Kapatılan DTP'nin Meclis'teki 2 yılı

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan DTP, 22 Temmuz seçimlerinden bu yana 670 yazılı-sözlü soru önergesi, 34 kanun teklifi, 65 araştırma önergesi, 1 gensoru ve 1 genel görüşme önergesi verdi.

Kapatılan DTP'nin Meclis'teki 2 yılı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.12.2009 - 13:26

Kapatılan DTP'in Meclis Grup Bürosu'nca yapılan çalışmada, 22 Temmuz seçimleriyle birlikte TBMM'ye giren ve 11 Aralık 2009'da Anayasa Mahkemesi'nce kapatılan DTP'nin TBMM'de bulunduğu süre içerisinde Meclis kürsüsünü etkin biçimde kullandığı dile getirildi.

Kapatılan DTP'nin iktidara karşı yapıcı ve etkili bir muhalefet izlediği kaydedilen çalışmada, partinin 1 Ekim 2007-9 Aralık 2009 tarihleri arasında gündem dışı konuşmalar da dahil olmak üzere Meclis kürsüsünü toplam 451 kez kullandığı bildirildi. DTP Grubunun, verdiği soru önergeleriyle 'devletin ve iktidarın politikaları sonucu mağdur olan toplumsal kesimlerin, ezilenlerin, unutulanların -Öteki Türkiye-nin sorunlarını parlamentoya taşıdığı' vurgulanan çalışmada, 2.5 yılda toplam 670 soru önergesi verildiği ifade edildi.

Çalışmada, demokratikleşme, insan hakları, yerel yönetimler, ekonomi, eğitim, kadın hakları, sağlık ve çalışma yaşamını ilgilendiren alanlarda kapatılan DTP grubunun Meclis'te toplam 34 kanun teklifi bulunduğu da kaydedildi. Çalışmaya göre, kanun tekliflerinin 14'ü demokratikleşme, 4'ü insan hakları, 4'ü çalışma yaşamı, 1'i sağlık, 4'ü eğitim, 2'si ekonomi ve 1'i de yerel yönetimler konusunda verildi.

Kapatılan DTP'nin 65 araştırma önergesi verdiği kaydedilen çalışmada, "Özellikle parlamentonun el atmaya cesaret edemediği JİTEM faaliyetleri ve faili meçhul cinayetler, 1 Mayıs, Gazi ve Maraş katliamları, 12 Eylül darbesi, andıçlar, işkence ve toplumsal gösterilerde orantısız güç kullanımı, koruculuk sistemi, kayıtdışı işçilik, işsizlik, kuraklık, kadın cinayetleri, enerji sorunu, ekonomik kriz ve mevsimlik tarım işçilerinin sorunları, cezaevlerindeki hak ihlalleri gibi alanlarda Meclis araştırması açılması istendi. Darbeler ve faili meçhul cinayetler gibi Türkiye'nin karanlık dönemleriyle yüzleşmesi için Meclis göreve çağrıldı. Tuzla Tersaneleri'ndeki ölümlerle ilgili olarak DTP Grubunun vermiş olduğu araştırma önergesi, diğer muhalefet partilerinin de verdiği önergelerle birleştirilerek, araştırma komisyonu kuruldu. Verilen araştırma önergelerinin önemli bir bölümü iktidar çoğunluğunun oylarıyla reddedilirken, birçoğu da halen gündeme alınmayı bekliyor" denildi.

2.5 yıl boyunca DTP'nin TBMM'de 56 grup toplantısı gerçekleştirdiği ifade edilen çalışmada, 14 Ocak 2009'da Ergenekon soruşturması ve yasadışı örgütlenmeler hakkında genel görüşme açılması talebiyle önerge verildiği ancak genel görüşme açılması AKP oylarıyla reddedildiği bildirildi.

Kapatılan DTP'nin yine, 'toplumsal olaylarda orantısız güç kullanımı nedeniyle yaşanan ölümlerin toplumsal barışı bozacak boyutlara varması' nedeniyle İçişleri Bakanı hakkında 15 Nisan 2009'da gensoru önergesi verdiği ve bu önergenin de AKP oylarıyla reddedildiği kaydedildi. Çalışmaya göre, kapatılan DTP, 2.5 yıl boyunca TBMM'de 71 basın toplantısı düzenledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon