel hakları ve evliliği isterken, Monti bu konuda sivil birlikteliğe sıcak bakıyor ama evliliğe karşı çıkıyor. Bersani, Vendola ile ittifakını bazı zorunlu haller nedeniyle bitirmek durumunda kalırsa bu politik intihar olur" ifadelerini kullandı.

İtalya seçimlerinin ülkesi İsveç'te de büyük ilgiyle takip edildiğini söyleyen Peter Loewe, "Ben de onlara Berlusconi'nin bir kez daha nasıl geri döndüğünü ve halen yarışta olduğunu açıklamaya çalışıyorum. Daha ciddi daha stabil Avrupa yanlısı bir politika izlenmesi gerekiyor. Sonuçta ortak çıkarlar var. İsveç, avro kullanmıyor ama görüyorum ki, avro kullanan komşumuz Finlandiya, Berlusconi'nin çıkışından endişeli" şeklinde konuştu.

Loewe, değişik bir seçim kampanyası geçirdiklerini şöyle anlattı: "İtalyanlar genelde yaz ve bahar aylarında seçime gittikleri için oy verme işlemi iki güne yayılmıştır çünkü güzel ve güneşli bir pazar günü denize gitmeyi yeğlerler. Değişik bir seçim kampanyasıydı. Meydanlarda havanın soğuk olması sebebiyle hiçbir İtalyanın gelmeyeceği düşünülerek, meydan Beppe Grillo'ya bırakıldı. Tsunami tur adını verdiği turlar yapıyor. Kesin olarak söyleyebiliriz, tepki olaylarını alıyor. Anti-politik hareket adına olağanüstü bir sonuç elde edecek."

 

Latin Amerika ilgi bekliyor

Güney Amerika'da çeşitli basın yayın kuruluşlarına çalışan Arjantinli Irene Savio da "Bu seçimler savaştan sonraki en önemli seçim, özellikle İtalya'nın içinde bulunduğu ekonomik durumu göz önünde bulundurursak. Avrupa'nın 3. ekonomisi olarak İtalya bir çıkış yolu bulmalı" dedi.

Son araştırmalara göre PD lideri Pierluigi Bersani'nin Temsilciler Meclisi'ni rahat bir şekilde kazanacağını ama esas zorluğun Senato'da gibi göründüğünü ifade eden Savio, çıkış trendine giren anti-politik hareketin lideri eski komedyen Beppe Grillo'nun, yönetim deneyimi az gençlerden oluşan 5 Yıldız Hareketi'nin ikinci parti konumuna yükselebileceğin dile getirdi.

Irene Savio, sözlerini şöyle sürdürdü: "İki tarafta çok sayıda girişimci var. Ekonomik ve ticari anlamda işler yürütüyorlar. Kurulacak yeni hükümetin Latin Amerika'ya ağırlık vermesi gerekir."

 

Hollandalılar Berlusconi'yi anlamıyor

Hollandalı gazeteci Maarten Lulof van Aalderen ise Türkçe verdiği röportajında, yarınki seçimlerden merkez sol ve Mario Monti koalisyonunun çıkmasını beklediğini belirterek, "Monti ve merkez sol beraber kazanacaklar yoksa mümkün değil. Monti, İtalya'da çok popüler değil. Çok vergi istedi İtalya'dan, onun için çok sevmiyorlar. Ona az insan oy veriyor. Monti ve sol beraber kazanacak" dedi.

Berlusconi'nin kaybedeceği öngörüsünde bulunan Van Aalderen, şunları kaydetti: "Berlusconi'yi bilmek her zaman zor, her zaman değişiyor, o nedenle izliyoruz. Hollandalılar, Berlusconi'yi sevmiyorlar. Onlara göre Berlusconi çok gülünç bir adam. Gerçekten böyle düşünüyorlar. Onlar anlamıyorlar neden Berlusconi bu kadar popüler. Onlara göre bu çok tuhaf. Hollandalılar, Monti'nin ciddi bir başbakan ve İtalya için daha iyi olduğunu düşünüyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler