Kahve, hastalık sürecini yavaşlatıyor

Kahvenin kronik karaciğer hastalıklarına iyi geldiği anlaşıldı. Kafein, sağlıklı karaciğer hücrelerinin işlevsiz bağdokusuna dönüşme sürecini yavaşlatıyor. Bununla birlikte karaciğer fibrozunun sadece kahve tüketimiyle tedavi edilemeyeceği, uygun tedavinin, ancak yüksek dozda kafein içerikli ilaçlarla uzun vadede başarılı olabileceğini düşünülüyor.

Yayınlanma: 22.08.2008 - 13:43
Abone Ol google-news

Aslında son yıllarda kahvenin kronik karaciğer bozukluğu (Fibroz) üzerindeki olumlu etkisi deneysel araştırmalarla fark edilmişti. Bu hastalıkta organdaki bağdokusu çoğalınca doku sertleşir ve karaciğer görevini yerine getiremez hale gelir. Karaciğer fibrozları özellikle aşırı alkol tüketimi ve Hepatit C ve B’ye bağlı olarak gelişmekte. Düzenli olarak kahve içen hastalarda hastalık süreci yavaşlıyor. Ne var ki bu iyileşme sürecinin moleküler biyolojik nedenleri bilinmiyordu. Aachen Teknik Yüksekokulu’nda Axel Gressner ile çalışan araştırmacılar şimdi kafeinin karaciğer hücrelerindeki “Cyclo-AMP” oranını arttırdığını saptadı. Bu uyarı maddesi sağlıklı hücreleri işlevsiz hücrelere dönüştüren bağdokusu büyüme faktörü CTGF’yi engellemekte.

Bilim insanları deneyler sırasında sağlıklı farelerden aldıkları karaciğer hücrelerini kafeinle uyarınca, CTGF üretiminin önemli ölçüde azaldığını fark etmişler. Bununla birlikte karaciğer fibrozunun sadece kahve tüketimiyle tedavi edilemeyeceğini de söyleyen Gressner, uygun tedavinin, ancak yüksek dozda kafein içerikli ilaçlarla uzun vadede başarılı olabileceğini düşünüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler