Kamu-Sen'den Anayasa paketi açıklaması
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''Kamu görevlilerinin toplu sözleşme hakkı gibi bazı olumlu maddelerin, iktidar mücadelesinde daha fazla güç elde etmek için pazarlık malzemesi yapılması, değişiklik girişiminin daha ilk aşamada toplum vicdanında sorgulanmasına ve siyasi iradenin samimiyetinden şüphe duyulmasına neden olacaktır'' dedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Anayasa'nın, devletin kuruluş felsefesini ve devlet yapısını tarihi gerçekleri ile özetlediği düşünüldüğünde, geniş bir katılım sonucu benimsenmesi ve kabul görmesinin, norm ve ilkelerin demokratik bir süreçle oluşturulmasının bir gereklilik olduğunu söyledi.
Toplumsal barış ve huzurun, düzenlemelerde toplumun geniş kesimlerinin onayının alınması yoluyla gerçekleşeceğini dile getiren Akyıldız, toplumun ihtiyacı olan düzenlemelerin bu denli gergin bir süreçte sürdürülmesinin, toplumu daha da gereceğini ve olumsuz sonuçlarının uzun yıllar boyunca süreceğini savundu.
Akyıldız, Anayasa değişiklik sürecinin toplumu germeden, en geniş uzlaşma zemini sağlanarak tamamlanmasının önemine işaret etti.
Kamu görevlileri ve kendilerinden doğrudan etkilenenlerin sayısı dikkate alındığında, yapılacak bir Anayasa değişikliğinde belirleyici gücün kamu görevlileri olacağını vurgulayan Akyıldız, vatandaşların mali ve sosyal haklarının korunması, gözetilmesi ve ilerletilmesi noktasında da örgütlenme özgürlüğü konusunda sağlanacak hakların büyük önem oluşturduğunu dile getirdi.
Kamu görevlilerinin grev ve toplu sözleşme hakkı ile ilgili sorunun, Anayasa'nın 53. maddesinde ifadesini bulan toplu sözleşme ve 54. maddesinde konu edilen grev hakkı ile ilgili düzenlemelerin, memurlar ve diğer kamu görevlilerini kapsamamasından kaynaklandığına dikkati çeken Akyıldız, memurların ekonomik, sosyal ve siyasal alandaki haklarının geliştirilmesi, menfaatlerinin korunması için toplu sözleşme ve grev hakkını içeren, gerçek anlamda sendikal haklara ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Memurların iş güvencesinin, bu hakların kullanılmasında herhangi bir engel teşkil etmediğini belirten Akyıldız, şöyle konuştu: ''Sözleşme hükümlerinin taraf devletlerce hayata geçirilmesi de uluslararası hukuk boyutunda bir zorunluluktur. Anayasa'da değişiklik içeren taslak metin incelendiğinde, kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanınması ile ilgili Anayasa'nın 53. ve 128. maddelerinde değişiklik yapılması planlandığı görülmektedir. Ancak memurların grev hakkı ve siyaset yapma yasağı ile ilgili bir değişiklik düşünülmemiştir. Kamu görevlilerinin toplu sözleşme hakkı ile ilgili yapılmak istenen değişikliği olumlu bulmaktayız. Bununla birlikte, toplu pazarlık sisteminin kurulması, tarafların eşit statüde ve eşit güçlerle pazarlık yapabilmesi, kamu görevlilerinin grev hakkından geçmektedir. Grev hakkının olmadığı bir yapılanma, yıllardır mücadele ettiğimiz değerler adına tam bir kazanım anlamı taşımamaktadır. Ancak yine de gelinen noktanın kamu görevlilerinin sendikal hakları bakımından önemli olduğunu vurgulamakta fayda vardır.''
''Toplumsal mutabakat" vurgusu
Yapılacak değişikliklerin tamamının mutlak surette toplumsal bir mutabakat çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Akyıldız, şunları kaydetti: ''Ancak teklif metninin değişmez ya da vazgeçilemez olduğunu çağrıştıracak bir şekilde, 'taslak metnin tamamının TBMM'de kabul edilmesi ya da tamamının halkoyuna sunulması' görüşü, taslak üzerinde müzakere yapılmasını da toplumsal mutabakatı da neredeyse imkansız hale getirmekte; Anayasa değişikliğini adeta bir dayatmaya dönüştürmektedir. Konuya bu açıdan yaklaşıldığında, taslak metin hakkında ilgili kurumların ve siyasi partilerin eleştirel görüşlerinin bulunabileceği, bu görüş ve önerilerden faydalanmanın da zorunlu olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.
Bu şekliyle, metnin bir bütün halinde değerlendirmeye sunulmasının iyi niyetle bağdaştırılması mümkün değildir. Kaldı ki metinde TBMM'de tam bir mutabakatla kabul edilecek maddeler de üzerinde tartışılarak uygun bulunmayacak maddeler de olması kaçınılmazdır. Bu noktada devlet içinde seçilmişler ve atanmışlar arasında bir öncelik sıralaması yapılması son derece tehlikelidir. Özellikle yargı konusundaki çekinceler ciddiye alınmalı, kuvvetler ayrılığına halel getirecek unsurlar mutlak surette bertaraf edilmelidir.
Çocuk istismarı, cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, pozitif ayrımcılık, grev hakkının göz ardı edilmesine rağmen memurların toplu sözleşme hakkı ile ilgili konular, önemli ve olumludur. Bunlar, geniş bir mutabakatla kabul edilebilecek konulardandır. Dolayısıyla kabul gören maddelerin, sakıncalı görülen bir madde nedeniyle yeniden halkoyuna sunulmasının, demokrasi ile bağdaşır bir yanının olmadığı açıktır. Bu nedenle siyasi iradenin, TBMM'de kabul edilmeyen her değişiklik için halk oylamasını bir tehdit unsuru olarak kullanmasını doğru bulmuyoruz.''
Yapılması planlanan her türlü değişiklik, daha fazla hak ve daha fazla özgürlük sağlarsa, toplumsal desteğini de artıracağını dile getiren Akyıldız, ''Unutulmamalıdır ki kamu görevlilerinin toplu sözleşme hakkı gibi bazı olumlu maddelerin, iktidar mücadelesinde daha fazla güç elde etmek için pazarlık malzemesi yapılması, değişiklik girişiminin daha ilk aşamada toplum vicdanında sorgulanmasına ve siyasi iradenin samimiyetinden şüphe duyulmasına neden olacaktır'' dedi.
Akyıldız, ''Anayasa değişiklik paketinin bütün halinde referanduma sunulması halinde tutumlarının ne olacağı?'' sorusuna, toplumda genel kabul gören konuların TBMM'de şekillendirilmesi için Mecliste girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
Paketin bütün halinde referanduma sunulmaması gerektiğini dile getiren Akyıldız, ''Paketin bu şekilde referanduma sunulması halinde toplu sözleşme hakkı bakımından riski göz almayacak ve destekleme konusunda üyelerimizle görüşmelerimizi sürdüreceğiz'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke