Kasırga, seçim kampanyasını da etkiledi

ABD'deki Sandy kasırgası nedeniyle Başkan Barack Obama seçim kampanyasını iptal edip Beyaz Saray'a dönerken Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Mitt Romney Ohio'da programına devam ediyor.

Yayınlanma: 30.10.2012 - 15:10
Abone Ol google-news

ABD'de 6 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminden bir hafta önce doğu kıyılarını etkisi altına alan Sandy kasırgası, Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Mitt Romney'nin seçim kampanyalarını da etkiledi.

Başkan Obama, seçim kampanyalarını iptal ederek iç kesimlere doğru hız keserek ilerleyen Sandy kasırgası ile ilgili gelişmeleri izlemek için Beyaz Saray'da kaldı.

7 eyalette en az 16 kişinin ölümüne neden olan Sandy kasırgasıyla birlikte aday kimliğinden sıyrılıp yeniden başkan kimliğine dönen Obama, Florida'da eski Başkan Bill Clinton ile seçmenlerin önüne çıkacaktı.

Hükümetin Sandy kasırgası ile ilgili atacağı herhangi bir yanlış adımın faturasının kendisine kesileceğinin farkında olan Obama'nın son haftada Minnesota, Iowa, Colorado, Ohio, Virginia, New Hampshire ve Wisconsin'de yapması beklenen kampanyalar ise belirsizliğini koruyor.

Eski Başkan George W. Bush hükümeti, 2005 yılındaki Katrina kasırgasında yetersiz kaldığı için büyük eleştiri toplamış ve Bush, halk desteğini büyük oranda yitirmişti.
Obama'nın rakibi Romney ise Ohio'daki programına devam etme kararı aldı. Danışmanları Romney'ye kasırga sonrası yardım faaliyetlerine odaklanması tavsiyesinde bulundu.

Romney'nin, eşi Ann ile birlikte kasırgadan etkilenen bölgeleri ziyaret edip halkla bir araya gelmesi bekleniyor.

Romney'nin yardımcısı Paul Ryan'ın ise Colorado'da katılacağı üç toplantıyı iptal ettiği belirtildi.

Birbirlerine son derece yakın oy oranına sahip Obama ve Romney, Sandy kasırgasının gündemin tepesine yerleşmesi üzerine tüm seçim kampanyalarına son bir hafta içinde yeni bir yön vermek zorunda kaldı.

Obama ve Romney'nin son haftada Amerikan halkının sel, elektrik kesintileri, ekonomik sorunlar ve kişisel güvenlikle ilgili endişelerini ön plana çıkarıp siyasi konulara değinmekten kaçınmaları bekleniyor.

Danışmanları iki adaya, ülkenin en büyük kenti ile başkentinin tehlike altında olduğu, milyonlarca kişinin karanlıkta kaldığı bir dönemde vergiler, dış politika, işsizlik gibi tartışmalardan uzak durmaları uyarısında bulundu.

Sandy kasırgasının yol açtığı tahribatın 20 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Kasırga, ABD tarihindeki en pahalıya mal olan doğa afeti olarak görülüyor.

Fotoğraf:AFP


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler