Japonya parlamentosunun alt kanadı fes

Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda, parlamentonun alt kanadını feshetti.

Yayınlanma: 16.11.2012 - 13:22
Abone Ol google-news

Japonya Meclis Başkanı, Başbakan Noda'nın, İmparator Akihito tarafından onaylanan parlamentonun alt kanadını feshetme kararını ilan ederken, alt kanattaki 480 milletvekilinden bazılarının sevindikleri görüldü.

Kararla birlikte genel seçimler için 16 Aralık tarihi belirlendi. Seçimlerin, Japonya'nın sayısız sorununun çözümünde görüş ayrılığına düşecek zayıf bir koalisyon hükümetinin yolunu açabileceği düşünülüyor. Noda'nın iktidardaki merkez sol partisinin, seçimleri kaybetmesi halinde Japonya, 7 yılda 7. başbakanına sahip olacak.

Japonya'da 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki dönemin büyük bölümünde iktidarda olan muhalefetteki Liberal Demokratik Parti'nin, bu seçimlerde en avantajlı konumda olduğu düşünülüyor.

Seçim kampanyasına 4 Aralık'ta başlanacağı belirtilirken, liderlerin şimdiden kampanya havasına girdiğine dikkat çekiliyor.

Japonya Başbakanı Noda, Demokratik Japonya Partisi üyelerine yaptığı konuşmada, ''önlerindeki seçimlerde, Japonya'nın gelecekte ileriye mi geriye mi gideceğinin mevzubahis olduğunu'' ifade ederek, ''Japonya'nın kaderini belirlemek açısından çok önemli bir seçim olacak'' dedi.

Japonya'da 3 yıldır iktidarda olan Demokratik Japonya Partisi, Fukuşima nükleer kriziyle başa çıkma biçimi ve son dönemde satış vergilerini iki katına çıkarması nedeniyle eleştiriliyordu.

Başbakan Noda'nın halefinin, büyük ihtimalle Liberal Demokratik Parti'nin lideri ve eski Başbakan Şinzo Abe olması bekleniyor.

Şinzo Abe, bir yıl başbakanlık görevinde kaldıktan sonra 2007 yılında sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etmişti. Abe, sağlığının artık sorun olmadığını söylüyor.
Milliyetçiliğiyle tanınan ve Doğu Çin Denizi'ndeki adalarla ilgili tartışmada Çin'e karşı ağır söylemlerde bulunan Abe, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Siyasi kaosu ve ekonomideki gidişata son vermek için elimden geleni yapacağım'' dedi.

Genel seçim yolu, önceki gün parlamentoda Abe ile Noda arasındaki bir tartışma sırasında aniden açılmıştı. Noda, tartışma sırasında birdenbire muhalefet kilit reformları kabul edecekse parlamentoyu feshedeceğini söylemiş, Abe bu fırsatı değerlendirmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler