Kaçak göçmen sayısı 25 bini geçti

İtalya İçişleri Bakanı Roberto Maroni, Temsilciler Meclisi'ndeki özel oturumda, Tunus'tan gelen kaçak göçmen ve bu ülkeyle yaptığı anlaşmayla ilgili parlamentoya bilgi verdi.

Yayınlanma: 07.04.2011 - 10:32
Abone Ol google-news

İtalya'nın Tunus'a en yakın kara parçası Lampedusa adasının aldığı kaçak göç ve buna karşı alınan önlemler hakkında parlamentoya bilgi vermek için söz alan İçişleri Bakanı Maroni, 1 Ocak 2011'den bu yana 390 teknenin İtalya'ya 25.867 kaçak göçmen taşıdığını ifade ederek, ''Bunlardan 21 bini Tunuslu, 2300'ü Libyalı geri kalanını da Somalili ve Eritreli göçmenler oluşturuyor'' dedi.

Bakan Maroni, mültecilere geçici oturum izni vereceklerini aktararak, ''Göçmenlerden büyük çoğunluğu diğer Avrupa ülkelerine gitmek için niyetlerini belirtti. İzinler, herhangi bir suça karışmamış olanlara verilecek'' diye konuştu.

Tunus ile yapılan anlaşmaya da değinen Roberto Maroni, hafta başında geçici Tunus hükümetiyle yaptıkları anlaşmadan sonra gelenlerin bir şekilde ülkelerine geri gönderileceklerini söyledi. İçişleri Bakanı, Tunus'a sınırın denetlenmesi konusunda da yardımcı olacaklarını kaydetti.

Konuşmasında Avrupa ülkelerine de sitemde bulunan Maroni, ''Akdeniz'e kıyısı olan ülkeleri, bu tip göç hareketleri karşısında yalnız bırakan bu sistem böyle devam edemez. Mağrib ülkelerine bu şekilde davranan tek ülke İtalya olamaz'' ifadesini kullandı.

Kaçak göçmenlerin ülke genelinde 20 bölgeye eşit şekilde dağıtılmasını öngören anlaşmanın, hükümetle bölge yönetimleri arasında 30 Mart'ta sağlandığını hatırlatan Maroni, Başbakan Silvio Berlusconi başkanlığında yapılan ve kabine üyelerinin katıldığı toplantıda, bölgelerin, valiliklerin, belediyeler ile sivil korumanın yapması gerekenlerinin konuşulup, kararlaştırıldığı bilgisini parlamenterlerle paylaştı.

Bakan Maroni'nin konuşmasını yaptığı sırada muhalefet partisi Değerler İtalyası milletvekili Pierfelice Zazzera'nın ''Katil Maroni'' yazılı döviz açması oturumda sinirlerin gerilmesine neden oldu. Zazzera, pankart eylemini, Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini'nin uyarısıyla sonlandırıp, özür diledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler