'Kaç-Ak Saray' için 8 soru

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yapılan 'Kaç-Ak Saray' ile ilgili 8 soru sordu.

'Kaç-Ak Saray' için 8 soru
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.12.2014 - 13:05

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yapılan 'Kaç-Ak Saray' Türkiye'nin gündeminden düşmüyor. Son olarak, Emine Erdoğan'ın verdiği davette kullanılan altın varaklı bardakların tanesinin bin lira olması gündeme otururken, CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle 8 soru sordu.

Oyan'ın soruları şöyle:

1- Size bağlı bir kuruluşun, TOKİ’nin, vatandaşın vergileriyle yapılan ve lükse kaçtığı bir Başbakan Yardımcısı tarafından bile itiraf edilen bir idari yapı hakkında toplumu bilgilendirici bir açıklama yapmama gerekçesine katılıyor musunuz? Katılmıyorsanız, bu konuda ek bir açıklamayla kamuoyunun aydınlatılmasını düşünür müsünüz?

2- TOKİ’nin açıklamasına katılıyorsanız, aşırıya kaçmış bir kamu harcaması konusunda vergi mükellefi vatandaşın bilgilendirilmesinin “ülkenin ekonomik çıkarlarına ne gibi bir zarar vereceğini” düşünmektesiniz?

3- TOKİ’nin açıklamasının, daha önce Maliye Bakanı tarafından “Sarayın” giderleri hakkında açıklanan 1 milyar 370 milyon TL’lik maliyetin çok üzerine çıkıldığını ima ettiğini ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin söz konusu binalar kompleksinin (bundan sonra yapılacak eklentiler hariç olmak üzere), tefriş ve peyzaj maliyetleriyle birlikte en az 5 milyar TL’ye mal edilebileceği tahminine haklılık kazandırdığını düşünüyor musunuz?

4- “Ülkenin ekonomik çıkarlarına verilecek zarar” acaba Uluslararası Şeffaflık Derneği tespitlerine göre Yolsuzluk Algı Endeksi’nin kritik sınırı olan (ve halen Türkiye’nin notu olan) 50’nin de altına düşebileceği kaygısından mı ileri gelmektedir? Türkiye’nin 17 Aralık 2013 sonrasında pekişen yolsuzluk algısının ve bu nedenle iyice sarsılan yatırım güveninin doğrudan yabancı yatırım girişlerini etkileyeceğinden mi çekinilmektedir? Eğer öyleyse, bunun ilacı gerçekleri gizlemek midir yoksa şatafatlı ve denetimsiz kamu harcamalarını kontrol altına almak mıdır?

5- Söz konusu “sarayın” 70 dönümü Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) toprakları üzerine yapılmıştır. Ancak bu topraklar özel mülk niteliğinde olup ayrıca Cumhuriyetin kurucusu Atatürk’ün mirası niteliğinde olduğu için kullanım biçimi, satışı ve kamulaştırılması bakımından daha fazla koruma altındadır. Bu nedenle de Bakanlar Kurulu kararıyla kamulaştırılamamakta, bunun için özel bir yasa çıkarılması gerekmektedir. Bu yapılmadığına göre, İmar Yasasına göre ruhsat verilebilmesi için mülkiyetin belgelenmesi için kendi atadığınız AOÇ yönetimiyle bir kiralama sözleşmesi yapılmasını, böylece AOÇ’taki fonksiyon değişimini milletvekillerinin yasama iradesinden kaçırılmasını siyasi etikle bağdaştırıyor musunuz?

6- Orman Genel Müdürlüğü’nün bu saray yapımı nedeniyle yerinden edilmesinin, Orman Bakanlığı Eskişehir yolu üzerindeki binasına sıkıştırılamayan birçok birimi için dört ayrı bina kiralanmasının taşınma, tefrişat, donanım maliyetleri ile kiraların yıllık tutarı nedir? Bu kira tutarlarının rayiç değerlerinin üzerinde olduğu doğru mudur?

7- “Saray” sahasında yer almayan Orman Genel Müdürlüğü lojmanlarının da boşaltılmasını hangi gerekçeyle açıklıyorsunuz? Eğer Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın güvenliği gerekçe gösterilecekse, bu lojmanların yerine yenilerinin ikame edilmesinin maliyetlerini de söz konusu yapıların toplam maliyetleri içine eklemek gerekmez miydi?

8- Bu “saray”ın yapımı için Kalkınma Bakanlığı yatırım bütçesinden yapılan aktarmalar dolayısıyla ilgili yıllarda mahrum kalınan kamu yatırımlarının belli başlıları hangileridir ve bunların toplam tutarı nedir?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler