Kadavradan rahim nakli yapıldı

Dünyada kadavradan rahim nakli yapılan ilk hasta olan Derya Sert, riskli ilk dönemi atlattı.

Kadavradan rahim nakli yapıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.08.2011 - 10:40

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan, aynı ana bilim dalından Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Münire Erman Akar, Doç. Dr. İnanç Mendilcioğlu, kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert ve eşi Mustafa Sert ile basın toplantısı düzenledi. Derya Sert'in sağlık durumuyla ilgili bilgi veren Özkan, hastanın ameliyatın ardından 20'nci gününü doldurduğunu söyledi.

Nakil sonrası süreçte en önemli dönemin 10'uncu gün olduğunu ifade eden Özkan, ''10'uncu gün cerrahi ile ilgili problem çıkarsa çıkar. Bundan sonra sorun olmayacak diye bir şey yok ama riskleri oldukça azalıyor. Cerrahi problem riski azalmış durumda. Ekip olarak hastayı takip ediyoruz. Muayenemizi, tetkikleri cuma günü yaptık, en ufak problem olmadığını gördük. İlaç düzeyimiz gayet iyi gidiyor, ilaçları ağızdan almaya başladı. Bundan sonra kritik günler birinci ay, 3'üncü ay ve 6'ncı ay olacak. Şu ana kadar hastanın sağlık durumu gayet iyi'' dedi.

Hastanın 6'ncı aydan önce gebe kalamayacağını ifade eden Özkan, iyileşmesinin istenen şekilde gerçekleşmesi halinde kadın doğum bölümü uzmanlarına devredileceğini söyledi. Hastaya 6 ay sonra tüp bebek tedavisine başlayabileceklerini ifade eden Doç. Dr. Özkan, ''Şu an rahmin vücuda adapte olduğunu söyleyebiliriz'' diye konuştu.

'Yurt dışından talep çok fazla'

Özkan, rahim nakliyle ilgili çok sayıda talep aldıklarını ancak naklin yapıldığı ilk hastadan tamamen olumlu sonuç almadan yeni talep kabul etmeyi düşünmediklerini kaydetti.
Doç. Dr. Özkan, özellikle Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerden çok fazla talep geldiğini bildirdi. Özkan, bir gazetecinin, naklin başarısına ilişkin veriler kesinleşmeden dünyanın ilk rahim naklinin yapıldığına ilişkin açıklama yapmalarına ilişkin eleştirileri hatırlatması üzerine de ''Dünyada kadavradan yapılan ilk nakil budur'' dedi.
 

Adet kanaması başladı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münire Erman Akar da hastanın genel sağlık durumunun iyi olduğunu, adet kanamasının başladığını bildirdi.
Akar, gebeliğin ikiz olma durumu olup olmadığının sorulması üzerine, ''Olmaması lazım. Olmasın diye elimizden geleni yapacağız. Çünkü çok zor olur. Böyle bir ihtimal var ama amacımız tekil gebelik. Başarı şansı tekil gebelikte daha fazla'' dedi.

Transfer edilen embriyo sayısının önemli olduğunu kaydeden Akar, şunları söyledi: ''Tek embriyo versek bile tek yumurta ikizi şeklinde bir gebelik olabilir ama hedefimiz tek gebelik. Hiçbir şekilde hastamızı ve gebeliği riske atmak istemiyoruz. Amacımız tekil gebelik ama sonrasında ikinci gebelik için hastamızı riske sokmayız. Hastanın gidişatını birlikte tartışırız. Bu zaten bir ilk olacak, çok da zorlamaya gerek yok. İlerleyen yıllarda çok iyi sonuçlar alırsak ikinci bir gebelik şansı verilebilir''.

'Kız veya oğlan fark etmez'

Derya Sert de rahmi olmadan dünyaya geldiğini, bunu öğrenince umutlarını yitirdiklerini söyledi. Başvurdukları doktorların, ''Rahmin nakli olabilir'' dediklerinde umutlandıklarını belirten Sert, ''Kız çocuğu, oğlan çocuğu fark etmez. Eli ayağı düzgün olsun yeter. İsmi henüz düşünmedik'' diye konuştu. Derya Sert'in eşi Mustafa Sert de çok heyecanlı olduğunu belirterek, ''Hocamıza güveniyoruz. 2,5 yıllık evliyiz. Bu olmasaydı evlat edinme olurdu, başka şansımız yoktu. Gönül ister 3-4 tane olsun ama bir tane olsun, sağlıklı olsun. Şu an umudumuz o'' dedi. Mustafa Sert, çocuk erkek olursa çocuğa nakli yapan Ömer Özkan'ın ismini verebileceklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler