Kansere kadar gider

Cumhuriyet geçen yılki 300’ü aşkın ürünün yüzde 25’inde ilaç kalıntısı olduğunu yazdı. Tarım ve Gıda Bakanlığı açıklama yaptı: Numunelerin yüzde 2.5’inde kalıntı var

Yayınlanma: 06.07.2015 - 20:04
Abone Ol google-news

Gazetemizin Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde yapılan araştırmanın çarpıcı sonuçlarına yer verdiği “Meyvemizi bile zehir ettiler” başlıklı haberi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı açıklama yaptı. Buna göre Antalya’da 2012’de 13 bin 285 numunede pestisit kalıntısı bulunan meyve sebze oranı yüzde 2.69, 2014 yılına gelindiğindeyse ise 11 bin 893 numunede bu oran yüzde 2.5. Bakanlık ayrıca çok sayıda tedbir alarak Türkiye’deki kalıntı oranlarını düşürdüğünü ve son 3 yılda olumsuzluk tespit edilen 101 bin 75 kilogram ürün imha edildiğini, üreticilere 1 milyon 37 bin 330 TL para cezası uyguladığını açıkladı.

Kanser uyarısı

Akdeniz Üniversitesi’ndeki araştırmanın sonuçları, tarım ilaçları (pestisit) ile ilgili tartışmaları bir kez daha alevlendirirken uzmanlar ise bilinçsiz ve yanlış kullanımının gıda zehirlenmesinden, hormonal bozukluklara, bağışıklık sistemi sorunlarından kansere yol açan ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Limitsizi ölüm demek

DEVAMLILIK OLU RSA

Gıda Güvenliği Derneği’nden Toksikolog Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, pestisitlerin insana zararlarının alınan miktarlara bağlı olarak değiştiğini söyledi. Pestisitlerin insan için günlük alımda zararsız olan dozlarının belirlendiğini anımsatan Karakaya, “Her bir pestisit için tarım ürünlerindeki maksimum kalıntı miktarları tespit edilmiştir. Kalıntı limitlerini aşan miktarlarda pestisit içeren gıdaların devamlı tüketilmesi durumunda pestistlere bağlı sağlık riskinin artacağı söylenebilir” diye konuştu.

PORTAKAL ZEHİRLEMİŞTİ

İÜ Onkoloji Enstitüsü’nden Dr. Yavuz Dizdar, “Tarım ilacına sistematik maruz kalanların metabolizması değişir, hormon sistemi bozulur. İnsan vücudunda yumurtanın olgunlaşması durur, kısırlık meydana gelebilir, kansere yol açar” dedi. “Sorun tarım ilacının kullanımı değil, sorun ilacın düzensiz kullanılması” diyen Dizdar, 3 yıl önce Onkoloji Enstitüsü’nde bir grup hekimin yediği portakaldan zehirlendiğini, analizde portakalda 20 çeşit ilaç kalıntısının bulunduğunu anımsattı. Dizdar, “Bir dilim portakaldan bahsediyoruz. Üstelik bu portakalın alındığı yer güvenli tarım konusunda reklamı yapılan bir market” dedi.

100 parti ürün nereye geldi?

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık ise bu yılın ilk altı ayında Türkiye orijinli meyve ve sebze ihracatında AB ülkeleri 100 parti ürünün tarım ilacı kalıntısı nedeniyle bu ülkelere alınmadığını iddia ederek “AB ülkeleri, sınır reddi yaptılar. Tarım Bakanlığı reddedilen bu sebze ve meyveyi ne yaptı” sorusunu yöneltti.

Tarım ilaçlarının mecbur kalındığında kullanılması gerektiğini kaydeden Atalık “Bizdeki temel sorun ilacı yanlış ve bilinçsiz kullanıyor olmamızdan. Tarım ilacı kalıntısı gözle görünmez, analizlerde ortaya çıkar. Aldığımız doza bağlı olarak mide bulantısı, kusma, görme bozukluğu, anlama güçlükleri, sinirsel bozukluklar, en yüksek dozda da bağışıklığın en zayıf olduğu durumda en yüksek doza çıktığında kansere yol açabilir. Tarım ilaçları konusunda denetimler yetersiz” diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler