Kalp krizi geçirdiğimizi nasıl anlarız?

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez kalp krizi belirtilerini ve kendimizin ya da bir başkasının kalp krizi geçirdiğini anladığımızda ne yapmamız gerektiğini anlattı.

Kalp krizi geçirdiğimizi nasıl anlarız?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.07.2014 - 15:06

Show Tv'de ekranlara gelen İclal Aydın'ın programına konuk olan dünyaca ünlü Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Aydın'ın "Bir kalp krizinin belirtileri nelerdir? Sırt ağrısı mıdır, mide ağrısı mıdır, terleme midir?" sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"Bir de o derdimiz var. Mideyle karışıyor. Klasik olarak göğüs kemiğimize yansıyan bir ağrı. Boğaz, çene, dişler, kollar, omuz ve ellere kadar yayılan ağrılar... Bu bölgede, normalde olmayan herhangi bir his. Bu bir yanma, baskı ya da ağrı olabilir. Dolayısıyla sol el bileğinizin ağrıması bile kalbin bir yansıyan ağrısı olabilir."
"Filler geldi göğsüme oturdu"

Hastaların kalp krizini "Filler geldi göğsüme oturdu" şeklinde tarif ettiğini dile getiren Prof. Dr. Bingür Sönmez, o dereceye gelmeyi beklemeden bir kardiyoloğa görünmeleri gerektiğini söyledi.

Kalp krizi geçirdiğimizi anladığımız anda ne yapmalıyız? Çevremizdekiler ne yapmalı?

Prof. Dr. Bingür Sönmez şöyle anlattı:
"Yan yatın"

"Kişi evde tek başınaysa;

Kişi ilk defa böyle bir şey yaşıyorsa, evde aspirin dahi yoksa ya da dil altı hapı yoksa yapılacak tek şey hemen ambulans çağırmak ve kapıyı açık bırakmak. Sonra divana uzanın, ayaklarınızı yükseğe kaldırın ve yan yatın. Ama böyle bir şeyi daha önce yaşamışsanız, hazırlıklıysanız hemen 2 tane aspirin alın, çiğneyin ve bir dil altı alın. 15-20 dk sonra ağrınız geçmezse bir dil altı hapı daha alın. Yarım saat içinde ağrınız geçmezse yine ambulans çağırıp kapıyı açık bırakın.

Eğer sizin yanınızda bir kişi kalp krizi geçiriyorsa;

Hemen sorun, 'Dil altı hapınız var mı?' Varsa çantasından çıkarıp dilinin altına koyun. Bir yere yatırın ve ayaklarını yükseğe kaldırın."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler