Kadın girişimciler Diyarbakır'da buluşacak
Türkiye'nin 81 ilindeki kadın girişimciler 6-7 mart günleri ''Türkiye'de Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi Kadın Emeği Sergisi''' etkinliği kapsamında Diyarbakır'da buluşacak.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Galip Ensarioğlu, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nezahat Barutçuoğlu ve Diyarbakır İş Kadınları Derneği Başkanı Hülya Çetin, DTSO Toplantı Salonu'nda etkinlik ile ilgili ortak basın açıklaması yaptı.
Grup adına açıklama yapan DTSO Başkanı Ensarioğlu, TOBB, DTSO, Diyarbakır Ticaret Borsası, TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Diyarbakır Genç Girişimciler Kurulu'nun organizasyonunda, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün katkılarıyla 6-7 günlerinde ''Türkiye'de Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi Kadın Emeği Sergisi''nin yapılacağını bildirdi.
Diyarbakır'da ve bölgede mevcut kadın istihdamının Türkiye rakamlarının oldukça altında olduğunu, Türkiye'de özellikle tarımsal istihdamdaki hızlı azalışın kadınlar üzerinde etkili olduğunu belirten Ensarioğlu, buna rağmen toplam kadın istihdamı içinde tarımsal istihdam payının Kasım 2008 verilerine göre yüzde 45 olarak gerçekleştiğini kaydetti.
5 kadından sadece 1'i istihdam ediliyor
Ensarioğlu, tarımda kadınların yüzde 98'nin kayıt dışı çalıştığını, gezici ve geçici işçi olarak çalışan kadınların sayısının yoğunlukta olduğunu ifade ederek, kentlerde 15 yaş üstündeki 5 kadından sadece 1'inin istihdam edildiğini söyledi. Son 20 yıldan bu yana konfeksiyon üretimi gibi emek yoğun sektörlerde çalışan kadınların sayısında artış yaşandığını ifade eden Ensarioğlu, şöyle dedi: ''Kadınlar küçük atölyelerde kötü çalışma koşullarında düşük ücretli, güvencesiz ve düzensiz işler yapmaktadırlar. Aralık 2008 verilerine göre toplam kadın istihdamının yüzde 58'i kayıt dışı koşullarda çalışmaktadır. Erkekler için bu oran yüzde 38'dir. Hizmetler sektöründeki küçük işletmelerde sekreterlik, telefon operatörlüğü, kuaförlük, manikürcülük, kasiyerlik gibi işler yapan ve kayıt dışı çalışan binlerce kadın vardır. Kadınlar, tarım dışında en çok hemşire, satış elemanı, öğretmen idari personel ve oteller görevlisi olarak çalışmaktadır. Profesyonel mesleklerde kadınların oranı yüzde 29'dur. 2006 yılında üst düzey yöneticiler ve müdürler içinde erkeklerin oranı yüzde 11 iken, kadınların oranı yüzde 3'tür. Yani iş gücü piyasasına girme olanağına erişebilen kadınların büyük bölümü düşük ücretli ve yükselme olanaklarından yoksun işlerde istihdam edilmekte, erkeklerin yaptıkları işlerle eşdeğer işler yaptıkları durumlarda bile, eşit ücret almaları mümkün olmamaktadır. Türkiye'de kentlerde kadın ve erkek ücret ortalamaları arasında yüzde 22 düzeyinde bir fark söz konusudur. Özel sektörde bu fark yüzde 50'nin üzerine çıkmıştır.''
Ensarioğlu, son yıllarda geliştirilen proje ve uygulamalar ile kadınların istihdam ve girişimciliği konusunda çeşitli mesleki eğitimler ve girişimcilik eğitimlerinin verildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: ''6-7 Mart 2010 tarihlerinde yapılacak etkinlik ile Kadın girişimciliğinin genel bir fotoğrafının çekilmesi planlanıyor. TOBB'a bağlı oda ve borsalar bünyesinde kurulan kadın girişimci kurulları Diyarbakır'da toplanacak ve kendi illerinde üretilen kadın emeği ürünlerini sergileyecekler. Kadın girişimciler, kadın istihdamı ve girişimciliğinin ne şekilde geliştirileceğini ve alınması gereken önlemleri, kadın emeği ile üretilen ürünlerin satış değerlerini ortak bir platformda paylaşacak. Ayrıca farklı illerden gelen kadınların 8 Mart gibi anlamlı bir tarihte, Dünya Kadınlar Gününün 100. yılında, kadınlara yönelik sosyal ve kültürel çalışmaların yoğun olduğu bir kentte buluşmaları sağlanacak. Etkinlik kapsamında farklı illerden yaklaşık 50 stant açılarak, illerin kendilerine özgü yöresel kadın emeği ürünleri sergilenecektir. Etkinliğe 80 ilden 300 kadın katılacak. Etkinliğe TOBB Yönetim Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Üst Kurulu ve TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurulu, ilimizde odamıza ve borsamıza bağlı kadın ve genç girişimciler katılacak. Ayrıca TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katılacak. Kadınlar tarafından üretilen ürünler için satış ve pazarlama imkanı sunulacaktır. Sosyo ekonomik hayata katılım düzeyi düşük kadınlarımıza dönük yapılacak bu çalışmanın önemli bir girişim olduğunu düşünüyoruz.''
Ensarioğlu, göçle birlikte ailelerin işsiz kaldığını bundan da en fazla kadınların etkilendiğini kaydederek ''Geleneklerin kısıtlamasından dolayı kadınların bölgede çalışma oranı düşük. Özellikle kadın girişimciler ve oda olarak çalışmalarımız bunu kırmak yönünde. Kadınlarımızın özellikle hem göçten hemde geleneklerimizden dolayı kısıtlanmaması, geri kalmaması, geri bırakılmaması için bir çok faaliyet yürütüyoruz'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!