Kamuda satış yarışı
Erdoğan kamu kurumlarının ellerindeki taşınmazların satışı ve kiralanması için Başbakanlık'tan izin almayı zorunlu kılınca kamudaki yağmanın boyutları ortaya çıktı.
Kamunun mallarının satış ve kiralanmasında son sözü Erdoğan’a bırakan genelgenin ardından kurumlar, Başbakanlık’tan izin alabilmek için adeta sıraya girdi. Genelge kapsamında kurumlardan 8 ayda 1524 kamu malının satışı ve kiralanması için izin talebi geldi. Başvuruların yüzde 77’sine onay verilirken yalnızca yüzde 1’i reddedildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kamu kurumlarının taşınmazlarının satışında zaman zaman “anlaşmalı” satışlar yapılması üzerine durumdan duyduğu rahatsızlıkla harekete geçmişti.
Erdoğan, geçen haziran ayında yayımladığı genelgeyle kamu kurum ve kuruluşlarıyla (belediyeler ve il özel idareleri hariç) sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait şirketlerin; kendi mülkiyetlerinde veya tasarruflarında bulunan taşınmazlarıyla ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarının, vakıf, dernek veya bunların şirketlerine, gerçek veya tüzelkişilere satış, kira, irtifak, takas, tahsis, devir vb. her türlü tasarrufa yönelik işlemleri için Başbakanlık’tan izin almasını kurala bağlamıştı.
Ancak genelge kısa sürede Başbakanlık’ı kilitlemişti. Çok sayıda kurumdan gelen yüzlerce dosya Başbakanlık’ta birikmişti. Cumhuriyet, Başbakanlık’taki yığılmayı gündeme getirmişti. İşte bu yığılmanın boyutları Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’ya verdiği soru önergesiyle ortaya çıktı.
Bozdağ’ın verdiği bilgiye göre genelgeyle ilgili olarak bugüne kadar kurumlardan toplam 1524 başvuru geldi. Bu başvurulardan yüzde 77’sine olumlu yanıt verilirken yüzde 1’i geri çevrildi. Evrakların yüzde 22’siyle ilgili incelemelerse sürüyor. Okul kantinlerinin kiralanması için genel kapsamlı bir izin verildiğini anlatan Bozdağ şunları kaydetti: “Genelgenin amacı, kamunun sahip olduğu taşınmazların etkin ve verimli kullanılmasının sağlanmasıdır. Genelgeyle idarelerin taşınmazlar üzerindeki tasarruf yetkisi kaldırılmamış olup idarelerin taşınmazlarını nasıl değerlendirdiği görülmekte ve kurumlar arası koordinasyon sağlanmaktadır. Genelgeyle kurumlar arası koordinasyonun sağlanarak kamu taşınmazlarının daha etkin ve verimli yönetimi sağlanmaktadır. Genelgenin 2012 yılı ortasında çıkmış olması nedeniyle müracaatlar ortaya çıkan ihtiyaçlara göre düzensiz artış ve azalışlar göstereceğinden yıllık müracaat sayısının tahmini doğru olmayacaktır.”
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!