Kanser sonrası meme kaybı tarihe karışıyor
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, önemli bir sağlık sorunu olan meme kanserinin, artık günümüzde meme kaybı ile sonuçlanmadığını belirterek, "Kanser nedeniyle cerrahi müdahale ile alınan meme dokusunun yerine silikon protezin yanı sıra karın, sırt ve kalça bölgelerinden alınan doku parçalarıyla yeniden meme yapılabiliyor" dedi.
Kayseri'deki özel bir hastanede görevli Doç. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, kanser nedeniyle memesi alınan hastalarda anında veya geç dönemde meme yapımının planlanabildiğini kaydetti. Doç. Dr. Eskitaşçıoğlu, "Genellikle, hastalığın erken evrelerinde anında rekonstrüksiyon (Sakatlık ya da şekil bozukluğu gösteren vücut kısmı veya organa yeniden normal durumunu ve şeklini kazandırma) planlanır. Daha ileri düzey hastalarda ise meme yapımı uygulanacak olan radyoterapi ya da kemoterapi gibi ek tedavilerin sonrasına bırakılması daha uygundur.
Yapılacak rekonstrüksiyonun zamanı ve hangi yöntemin kullanılacağı konusunda kararı, tedaviyi planlayan doktor ekibi ve hasta ortak karar vermelidir. Memenin yeniden oluşturulması için hastanın yaşı ve kilo durumuna göre farklı yöntemler uygulanmaktadır. Genç yaşta ve ileride çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda, gebelik döneminde karın duvarının zayıflamaması için karından doku alınmaz. Bunun yerine sırt bölgesi tercih edilir. İşlemlerin, hastaların fiziksel özellikleri dikkate alınarak uygulanması büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.
SİLİKONUN YANISIRA HASTANIN KENDİ DOKUSU DA KULLANILIYOR
Doç. Dr. Eskitaşçıoğlu, meme kanserine bağlı olarak kaybedilen organın yerine yapılacak yeni meme konusunda, silikonun yanı sıra hastanın kendi dokusundan da yararlanıldığını vurgulayarak, "En çok uygulanan yöntemlerden biri, karın bölgesindeki deri ve deri altı dokusunu kullanmaktadır. Karın bölgesinde yeterli deri ve deri altı dokusu bulunmayan veya daha önceki ameliyatlar nedeniyle karın bölgesi kullanılamayan kadınlarda ise kalçadan ya da sırttan alınan dokular sayesinde meme onarımı yapılmaktadır. Bazı hastalarda ise bu teknikler kombine olarak da kullanılmaktadır. Bu hastalar, ameliyattan 2-3 hafta sonra sağlığına kavuşmakta ve günlük yaşamlarına 4-6 hafta içinde eksiksiz olarak dönebilmektedir" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Urla'da hasat 1 ay gecikme ile başladı:
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması