Kadir Has anıldı

Kadir Has Üniversitesi'nin kurucusu iş adamı Kadir Has, vefatının 4. yıl dönümünde törenle anıldı.

Yayınlanma: 22.03.2011 - 11:14
Abone Ol google-news

Kadir Has Üniversitesi Cibali Yerleşkesi'ndeki anma töreninde konuşan Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has, ölümünün 4. yıl dönümünde babasının yokluğundan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Has, babasının bitmez tükenmez bir yaşama heyecanı ve iş yapma azmi olduğunu belirterek, vefatından birkaç saat öncesine kadar üniversitesinin mütevelli heyeti toplantısına katılarak eğitime verdiği desteği sürdürdüğünü söyledi.

Babasının hayattayken yönünü sadece meşru yolda çalışmaya doğrulttuğunu anlatan Has, 50 yıl boyunca kazandıklarını da yeni bir çalışma alanına, eğitim, kültür ve sağlık hizmetlerine tahsis ettiğini kaydetti.
Has, babasının servetini halkla, mutluluğunu da öğrencilerle paylaştığını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Merhum Kadir Has beyefendi huzurlu bir vatandaşın ülkesine yararlı hizmetler yapacağı inancını, daima huzurlu bir ortamda yaşamak için çaba harcamış ve bunu hayatının her döneminde sağlamıştı. Kendisi huzuru yakaladığı için çok çalışmaya, önce ailesine, daha sonra ülkesine yararlı olmaya gayret gösteriyordu. İşte bu nedenle 1992 yılında değerli eşi Rezan Has hanımefendiyle birlikte Kadir Has Vakfını kurdu. Bu vakıf vasıtasıyla 25 yıl içinde okul binaları, ibadethane, müze, kültür ve spor tesisleri ile ticaret merkezinin aralarında bulunduğu 47 kalıcı hayır eseri yaparak milletine armağan etti.''
Babasının daima büyük düşündüğünü ve hizmetlerinin kalıcı olmasını hedeflediğini belirten Has, eserlerinin de halk yararına olması konusunda seçici davrandığını, bu ideallerinin tümünü de 25 yılda vakıf bünyesinde gerçekleştirdiğini aktardı.

Has, babasının adını ölümsüzleştirmek için kurduğu üniversitenin evrensel kültüre hizmet edecek bir dünya üniversitesi olmasını düşlediğini anlatarak, babasının yolundan yürüyen yöneticiler ve genç neslin bu düşü makul bir sürede gerçekleştireceğine inandığını sözlerine ekledi.

Üniversitenin mütevelli heyeti başkanı Nuri Has

Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has da babasını ölümünün 4. yılında da rahmetle, şükranla ve hasretle andıklarını söyledi.
Has, sevdiği bir kişiyi kaybetmenin insanda hüzün ve özlem yarattığını belirterek, ''Bizler 4 yıldan beri bu duyguyla yaşıyoruz ve yaşamayı sürdüreceğiz'' dedi.
Anma törenine katılanları her ölüm yıl dönümünde hüzünlü bir ortama sevk etmeyi istemediklerini vurgulayan Has, bu nedenle Kadir Has'ın kendilerine rehber olan üstün meziyetlerinden bahsetti.

Has, babasının duygu ve düşünceyi birbirinden ayırmayı bilen birisi olduğunu ifade ederek, ''Kadir Bey, 'bir an önce hedefe ulaşmak gerekir, çünkü ömür çok kısa ve geçici' diyerek insanlığa hizmet için sürekli fikir üretir ve çalışırdı'' diye konuştu.
Nuri Has, babasının 23 Mayıs 2006 yılında üniversiteyle ilgili tespit ve önerilerini kaleme aldığı mektuptan bazı bölümler de okudu.

Babasının 80'li yaşlarına kadar öğrenmek ve öğretici müesseseler kurmak için çalıştığını anlatan Has, ''Onun kurmuş olduğu bu üniversite güveni ve itibari temsil eden 'Kadir Has' ismi sayesinde, ülkemizin saygın ve aranan yüksek öğrenim kurumları arasında yer alıyor. Üniversitemiz, halkımızın da teveccühünü kazanmış bulunuyor ve bu her geçen gün artıyor'' diye konuştu.

Has, babasının vefatından önce üniversitenin herhangi maddi problem yaşamaması için her türlü önlemi aldığını aktararak, üniversitenin günümüzde ABD ve AB ülkelerinin dünya çapındaki üniversiteleriyle de iş birliği içerisine girdiğini kaydetti.
Kadir Has Ödüllerinin de bilimsel düzeyde özlenen ve beklenen bir noktaya geldiğini vurgulayan Has, ''Gelinen bu nokta üniversite yönetimini fazlasıyla memnun etmiştir. Eminim ki merhum Kadir Has beyefendi de Kadir Has Ödülü'nün ulaştığı bu düzeyden huzur bulacaktır'' dedi.

Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has'ın hatırası önünde bir kez daha saygı, sevgi ve minnetle eğildiklerini söyledi.
Aydın, Kadir Has'ın örnek kişiliğinin hatırasının geride bıraktığı eserleriyle aydınlanmaya devam ettiğini belirterek, ''Esasen Kadir Has'ın arkasında bıraktığı eserler bugün sadece ismini yansıtmıyorlar. Ülkemize yaptıkları katkıların sürekliliği ve kalıcılığıyla ona duyulan sevgi ve saygıyı her gün çembere yeni bireyler ekleyerek ve genişleterek sürdürüyorlar'' diye konuştu.

Üniversitelerinin güçlenmesi, Türkiye'de ve dünyada müstesna bir noktaya ulaşması ve herkesin okumak isteyeceği bir kurum haline gelmesinin tek hedefleri olduğunu aktaran Aydın, bu doğrultuda altyapı yatırımlarını ve uluslararası bağlantılarını geliştirmeye devam ettiklerini kaydetti.

''7. Kadir Has Ödülleri" sahiplerini buldu

Anma töreninde ''7. Kadir Has Ödülleri'' de sahiplerini buldu. Önceki yıllarda belirli bir konu başlığı altında düzenlenen ödüller bu yıl ilk kez eğitim ve bilim alanında ''Üstün Başarı'' ve ''Gelecek Vaat Eden Bilim İnsanı'' olmak üzere iki kategoride sunuldu.

Bu kapsamda ''Üstün Başarı Ödülü'' enformasyon kuramı ve haberleşme mühendisliği alanında 60 yıldır açık olan bir probleme çözüm getiren buluşu ile uluslararası kabul gören araştırma ve yayınları nedeniyle Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Arıkan'a verildi.

''Gelecek Vaat Eden Bilim İnsanı Ödülü'' de kanser ve hücre çalışmalarında uluslararası düzeyde kabul gören araştırma ve yayınları nedeniyle Zürih Üniversitesi Moleküler Yaşam Bilimleri Bölümü araştırmacısı Dr. Ataman Şendöl'e sunuldu.
Bu arada törene katılanlar, toplantı salonuna girişte Kadir Has'ın için açılan anı defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler