Karda ve buzda yürüme teknikleri

Soğuk havalar nedeniyle hepimiz zor günler yaşıyoruz. Yolda yürüdüğümüz her an kayıp düşerek bir yerimizi incitme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Ama tedbirlerimizi artırırsak, kaza olasılığını aza indirebiliriz. İşte uzmanından karda ve buzda yürüme teknikleri...

Yayınlanma: 06.01.2009 - 09:29
Abone Ol google-news

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nurettin Heybeli, soğuk havalar nedeniyle kayma ve düşme sonrası, kırık ve çıkıklarla sık karşılaştıklarını belirtti.

Uzmanlık eğitimi yıllarında buzlu bir gecede sabaha kadar aralıksız 30'a yakın hastada, el bileği kırığı düzeltip alçıladığını söyleyen Heybeli, bu kırıkların alınacak tedbirlerle önlenebileceğini bildirdi.

 

Alınabilecek tedbirler

Bu konuda çeşitli önerilerde bulunan Heybeli, tedbirleri şöyle sıraladı:

- Yürüme alanlarındaki kar ve buzu, kum ya da tuz ile temizlemek.

- Karlı, buzlu ve yağmurlu havalarda acele etmemek, yolun her zamanki yürüyüş zamanından daha uzun süreceğini hesaplanyarak gerekirse erkenden yola çıkmak.

- Su geçirmez, yalıtımlı, kaymaz kalın tabanlı, geniş ve yüksek olmayan topuklu ve hafif kışlık botlar kullanmak.

- Eğer zeminde sert buz oluşmuş ise botlara buz kıskaçları takmak.

- Dengeyi sağlamak için baston kullanmak.

- İleri yaşlardaki kişileri mümkün olduğunca dışarı çıkarmamak.

- Kalça ve el bileği kırıklarına karşı koruyucular kullanmak.

- Vücut ısısını kaybetmemek için atkı ve eldiven kullanmak, bu aynı zamanda ellerimizi ısıtmak için cebimizde tutma refleksimize engel olur. Ciddi yaralanmaların büyük çoğunluğu, kayma sırasında ellerimizle dengemizi sağlayamamak veya düşme sırasında başımız ve vücudumuzu koruyamamaktan kaynaklanır.

- Adımlar küçültülerek denge alanımızı genişletmek için iki ayağımız arasındaki mesafeyi arttırmak.

-Dizleri rahat ve hafif kıvrık tutmak. Bu şeklide, ağırlık merkezimizi yere yaklaştırarak stabilitemizi arttırmış oluruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler