Kandilli uyarıyor!
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi, Van'daki yurttaşları hasarlı evlere girilmemesi konusunda uyardı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, yaptığı açıklamada, artçı sarsıntıların azalarak devam edeceğini belirterek, şunları söyledi:
''Artçı sarsıntılar, önümüzdeki hafta daha da düşecektir. Ondan sonra belki günde bir iki tanesi hissedilecektir. Ama azalım periyotuna girmiş durumdadır. Şu anda endişe edilecek fazla bir durum da yok. Çok yaygın hasar da yok. Hasarsız bina çok fazla. Ama insanlarda bir korku, tedirginlik var artçı sarsıntılarla ilgili olarak. Yoksa binaların bir çoğunda bir şey yok.
Biz şunu söylüyoruz, artçı depremler devam eder, eğer binaları hasarlıysa vatandaşlarımızın evlerine girmemeleri, hatta yakınlarında bile durmamalarını öneriyoruz. Ama bunun dışında eğer gerçekten bu depremlerde her hangi bir hasar görmemişse binaları, yapısal bir hasar yoksa girebilirler tabii ki.''
Van Depremi Değerlendirme Raporu
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün yayınladığı Van Depremi Değerlendirme Raporunda ise, 23 Ekim Pazar günü yerel saat 13.41'de meydana gelen Van depreminin uzak alan dalga formları kullanılarak modellendiği belirtilerek, depremin Kandilli Rasathanesi tarafından verilen 38.75 doğu, 43.36 kuzey koordinatlarında başlayıp kuzeydoğu ve güneybatı yönünde ilerlediği bildirildi.
Depremin ters faylanma özelliği gösteren 60x20 kilometre boyutlarında bir kırılma sonucu meydana geldiği belirtilen açıklamada, ''Bu fay düzlemi üzerinde yaklaşık 10-15 kilometre derinlikteki ortalama yer eğiştirme 2 metredir. Yüzeyde herhangi bir fay kırılması gözlenmemiştir. Fay kırılması (enerji boşalma süresi) yaklaşık 50 saniye kadardır. Fayın kırılma doğrultusu kuzeye göre yaklaşık 250 derece ve fayın eğimi yaklaşık 35 derecedir'' ifadelerine yer verildi.
Artçı Depremler
Açıklamada, artçı depremlerin bu gün saat 12.00 itibarı ile 639 adete ulaştığı kaydedilerek, bölgede meydana gelen en büyük artçı depremin aletsel büyüklüğünün 5.7 olduğu kaydedildi.
''Artçı depremlerin oluştuğu bölgenin tektonik koşullarına ve kırılan fayın fiziksel özelliklerine bağlı olarak zaman içerisinde büyüklükleri ve sıklıkları azalarak devam etmesi beklenen bir durumdur'' denilen açıklamada, bölgede 5.0 ve üzeri 6 adet, 4.0 ve üzeri 66 adet, 4.0'dan küçük 573 deprem meydana geldiği, toplamda 639 adet deprem kaydedildiği belirtildi.
Açıklamada, 26 Ekim itibarı ile yapılan ön değerlendirmede, artçı depremlerin günlük dağılım grafiği incelendiğinde deprem sayısının yoğunluk olarak azalım içerisine girdiğinin gözlendiği ifade edilerek, ''Ancak bu tür büyük depremlerde bölgede bir süre daha artçı deprem aktivitesinin devam etmesi olağan bir durumdur'' ifadesine yer verildi.
Hasarlı yapılar
Bölgedeki bina hasarlarının gerekli deprem performansını sağlayamayan yapılarda meydana geldiği ve çoğunlukla tamamen yıkımla sonuçlandığının açıkça gözlendiği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
''Yeterli performansı kısmen de olsa sağlayabilen binalarda, bekleneceği gibi, hasar sadece yapısal olmayan (bölme duvarı, cephe kaplama, asma tavan, pencere ve benzeri) unsurlarla kısıtlı kalmıştır. Mevcut artçı deprem aktivitesi göz önünde bulundurularak, halkımızın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elemanlarınca belirlenmiş, yapısal hasarlı binalara girmemesi gerekir. Ancak hasarın sadece sıva çatlağı gibi yapısal olmayan unsurlarla kısıtlı kaldığı az hasarlı veya hasarsız binaların, iskan için kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Karar verilemeyen durumlarda acil durum yönetiminin teknik elemanlarına danışılmalıdır. KRDAE tarafından artçı deprem etkinliğinin sürekli gözlenmekte güncel değerlendirmeler kamuoyuna bildirilmektedir.''
Arazi Etütleri
Açıklamada, KRDAE tarafından 24 Ekim tarihinde yapılan bir ön keşif çalışmasını takiben, 25 Ekim itibari ile bölgeye 10 ek deprem istasyonu kurulum çalışmalarına başlandığı kaydedilerek, elde edilecek neticeler ve diğer bulgular kullanılarak artçı depremlerin daha hassas belirlenmesi ve fay geometrisinin tespitinin yapılacağı bildirildi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke