"Karekod sistemi ilaç temin hizmetini aksatacak"
Türk Eczacıları Birliği(TEB) Merkez Heyeti, "İlaç Takip Sistemi" adıyla kurulan "karekod" uygulamasının ilaç temin hizmetinde büyük ölçüde sorunlar yaşatacağını bildirdi.
TEB Merkez Heyeti, dün uygulamaya geçen İlaç Takip Sistemi'yle ilgili bir açıklama yaptı. ilaç güvenliğini sağlamak ve ilaç sahteciliği ile mücadele etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından "İlaç Takip Sistemi" adıyla bir sistem kurulduğu belirtilen açıklamada, "İlaç Takip Sistemi'nin bir ilacı tanıyabilmesi için, bu ilacın ambalajının üzerinde "karekod" tanımlayıcı bulunması ve ilacın eczane tarafından karekod okuyucu ile okutularak, ilaç bilgisinin sisteme gönderilmesi gerekmektedir" denildi.
Eczanelerin ilaç temini sırasında, İlaç Takip Sistemine bildirimde bulunacağı belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi:
"Birliğimiz, temel olarak sistemi desteklemekle birlikte, ne yazık ki hala bazı sorun ve sıkıntılar bulunduğunu da görmekte ve dile getirmektedir. İlacın, İlaç Takip Sistemi üzerinden satış bildiriminin gerçekleştirilebilmesi için, ambalajının üzerinde "karekod" bulunması zorunludur. Sağlık Bakanlığı, 30.09.2009 tarihinde yayımlamış olduğu Yönetmelik ile, karekodsuz ilaçların 01.01.2011 tarihine kadar satılabileceğini belirlemiş, ancak 2010 yılı Mart ayında başka bir Genelge yayımlayarak, karekodsuz ilaçların satışının 01.06.2010 tarihine kadar yapılabileceğini belirlemiştir. Sürecin bu şekilde öne çekilmiş olması, eczanelerde ve ecza depolarında yüksek oranda bulunan karekodsuz ilaçların eritilmesini zorlaştıracağı gibi, İlaç Takip Sistemi'nin çalışmasını engelleyerek hastalarımızın ilaca kolayca ulaşmasını aksatacaktır."
İlaçların yüzde 70'i karekodlu değil
Şu anda en önemli sorunlardan bir tanesinin, eczane stoklarında bulunan ilaçların yüzde 70'in, ecza depolarında bulunan stokların ise yüzde 24'ünün karekodsuz olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu durumda, stoklarımızda bulunan ve geçici olarak karekodlanmış ilaçlar, miadı dolmuş muamelesi görecek ve çöpe atılacaktır. Sağlık alanında tasarruf yapılması planlanan bir dönemde, böylesine bir durumu önce vicdanen, sonra mesleğimiz adına kabul etmemiz mümkün değildir" denildi.
İlaç temin hizmeti büyük ölçüde aksayacak
Karekod uygulamasıyla ilaç temin hizmetinde büyük ölçüde sorunlar olacağına işaret edilen açıklamada, uygulamanın şu sorunalara yol açacağı belirtildi.
"Verilen her karekodlu ilacın sisteme tanıtılacak ve sistemden onay alınmasının beklenecek olması nedeniyle, hastalarımızın eczanede bekleme süresinin uzayacak olması, Eczanelerde karekodsuz olan ilaçlara geçici karekodlama işleminin halen tamamlanmamış olması, ilaç firmalarının, operasyonel zorluklar ve İyi Üretim Uygulamalarına uygun olmadığı gerekçesiyle, geçici karekodlama işlemini yapamayacaklarını ifade etmesi, Ecza depolarında geçici olarak karekodlanıp eczanelere gelen bazı ilaçların ambalajlarındaki karekodun eczanelerdeki karekod okuyucuları tarafından okunamaması, Eczanelerde karekodlu bulunan ilaçların sistemde yapılan sorgulamasında, çok yaygın biçimde, İlaç Takip Sistemine kaydı yapılmamış ilaçların bulunması İlaç Takip Sistemi ile uyum çalışmaları, sadece Sosyal güvenlik Kurumu MEDULA Eczane Provizyon Sistemi üzerinde yapıldığından, Medula'da kaydı olmayan yurtdışı sigortalılar ile, Medula dışındaki yeşil kart, Türk Silahlı Kuvvetleri, TBMM provizyon sistemleri aracılığıyla sağlık ve tedavi hizmeti alan kişilerin ilaç temininin ne şekilde yapılacağının bilinmemesi, İlaç Takip Sistemi ve Medula Provizyon Sistemi'nin, ülke genelindeki 24.500'e yakın eczanenin bildirim ve provizyon işlemleri ile oluşacak yükü kaldırıp kaldırmayacağının bilinmemesi, Medula ve İlaç Takip Sistemi'nin yoğun veri girişi veya başka bir nedenle çalışmaması halinde ilaç temin sistemin ne şekilde sağlanacağının belirsiz olmasıdır."
TEB açıklamasında, ilacın üretiminden son kullanıcı olan hastaya ulaşımı arasındaki takip sürecini sağlayan bir sistem olan İlaç Takip Sistemi'ni desteklediklerini, ancak sistemin mevcut aksaklıklar çözülmeden hayata geçirilmesinin, ilaç temininde büyük sıkıntıya neden olacağını kaydetti.
Sistemler kitlendi
İlaç Takip Sistemi adıyla kurulan karekod uygulamasının başlamasıyla birlikte, Ankara'daki eczanelerde eczacı ve hastalar zor anlar yaşadı. Sık sık sistemlerin kilitlenmesi nedeniyle hastalar ilaçlarını almakta güçlük çekti. Böilgisayar sistemindeki aksaklıklar nedeniyle eczaneler önünde uzun kuyruklar oluştu. Acil ilaç alması gereken hastalar da yeni uygulama nedeniyle zaman zaman mağdur oldu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!