Kanada'da genel seçimin galibi Muhafazakar Parti

Kanada'da dün yapılan erken genel seçimleri, Stephen Joseph Harper başkanlığındaki Muhafazakar Parti'nin kazandığı bildirildi.

Yayınlanma: 03.05.2011 - 08:51
Abone Ol google-news

Seçimlerin resmi olmayan kesin sonuçlarına göre Muhafazakar Parti, tek başına hükümet kuracak çoğunluğu yakaladı. Oyların yüzde 39,62;sini alan Muhafazakar Parti toplam 167 milletvekilliği kazandı.
 

Harpar: Şimdi daha güçlüyüz

Harper, resmi olmayan kesin sonuçların alınmasından sonra geç saatlerde seçim bölgesi Calgary;de partililere hitaben yaptığı teşekkür konuşmasında, "Şimdi eskisinden daha güçlüyüz. İstikrarlı ve ulusal Muhafazakâr çoğunluk hükümeti hayırlı olsun. Bize oy veren ve vermeyen herkese ve sizlere teşekkür ediyorum" dedi. Seçimlere kadar ana muhalefet partisi olan Michael İgnatieff başkanlığındaki Liberal Parti, bu seçimlerin en ağır darbesini alan parti oldu. Daha önce 77 milletvekili olan Liberaller, bu seçimde oyların ancak yüzde 18,91;ini alabildi 34 milletvekilliği kazandı. İgnatieff de kendi seçim bölgesinde seçilmeyerek parlamento dışı kaldı.
 

'Turuncu Dalga'nın zaferi'

Kanada'da yapılan 41. genel seçimlerin en sürpriz partisi, son iki seçimdir turuncu-yeşil renklerle propaganda yapan Jack Layton başkanlığındaki sol eğilimli Yeni Demokrat Parti (NDP) oldu. Geçen dönem 36 milletvekili olan Yeni Demokrat Parti, bu kez oyların yüzde 30,62;sini alarak Federal Parlamento'da 102 milletvekilliği kazandı. Kanada basını ve siyasi çevreleri NDP'nin başarısını "Turuncu Dalga'nın zaferi" olarak yorumladı. Anamuhalefet partisi NDP;nin Başkanı Jack Layton da Toronto;da partililere yaptığı teşekkür konuşmasında, "Harikasınız. İşte bahar geldi ve hep birlikte yeni bir dönemi başlatıyoruz" dedi.

Yıllardır ayrılıkçı söylemleri ile siyaset yapan Quebec merkezli Quebec Bloku ise bu seçimlerde tam bir çöküş yaşadı. Geçen dönem eyalet genelinden 47 milletvekilli çıkaran parti, bu kez ancak yüzde 6,05 oyla 4 milletvekili kazanabildi. Quebec Bloku;nun Başkanı Gill Duceppe de seçilemeyerek parlamento dışında kaldı. Daha öncekilerin aksine bu seçimlerde televizyondaki liderler tartışmasına katılmasına izin verilmediği için mağdur edildiklerini işleyen Yeşil Parti'ye halk, parti başkanı Elizabeth May'i milletvekili seçerek destek verdi. Yeşiller;in oyu ise yüzde 3,91 oldu. Seçime bazı bölgelerden bağımsız katılan ve seçilemeyen adayların oy oranları ise yüzde 0,43 olarak açıklandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler