Katledilen 23 yurttaş anıldı

Diyarbakır'ın Kulp ilçesi Hamzalı köyünde 1995 yılında terör örgütü PKK üyelerince katledilen biri köy korucusu 23 yurttaş için anma töreni düzenlendi.

Yayınlanma: 01.01.2010 - 17:28
Abone Ol google-news

Kulp Kaymakamlığı'nca Hamzalı köyündeki anıtta düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Hüseyin Avni Mutlu, törende yaptığı konuşmada, derin acılar bırakan bu hatırayı paylaşmak ve şehitlere dua etmek için Hamzalı'da olduklarını ifade etti. Teröristlerin 1 Ocak ve 16 Mart 1995 tarihlerinde Hamzalı'ya düzenledikleri iki ayrı saldırıda 23 kişinin katledildiğini hatırlatan Vali Mutlu, şöyle dedi:
''Bu acı sadece Hamzalı'da yaşanmadı, ülkemizin tüm farklı köşelerinde aynı derinlikte yaşandı. Askerlerimiz, emniyet güçlerimiz, değerli korucularımızdan çok şehit verdik. Sivil halkımızdan da şehitler oldu. Binlerce insanımızı, terör belasına kurban verdik. Öncelikle bu büyük belayı, ülkemize insanlarımıza zararlar veren bu örgütü lanetliyorum. Yaptıklarının insanlıkla hiçbir ilgisi olmadığını hepimiz iyi biliyoruz. İnsanlarımıza bugüne kadar sadece acı ve gözyaşı verdiler. Bunun yanında insanlarımız arasında ayrışma yaratmaya çalıştılar. Fakat bin yıllık güçlü tarihimiz, bu vatanın birlik ve beraberliği için Çanakkale'de, Osmanlı coğrafyasında pek çok cephede birlikte mücadele eden, en son İstiklal Harbi'nde sırt sırta mücadele verip şehit olmuşlar.

İnanıyoruz ki, bugün birlikte olduğumuz gibi devleti, askeri, polisi ve vatandaşıyla bu memleketin evlatları, gönüllerindeki sevgiyi büyüterek, bu kutsal birlik ve beraberliklerini sürdürecekler. Ve inanıyoruz ki, terör döktüğü kanın içerisinde mutlaka boğulacaktır. Çünkü dünyada terörle hiçbir hedefin nihayete ulaştığını görmek mümkün değildir. Terör insanlığa sadece kan, gözyaşı ve acı bırakır.''


''Terör çıkış yolu değildir"


Terörün çıkış yolu olmadığını ve devletin bu güçlüklerin üstesinden gelecek azim ve kararlılıkta olduğunu vurgulayan Vali Mutlu, ''İnsanlarımıza daha acı ve gözyaşı hissettirmemeleri dileğiyle söylüyorum. Terör çıkış yolu değildir. Devletimiz, milletiyle kaynaşmıştır, tek vücut olarak 72 milyon insanıyla bütün bu güçlüklerin üstesinde gelecek azim ve kararlıktadır. Bundan hiç kimsenin en küçük şüphesinin olmaması gerekir. Teröristlere sesleniyorum, yanlış yoldan dönün, devletimizin adaletine sığının ve ülkenin huzurunu, birliğini, beraberliğini ve barışını bozmayın'' şeklinde konuştu.

Kulp Kaymakamı Ahmet Günaydın ise terör örgütlerinin amaçlarına ulaşmak için birtakım yöntemleri kullandıklarına değinerek, ''Sivillere yönelik katliamlar bu yöntemlerin en alçakçasıdır'' dedi.

Hamzalı köylülerinin 1995 yılında saldırılara uğramalarına rağmen terör örgütünün baskılarına boyun eğmediğini ve devletine sahip çıktığını anlatan Günaydın, köylülerin terörün panzehiri olan milli birlik ve beraberlik ruhunun en güzel örneğini sergilediklerini sözlerine ekledi.

İlçe Jandarma Komutanı Vekili Üsteğmen Bahadır Şahin da devletin hiçbir zaman yurttaşlarını yalnız bırakmadığını ifade etti.

2006 ve 2009 yılları arasında katliamdan zarar gören koruculara ev yaptırıldığını, 2007 yılında ise köyde sağlık ocağı kurulduğunu anlatan Şahin ''Gidenleri geri getiremesek de kalanlara destek olmak ve geçmişimizi unutmamak en önemli görevimizdir'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından çocuklar tarafından şiirler okundu. İl Müftüsü Ali Melek'in yaptığı duanın ardından törene katılanlar, katliamı anlatan fotoğrafların yer aldığı sergiye gezdi.
Törene, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak, Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ve köylüler katıldı.


Hamzalı katliamı

Önceki yıllarda yapılan anma törenlerinde, 1995'teki saldırılarda 27 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, yapılan düzeltmeyle 1 Ocak 1995 tarihindeki saldırıda 19 sivil ve 1 köy korucusu ile 16 Mart 1995'teki ikinci saldırıda da 3 sivil olmak üzere toplam 23 yurttaşın katledildiği bildirildi.

Yetkililer, Hamzalılı 4 kişinin de başka yörelerdeki terör saldırılarında hayatını kaybettiğini belirterek, ''Rakam yanlışlığı, önceki yıllardaki törenlerde bu 4 kişinin isimlerinin de Hamzalı katliamlarında yaşamını yitiren 23 kişinin adlarının bulunduğu listeye eklenmesinden kaynaklanmıştır'' bilgisini verdiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler