İyiye gidiş devam ediyor

Yakındoğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi doktorları, yoğun bakım servisinde tedavisi süren KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı bugün solunum cihazından çıkarmayı deneyecek. Denktaş'ın sağlık durumunda dün sabah başlayan iyiye gidişin devam ettiği bildirildi.

Yayınlanma: 28.05.2011 - 09:08
Abone Ol google-news

YDÜ Hastanesi doktorları düzenledikleri basın toplantısında, Denktaş'ın sağlık durumuyla ilgili son bilgileri aktardı.

Hastane Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Kaptanoğlu, Denktaş'ın kalp ve solunumunda dün sabah başlayan "iyiye gidişin" bugün de devam ettiğini belirterek, "Kalp açısından stabil" dedi.

Kaptanoğlu, "Bu sabah itibariyle bulguları, solunum gücü, tüpten kurtulabileceğini gösteriyor. Ama bunu denememiz lazım" diye konuştu.

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Finn Rasmussen de tüm vücut ve akciğer sağlığında iyileşme kaydedildiğini, nefes borusundaki tüpü bugün çıkarmaya çalışacaklarını belirterek, bugün başarılı olamazlarsa, nefes borusundaki tüpü yarın çıkarmayı deneyeceklerini söyledi. Rasmussen, "Genel olarak çok ümitli ve pozitifiz" dedi.

Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özmenoğlu da Denktaş'ın nörolojik açıdan gayet iyi ve bilincinin açık olduğunu, sözel uyarılara iyi cevap verdiğini söyledi.

Denktaş'ın sol tarafındaki felç durumunun devam ettiğini ifade eden Özmenoğlu, "Kanını sulandırmaya devam ediyoruz. Genel bakım ve destek tedavimiz devam ediyor" dedi.

Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Orhan Önalan, Denktaş'ın daha önceden kalp sorunları olduğuna işaret ederek, "Bu tür hastaların yeni kalp sorunları yaşayabileceğini biliyoruz. Son 48 saat içerisinde hem tansiyonlarının, hem kalp ritminin bizim istediğimiz seviyede seyrettiğini söyleyebiliriz. Aslında ekip halinde verdiğimiz uğraşının temel nedeni kalbini korumak ve şu anda da oldukça iyi durumda olduğunu söyleyebilirim. Tüm desteğimiz kalbi korumak için" diye konuştu.


Uygun zaman bekleniyor

Yakındoğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi doktorları, yoğun bakım servisinde tedavisi süren KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı solunum cihazından ayırmak için, ''hızlı giden iyleşmenin yavaşlaması'' nedeniyle uygun zamanı beklediklerini, Denktaş'ın genel durumunun düne göre iyi olduğunu açıkladı.

YDÜ Hastanesi doktorları düzenledikleri basın toplantısında, Denktaş'ın sağlık durumuyla ilgili son bilgileri aktardı.

Hastane Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Kaptanoğlu, Denktaş'ın nörolojik, kalp ve şeker durumunun düne göre oldukça iyi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
''Sabah tüpü çıkarabilir miyiz diye düşündük. Çünkü solunum açısından gece çok hızlı bir iyileşme göstermişti. O iyileşme devam ediyor aslında fakat iyileşme hızı yavaşladı. Onun için bir parça daha iyileşsin, biraz daha güvenli olalım diye yarın sabah (pazar) buna bakmaya karar verdik. Bunun doğru zamanda yapılması lazım. Nasıl doğru zamanda tüpü taktığımızı düşünüyorsak, aynı zamanda doğru zamanda da çıkartılması lazım. Erken ya da geç çıkarılmasını istemiyoruz. Akciğer açısından tam yeterli duruma gelmesini istiyoruz.''

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Finn Rasmussen de ''Sabah gördüğümüz hızlı iyileşme biraz yavaşlamış durumunda. Durumu şu anda stabil. Yaşı ve genel durumunu etkileyebilecek diğer rahatsızlıkları düşünüldüğü zaman oldukça iyi durumda. Tüpü çıkarmak için doğru zamanı bekliyoruz. Doğru zamanı bulmak için değerlendirmeye devam edeceğiz'' dedi.

Rasmussen, bir soru üzerine, tüpün uzun sürede kalmasının enfeksiyon riski oluşturacağını, uzun süre bu durumda kalmasını istemediklerini söyledi.

Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özmenoğlu, Denktaş'ın nörolojik durumunda herhangi bir değişiklik olmadığını, genel durumunun iyi, bilincinin açık olduğunu ve sözlü uyarılara iyi yanıt verdiğini ve söylenenleri yapabildiğini söyledi.

Özmenoğlu, bir soru üzerine, Denktaş'ın sol tarafındaki felcin kalıcı olduğunu ama rehabilitasyon ile etkisinin en aza indirilebileceğini belirtti.

Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Orhan Önalan, Denktaş'ın kalp durumunda sabahtan bu yana bir değişiklik olmadığını, kalp ritmi ve tansiyonun istedikleri gibi gittiğini söyledi.

Dahiliye uzmanı Prof Dr. Tumay Sözen de, Denktaş'ın daha önceden bilinen rahatsızları olduğuna işaret ederek, şekeri nedeniyle şu an için bir sorun olmadığını, beslenmenin midesine konulan tüple yapıldığını,yeterli kalorinin verildiğini, şeker ve tansiyonunun arzu edilen seviyede olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler