Kaddafi öldürüldü, oğlu yakalandı

Ulusal Geçiş Konseyi'nin askeri yetkilisi, Kaddafi'nin yakalandığını, aldığı ağır yaralar nedeniyle öldüğünü açıkladı. NATO da bugün Sirte'de Kaddafi yanlısı güçlere ait iki konvoyu vurduğunu bildirdi. Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin de yakalandığı bildirildi.

Yayınlanma: 20.10.2011 - 09:20
Abone Ol google-news

Ulusal Geçiş Konseyi'nden bir üst düzey askeri yetkili, bugün Sirte'de ele geçirilen Kaddafi'nin aldığı ağır yaralar nedeniyle öldüğünü söyledi. AA muhabirinin Ulusal Geçiş Konseyi kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Seyfülislam Kaddafi de Zliten'de ayağından vurularak yakalandı.

Teyit için UGK lideri Mahmut Cibril'in "Kaddafi hakkında iyi bir haberle ilgili" kısa bir süre içinde yapacağı açıklama bekleniyor. 

NATO Sözcüsü ise Kaddafi'nin öldüğü yönündeki haberleri araştırdığını ve teyit etmenin zaman alacağını belirtti ancak bugün konvoyuna yönelik bir operasyon düzenlediğini kabul etti.

 

Af Örgütü: Kaddafi'nin ölümünün soruşturulması gerekiyor

Uluslararası Af Örgütü, Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin ölümüyle ilgili soruşturma yapılması çağrısı yaptı.

Af Örgütü, Libya'daki muhalif güçlerin Muammer Kaddafi'nin ölümüyle ilgili tüm gerçekleri kamuya açıklaması gerektiğini belirtti. Örgüt, eski yönetimin tüm üyelerine insanca muamele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Merkezi Londra'da bulunan örgüt, Kaddafi'nin ölümüyle ilgili, ''kapsamlı, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapılması'' çağrısında bulundu.

Türkiye'ye telefon

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiği, Abdulcelil'in Libya Devrik lideri Kaddafi'nin ölümünü teyit ettiği bildirildi.

Alınan bilgiye göre Başbakan Erdoğan ile Mustafa Abdülcelil arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Çukurca'daki terör saldırısını kınayan ve taziyelerini sunan Abdülcelil'in görüşme sırasında Kaddafi'nin ölümünü de teyit ettiği öğrenildi.

 

BM Genel Sekreteri Ban: Libya için tarihi bir geçiş dönemi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin ölümünün Libya için tarihi bir geçiş dönemi olduğunu söyledi.

Ban, New York'ta kalkınmayla ilgili bir konferensta, ''Libya'nın ve halkın katedeceği yolun zor ve engellerle dolu olacağını'' belirtti.

Tüm Libyalıları bir araya gelmeye davet eden Ban, silahları bırakma çağrısında bulunarak, ''Yeniden inşa, yaraları sarma zamanı geldi, zaman intikam değil cömertlik zamanı'' dedi.

NATO Başkanı Rasmussen ise Kaddafi'nin öldürülmesiyle ilgili olarak "Korku devleti nihayet sona erdi" dedi.

 

Obama: Demir yumruğun hükümdarlığı sona erecek

ABD Başkanı Barack Obama, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesine ilişkin, ''Libyalılar için uzun ve acı bir dönemin sona erdiğini'' söyledi.

Obama, Beyaz Saray'ın bahçesinde yaptığı kısa açıklamada, Libyalıların demokratik ve hoşgörülü bir ülke kurması gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı, ''Bugün Libya hükümeti, Muammer Kaddafi'nin öldüğünü açıkladı. Bu, Libya halkı için uzun ve acı bir dönemin sonu, halkın artık yeni ve demokratik Libya'da kendi kaderini belirleme şansı var'' dedi.

Obama ayrıca, Libyalılara tehlikeli silahları koruma altına alma ve insan haklarına saygı göstermesi çağrısında bulundu.

ABD'nin Libya'ya destek olmaya devam edeceğini ve NATO misyonunun yakında sona ereceğini vurgulayan Obama, ''Demir yumruğun hükümdarlığının eninde sonunda sona ereceğini'' kaydetti.

 

AB: Despotluk ve baskı döneminin sonu

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından, Libya'da "despotluk ve baskı döneminin sona ermesinden dolayı" duydukları memnuniyeti belirttiler.

Van Rompuy ve Barroso'nun yayımladıkları ortak bildiride, "Muammer Kaddafi'nin ölümünün açıklanmasının, Libya halkının çok uzun bir süredir çektiği despotluk ve baskı döneminin sona erdiğine işaret ettiği, Libya'nin bugün, tarihinde yeni bir sayfa açabileceği ve yeni bir demokratik geleceği kucaklayabileceği" kaydedildi.

Van Rompuy ve Barroso, Ulusal Geçiş Konseyi'ne "demokratik, barışçıl ve şeffaf" bir geçişe olanak sağlamak için tüm Libyalılar arasında "geniş bir uzlaşma sürecini" izlemesi çağrısında da bulundular.

 

İngiltere: Bu acımasız rejimin elinde ölen Libyalıları da hatırlamalıyız

İngiltere Başbakanı David Cameron, Muammer Kaddafi'nin öldürüldüğü haberinin ardından "Libya halkının güçlü ve demokratik bir gelecek kurma şansının daha fazla olduğunu" söyledi.

Cameron, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin öldürüldüğünün duyurulmasının ardından İngiltere Başbakanlığı önünde açıklama yaptı. David Cameron, şöyle konuştu:
"(Ulusal Geçiş Konseyi'nin Yürütme Kurulu Başkanı) Mahmud Cibril, Kaddafi'nin öldüğünü doğruladı. Bugün, Kaddafi'nin tüm kurbanlarını hatırlama ve anma günüdür. Lockerbie üzerinde PanAm uçağında ölenler, Libya'nın Londra Büyükelçiliği önünde vurularak öldürülen İngiliz polis Yvonne Fletcher'ı hatırlamalıyız. Ayrıca bu acımasız rejimin elinde ölen Libyalıları da hatırlamalıyız."

 

Fransa: NATO'nun operasyonları Libya'nın kurtuluşu ilan edilince sona erecek

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, NATO'nun operasyonlarının Libya'nın kurtuluşu ilan edilince sona ereceğini söyledi.

Hindistan'da bulunan Juppe, France Info devlet radyosuna yaptığı açıklamada, ''UGK, Libya'nın kurtulduğunu ilan edince NATO'nun operasyonlarının sona ereceğini'' belirtti.

Bu arada, Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, Kaddafi'yi Sirte'den kaçıran konvoyun Fransız hava kuvvetleri tarafından durdurulduğunu söyledi.

Longuet, basına yaptığı açıklamada, çok sayıda araçtan oluşan konvoyun Fransız uçakları tarafından durdurulduğunu ancak konvoya doğrudan müdahale edilmediğini vurguladı.

Fransa Savunma Bakanı, konvoydakilerin Libyalı muhalifler tarafından yakalandığını ifade etti.

 

AB Dönem Başkanı Polonya: Kaddafi'nin öldürülmesi diğer diktatörlere uyarı

Polonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marcin Bosacki yaptığı yazılı açıklamada, Kaddafi'nin sonunun bölgedeki ve dünyadaki diğer diktatörlere uyarı teşkil etmesi gerektiğini belirtti.

 

Güney Afrika, Kaddafi'nin ölümünün barış getirmesini umuyor

Güney Afrika, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinin Libya'ya barış getirmesini umduklarını bildirdi.

Güney Afrika hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Kaddafi'nin ölümünün düşmanlıkları sona erdirmesinin ve barış getirmesinin umulduğu belirtildi.

Açıklamada, Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'ne, ulusal birlik ile uzlaşma sürecine başlama, güçlerin silahsızlandırılması ve topluma dahil edilmesi çağrısında bulunuldu.



Haberin yayılması üzerine Sirte, Trablus ve Bingazi'de binlerce kişi kutlama yapmaya başladı. 

Libya'da Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerin başladığı şubat ayından bu yana olayların gelişimi şöyle oldu:

15/16 Şubat: İnsan hakları savunucusu Fethi Tarbel'in tutuklanması Bingazi'de olayların çıkmasına neden oldu.

24 Şubat: Hükümet karşıtı güçler, Kaddafi'nin askerlerini yendi ve kıyı kenti Misrata'nın kontrolünü ele geçirdi.

26 Şubat: BM Güvenlik Konseyi, Kaddafi ve ailesine yaptırım uygulanacağını açıkladı.

28 Şubat: AB ülkeleri Kaddafi'ye karşı yaptırım kararı aldı.

5 Mart: Bingazi'de kurulan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), kendini Libya'nın tek temsilcisi olarak ilan etti.

17 Mart: BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylama sonucunda, Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan edildi ve 'sivillerin Kaddafi'nin ordusundan korunması amacıyla' askeri harekat kararı alındı.

19 Mart: Kaddafi güçlerine yönelik düzenlenen ilk hava saldırısıyla Kaddafi'ye bağlı askerlerin Bingazi'ye doğru ilerleyişi durduruldu ve Libya'nın hava savunma sistemleri hedef alındı.

30 Nisan: NATO'nun Trablus'taki bir eve düzenlediği hava saldırısında Kaddafi'nin en küçük oğlu ve üç torunu öldü.

27 Haziran: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kaddafi, oğlu Seyfülislam ve istihbarat şefi Abdullah El Senusse için insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yakalama emri çıkardı.

21 Ağustos: Muhalif güçler başkent Trablus'a girdi.

23 Ağustos: Muhalifler, Kaddafi'nin Trablus'taki Babül Aziziye karargahını ele geçirdi ve Kaddafi yönetiminin sembollerini yok etti.

29 Ağustos: Kaddafi'nin karısı, kızı Ayşe ve oğullarından ikisi Cezayir'e gitti. Ayşe Kaddafi sınırı geçtikten birkaç saat sonra burada bir çocuk dünyaya getirdi.

1 Eylül: Libya'daki geçiş yönetimi, Paris'te ülkenin geleceğinin konuşulduğu bir konferansta dünya liderleriyle buluştu. İktidara gelişinin 42. yıl dönümünde Kaddafi, kendisini destekleyenlerden mücadeleye devam etmelerini istedi.

8 Eylül: Geçiş yönetiminin Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, kendilerine bağlı güçler tarafından ele geçirlmesinin ardından ilk kez başkent Trablus'a gitti.

11 Eylül: Libya, yeniden petrol üretmeye başladı. Nijerli yetkililer, Kaddafi'nin oğlu Sadi'nin ülkelerine geldiğini açıkladı.

13 Eylül: Geçiş yönetiminin başında bulunan Mustafa Abdülcelil, başkent Trablus'ta yaklaşık 10 bin kişilik bir kalabalığa ilk kez hitap etti.

15 Eylül: Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron Libya'yı ziyaret etti.

16 Eylül: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Libya'da Trablus ve Bingazi'yi zeyaret ederek, Libya'nın yeni yönetiminin temsilcileriyle görüştü. BM Güvenlik Konseyi, Libya'ya yönelik yaptırımları yumuşattı. BM Genel Kurulu, geçiş yönetiminin temsilcilerini, Libya'nın tek temsilcileri olarak gören bir karar aldı.

20 Eylül: ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Libya Büyükelçisinin Libya'ya döneceğini açıkladı.

21 Eylül: Muhalifler, Kaddafi'ye bağlı güçlerin direniş gösterdiği 3 büyük kent olan Sabha'nın ele geçirildiğini duyurdu. Sirte ve Beni Velid'deki direniş devam etti.

25 Eylül: Libya, aylar sonra ilk kez petrol sevkıyatına başladı.

27 Eylül: NATO, UGK'nın ülkenin kimyasal silahlarının ve nükleer malzemelerinin tamamının kontrolünü sağladığını bildirdi.

12 Ekim: Kaddafi'nin oğlu Mutasım, Sirte'den kaçmaya çalışırken yakalandı.

13 Ekim: UGK güçleri, Sirte'nin "iki numara" denilen mahalle hariç neredeyse tamamen ele geçirildiğini duyurdu.

14 Ekim: Kaddafi yanlıları ile UGK güçleri arasında başkent Trablus'ta çatışma çıktı. Yeni yönetim, Trablus'un alınmasından sonra başkentte ilk kez silahlı direnişle karşılaştı.

17 Ekim: Kaddafi'nin son kalelerinden biri olan Beni Velid'in de düştüğü ilan edildi. Suriye'deki bir televizyon kanalı, Kaddafi'nin oğlu Hamis'in 29 Ağustos'ta yaşanan çatışmalarda öldüğünü doğruladı.

18 Ekim: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya'ya sürpriz bir ziyaret düzenledi ve Kaddafi karşıtı güçlere birleşme çağrısı yaptı.

20 Ekim: UGK güçleri, Kaddafi'nin memleketi ve son kalesi olan Sirte'ye iki aylık kuşatmanın ardından ele geçirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler