Katar krizinin ardından ‘Ortak masa’ turu
Katar krizinin ardından Körfez turuna çıkan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Kuveyt’e ‘Suudileri ikna edin, mesajı vereceği bildirildi.
Katar’ın Körfez ülkelerinin yaptırımları karşısında terörle mücadele kanununda yaptığı değişiklikle ‘terör tanımı, kaynakların dondurulması, terörün finansmanı ve terör listelerinde’ yaptığı değişikliğin ardından Suudi Arabistan - Kuveyt ve Katar turuna çıkan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedefinin öncelikle tarafları aynı masada oturmaya ikna etmek olduğu öğrenildi. Erdoğan, şartlar arasında bulunan Türk üssünün de Körfez ülkelerine açık olduğu mesajını tekrarlayarak, Türkiye ile ilgili sorunu aşmaya çalıştı. Erdoğan, Katar ile attığı yeni adımlar ışığında Körfez ülkeleri arasında yeni bir mutabakat sağlanmasını isterken, Körfez ülkeleri ise 2013’te imzalanan anlaşmaya bağlı kalınmasını istiyor.
Erdoğan dün ilk olarak Cidde’de Kral Selman ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Geçmiş ziyaretlerin aksine Kral, Erdoğan’ı havaalanında karşılamadı. Erdoğan’a ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik etti.
Ziyaretine çıkmadan önce Selman’ın yanı sıra görevine yeni atanan Veliaht Prens, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman’ı da kabul edeceğini duyuran Erdoğan ardından Kuveyt’e geçti. Erdoğan’ın Kuveyt’te, arabuluculuk sürecinde Katar’ın attığı adımlara destek verilmesini isteyeceği belirtildi. Ancak yaptırım kararı alan Körfez ülkeleri bu aşamada Katar’ın başta terör kanunu ve terör listesi oluşturarak attığı adımlar henüz kamuoyuna açıklanmadığı için yeterli bulmuyor.
Kuveyt’e telkin
Erdoğan, ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada “bölgenin büyüğü, akil ülkesi” diyerek, Katar krizi nedeniyle Suudi Arabistan ile ilişkilerin bozulmasını istemediğini de tekrarladı. Erdoğan, ayrıca görüşmelerinde Körfez’de bir ayrışmanın bölgesel sorunları tırmandıracağı uyarısında bulunacak. Cidde’den Kuveyt’e geçen Erdoğan sürecin esas arabulucusu olan Kuveyt’te ise başta Suudiler olmak üzere Körfez ülkelerine de Katar’a olumlu yaklaşmaları için telkinde bulunacak. Son durağı Katar ziyaretinde ise Erdoğan’ın bundan sonraki süreci ele alması bekleniyor. Ankara’nın öncelikli amacının tarafları yeniden birbiriyle diyaloğa geçmeye ikna etmek olduğu, zaman alacak olsa da ziyaretin Kuveyt ayağının kritik olduğu değerlendirmesi yapıldı.
El Aksa mesaisi Ziyaretlerin bir diğer gündem maddesini de İsrail ve Filistin oluşturuyor. Erdoğan’ın Filistin ve İsrailli liderlerle yaptığı görüşmelerin yanı sıra Bakan Çavuşoğlu da Müslüman ülkelerin Dışişleri Bakanları ile temaslarını sürdürdü. İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Dr. Yousef A. Al- Othaimeen’in ardından Çavuşoğlu dün halen ilişkilerin maslahatgüzar seviyesinde sürse de yumuşama sinyallerinin devam ettiği Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükrü ile El Aksa ile tırmanan gerilimi ele aldı. Ardından da dün yeniden Ürdünlü muhatabı Ayman Al Safadi ile görüştü. |
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke