Kadın hakları için yürüdüler
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 75. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Hatay, İzmir, Manisa ve Bursa'da tören ve panel düzenlendi.
Hatay'da, Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurman öncülüğünde Vali Ürgen Alanı'nda toplanan grup, Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Uğurman ve gruptakiler Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu.
Sema Kendirci Uğurman, burada grup adına yaptığı açıklamada, 83 yıl önce, 1926 yılında kabul edilen Medeni Kanun ile aile içinde eşit haklar kazanan kadınların, 5 Aralık 1934 tarihinde de seçme ve seçilme hakkını dünya üzerindeki pek çok ülkeden önce elde ettiğini ifade ederek, kadınların bununla birlikte gerçek eşitliğe kavuştuğunu söyledi.
Türkiye'yi daha güzel yarınlara taşımak için Atatürk'ün ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucuları olacaklarını belirten Uğurman, ülkeyi daha geniş ufuklara taşımak için yılmadan canla başla çalışacaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Onuncu Yıl Marşı'nı seslendiren grup, daha sonra dağıldı.
İzmir
Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, ''Biz Türk kadınına verilen yetki varken, bu yetkiyi kaybetme lüksümüz yok. Türk kadını asla çaresiz değil, kendisiyle hesaplaşması gerekir'' dedi.
Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Kadınlar Siyaseti Sorguluyor'' konulu panelin açılışında, kadınların doğuran ve geleceğe yön veren olduklarını, bu nedenle büyük sorumlulukları bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, ailesinin kendisini okutması için büyük emek verdiğini, bu sorumlulukla bu günlere geldiğini dile getirdi.
Ulu Önder Atatürk'ün 3 Nisan 1930'da kadına belediye başkanlığına, 5 Aralık 1934'te de milletvekilliğine seçilme hakkı verdiğini, ilk yıl 18 kadının milletvekili seçildiğini vurgulayan Yılmaz, ''Türk kadını seçme ve seçilme hakkını ilk elde eden kadınlardandır. Bu haklarımız iyi kullanılsaydı, bugün yüzde 9'larda olan Meclisteki kadın vekil sayısının yüzde 60'larda olması gerekirdi'' diye konuştu.
Birleşmiş Milletler'in 2008 yılında yayımladığı cinsiyet güçlendirme endeksine göre, Türkiye'nin 109 ülke arasında sondan 8. sırada yer aldığını bildiren Prof. Dr. Yılmaz, bu endeksin kabul edilmesinin mümkün olmadığına dikkati çekerek, ''Bu bizim için yüz karası. Anne, oğlan çocuğunu (her şeyi yapabilir) diye yetiştirirse, gelin kaynana kavga etmeye devam ederse, gençler birbiriyle çekişmeye devam ederse, bu rakamlarla çok daha gerilere gideriz. Biz Türk kadınına verilen yetki varken, bu yetkiyi kaybetme lüksümüz yok. Türk kadını asla çaresiz değil, kendisiyle hesaplaşması gerekir'' şeklinde konuştu.
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Türkan Miçoğulları ise Türk kadının Kurtuluş Savaşında erkeklerle omuz omuza savaştığını hatırlatarak, kadınsız devrimin olmayacağını bildirdi.
Panelin ardından Atatürk ve Cumhuriyet Kadınları defilesi yapıldı.
Manisa
Manisalı kadınlar, Cumhuriyet Alanı'ndaki Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı'na törenle çelenk koydu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan ve Manisa Belediye Başkan Yardımcısı Nursel Ustamehmetoğlu ile Manisa'daki kadın dernek ve birlikleri temsilcilerinin katıldığı törende, kadınlar adına basın açıklamasında bulunan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Seher Taydaş, ülke nüfusunun yarısını kadınların oluşturmasına rağmen bu kesimin siyasetteki yerinin yüzde 9,1 olduğunu hatırlattı.
Taydaş, bu durumun kadınların hayatına yansıdığını belirterek, şöyle konuştu:
''Kadınların fırsat ve kaynaklardan bu ölçüde eşitsiz yararlandığı koşullarda, siyasette eşit ve dengeli temsil edilmeleri elbette kolay değildir. Toplumun yarısı karar alma organlarından dışlanıyorsa, o ülkedeki demokrasi, erkek ve eksik bir demokrasidir.''
Bu arada törenin başladığı sırada alanda toplanan kadınlara bir kahvehane işletmecisi tarafından çay getirilmesi ise ilginç bir görüntü oluşturdu. Kadınlar, zamanlamanın yanlış olması nedeniyle ikramı kabul etmedi.
Kahvehanenin sahibi Turgay Koç, jest yapmak istediğini, ancak zamansız ikram nedeniyle özür dilediğini belirtti.
Tören sonrasında kadınları işletmesinde ağırlayan Koç, çay ikramında bulundu.
Bursa
Bursa'da, CHP ve Türkiye Partisi'nin kadın kolları, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.
Heykel'deki törende önce CHP Kadın Kolları Başkanı Yüksel Şekerciler ve beraberindekiler, ardından da Türkiye Partisi Bursa İl Yönetim Kurucu Üyesi Kadın ve Aileden Sorumlu Komisyon Başkanı Türkan Polat ve partililer Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak İstiklal Marşı'nı okudular.
Şekerciler, siyasette kadınların rolünün azlığından yakınarak, ''Siyasette maalesef kadınlarımız fazla temsil edilmiyor. Bu konuda partimizin ciddi çalışmaları var. Amacımız, kadınlarımızın siyasete olan güvenini ve ilgisini arttırmak'' dedi.
Polat ise Türkiye Partisi olarak ''temiz siyaset'' anlayışıyla kadınların siyasette aktif bir şekilde rol alması için çabaladıklarını belirtti.
Daha sonra iki partinin kadın kolları üyeleri, Atatürk Anıtı önünde birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!