Karbonun nasıl oluştuğunu bulacaklar
Astronomlar, bir süpernovanın 10 milyon santigrat derecedeki patlama bulutunda karbonmonoksit buldu.
Bilim adamı Jeonghee Rho başkanlığındaki ekibin, The Astrophysical Journal Letters'da yayımlanan keşfinin, uzaydaki karbon oluşumuyla ilgili mevcut modeli tartışmaya açması bekleniyor.
Bilim adamları, Akari teleskobuyla 11 bin ışık yılı uzaktaki süpernova patlama bulutu Cas A'yı incelerken, karbonmonoksidin oluşturduğu hava kabarcıklarını gördü.
Rho, uzayın sürprizlerle dolu olduğu yorumunu yaptı.
Süpernova patlamaları, uzaydaki ağır kimyasal elementlerin en önemli kaynağı. Karbon, silisyum, demir ve diğer ağır elementler ancak çekirdek füzyonuyla süpernova patlamaları esnasında oluşuyor. Uzayda daha önce de bir karbon ve oksijen atomundan oluşan karbonmonoksit moleküllerine rastlanmıştı. Ancak bunlar soğuk ortamda ve ağırlıklı olarak yıldızlar arasındaki gazın içerisinde bulunuyordu.
Süpernova patlama bulutunun çok sıcak olduğunu belirten bilim adamları, keşfin, karbonmonoksit moleküllerinin süpernova bulutlarında nasıl şekillendiği ve geliştiği yönündeki teorileri gözden geçirmeye iteceğini ifade etti.
Şimdi bilim adamları, "karbonmonoksit molekülleri süpernova patlamasından sonra mı oluştu", "geçen sürede hayatta kalmayı nasıl başardı", "kabarcıklar içinde mi korundu", "yoksa sıcak karbonmonoksit patlama sonrasındaki bulutta değişikliğe mi uğradı" gibi soruların cevaplarını arıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!