Kaplan, Suriye konusunda kapalı oturum istedi

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Suriye'de yaşanan olaylara ilişkin Meclis'te genel görüşme açılmasını ya da kapalı oturum yapılmasını istedi.

Yayınlanma: 10.04.2012 - 14:24
Abone Ol google-news

Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da, BDP'nin, Suriye'de yaşanan iç çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye gelen sığınmacıların sorunlarına ilişkin Meclis'te araştırma açılmasına yönelik grup önerisi görüşüldü.

BDP'nin grup önerisi üzerine söz alan Hasip Kaplan, "Cumhurbaşkanı genç subaylara sesleniyor, Başbakan Çin'den, 'gereğini yapacağız' diyor. Meclis ne yapıyor? Bir ülkeye savaş açılacaksa tezkere kararlarının bu Meclis'ten çıkması gerekiyor. Milletvekili olarak Hatay kampına rahat gidip ziyaret edebiliyor mu? Bu kaynayan kazanın içine Türkiye'yi atmak isteyenler var" diye konuştu.

Beş senedir Meclis'te olduğunu 4 siyasi parti liderinin bir arada çekilmiş fotoğrafı olmadığına işaret eden Kaplan, "Beraber çekilmiş 4 liderin fotoğrafını verebilir misiniz, bir tek fotoğraf göremezsiniz. 4 tane grup var" dedi.

Suriye'de yaşanan olaylara ilişkin Meclis'te genel görüşme açılmasını ya da kapalı oturum yapılmasını isteyen Kaplan, "Ortak politika belirleyelim. Çatlak ses çıkmasın" diye konuştu.

MHP'li Oğan'dan AKP'ye ağır suçlama

"Memleketi savaşa sokamazsınız"
diyen MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan da şöyle konuştu:
"Memleket bir savaşın eşiğinde, farkına varın. PKK terörü ile uğraşmak varken şimdi Türkiye ye Suriye ile savaşa sokmak peşindesiniz. Savaş kışkırtıcılığı yapan sizsiniz. Bu millet sizi savaş çıkartasınız diye iktidar yapmadı. Bizim Suriye ile ne alıp veremediğimiz var. Türkiye tarafsız değil Suriye konusunda. Biz bölgede savaş çığırtkanlığı yapıyoruz. Bu millet ile siz dalga mı geçiyorsunuz, memleket savaşın eşiğine gelmiş. Siz bu Meclis'i devre dışına çıkararak bu memleketi savaşa sokamazsınız. Buna müsaade de etmeyeceğiz. Kapalı kapılar ardında Sayın Başbakan'ın sayın Davutoğlu'nun pazarlıklarıyla siz bu milleti savaşa sokamazsınız. Suriye konusunda tarafları barışa zorlamak zorundasınız. Bu millet size Mehmetçiği götürüp Suriye'de kanını dökme yetkisi vermemiştir. Bir an önce gelin bu Mecliste olanı biteni görüşelim. Memleketi savaşa sokamazsınız."

Karar yeter sayısı bulunamadı

Görüşmelerin ardından karar yeter sayısı bulunamayınca oturuma 10 dakika ara verildi. Aranın ardından yapılan oylamada BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon