Kadının sığınacak yeri yok

İstanbul'daki 34 ilçe belediyesinden sadece 8'inde kadın sığınmaevi bulunuyor. Nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyeler yasa gereği sığınmaevi açmak zorunda.

Kadının sığınacak yeri yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.09.2011 - 06:08

“Kadına şiddet” haberlerine her gün yenisi eklenirken, mağdur kadınları korumak için “sığınmaevi” açmakla yükümlü olan belediyelerin bu konuda sınıfta kaldığı ortaya çıktı. TBMM Dilekçe Komisyonu’na yapılan bir başvuru, İstanbul’daki 34 ilçe belediyesinden çoğunun, “yasal yükümlülüklerine” rağmen sığınmaevlerini “önemsemediklerini” ve çeşitli bahanelerle açmadıklarını ortaya koydu.

TBMM Dilekçe Komisyonu’na bir yurttaşın yaptığı başvuru, belediyelerin “kadın sığınmaevleri” konusundaki duyarsızlığı ve isteksizliğini gözler önüne serdi. Belediyeler Yasası’na göre, nüfusu 50 binin üzerindeki belediyelerin “sığınmaevi açma” zorunluluğu bulunmasına karşın, komisyonun talebi üzerine İstanbul Valiliği’nce Meclis’e iletilen verilere göre, İstanbul Büyükşehir ve 34 ilçe belediyesinden sadece 8’i bu koşulu yerine getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü işbirliği ile “kadın konukevi” yapımının tamamlandığını, sığınmaevinde kalan kadınlara sığınmaevlerinden ayrıldıktan sonra yeni yaşam kurmaları ve yaşamlarına devam edebilmeleri için ev bulmalarında, tuttukları evin kiralarının karşılanmasında yardımcı olunduğunu bildirdi.

Şile, Çatalca ve Adalar belediyeleri nüfuslarının 50 binin altında olduğunu gerekçe göstererek kadın sığınmaevi açmadıklarını belirtirken, Beşiktaş, Büyükçekmece, Bahçelievler, Bakırköy, Arnavutköy dahil 23 belediye, “proje aşamasında, yatırım planında, bütçemiz yok, uygun yer yok, yazışmalar sürüyor” gibi gerekçeler göstererek yasal sorumluluklarını yerine getirmedi. Belediyelerden bu yanıtı alan TBMM Dilekçe Komisyonu, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’ndan, “yükümlülüğünü yerine getirmeyen belediyeler hakkında dava açılıp açılmadığı”nı sordu. Bakanlıktan gelen yanıt da kişi ve kurumların bu konudaki duyarsızlığını ortaya koydu. Bakanlık Meclis’e ilettiği yazıda, “belediyelerin kadın konukevi/sığınmaevi açma yükümlülüklerini yerine getirmemelerine ilişkin yargıya intikal etmiş bir dava bulunmadığını” ifade etti. Bakanlık, 2002 yılında kadın konukevi/sığınmaevi sayısının 8 ve kapasitesinin 170 iken, Mayıs 2011 itibarıyla, sığınmaevi sayısının 47, kapasitenin de 1054’e çıktığı bilgisini verdi.

TBMM Dilekçe Komisyonu’na İstanbul Valiliği aracılığıyla iletilen yazıya göre İstanbul’da nüfusu 50 binin üzerinde olup da kadın sığınmaevi bulunan belediyeler şunlar: “Eyüp, Küçükçekmece, Beyoğlu, Üsküdar, Pendik, Kadıköy, Şişli, İstanbul Büyükşehir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler