'Kavga etmeden, itişmeden ziyade, birbirimizi anlayalım'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Uluslararası Yunus Emre Şenlikleri'nin açılışında hoşgörü mesajı verdi. Cumhurbaşkanı Gül, "Bazen kendimizi, niyetlerimizi aşan sözler ediyoruz. Kavga etmeden, itişmeden ziyade, birbirimizi anlarsak, işimiz böylece daha kolay olacak" dedi.
21 yıl aradan sonra ilk kez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, trenle Eskişehir'e yolculuk yaptı. Cumhubaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de yolculuğa eşlik etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Turgut Özal'dan sonra ilk kez trenle yolculuk eden Cumhurbaşkanı oldu. 21 yıl aradan sonra tren yolculuğuyla Eskişehir'e giden Gül'e eşi Hayrünnisa Gül de eşlik etti. Ankara Gar'ında yüksek hızlı trene binmeden önce halkı selamlayan Gül'ü, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yolcu etti. Kortej'de iki trenin eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, Ankara Gar'ından tören taburu uğurladı.
Yaklaşık 45 dakikalık gecikmenin ardından saat 09.45 gibi Ankara Garından kalkan tren, yaklaşık 1 saat yolculuğun ardından Yunus Emre İlçesi'ne geldi. Yolculuk sırasında Cumhurbaşkanı Gül'ün yüksek hızlı trenin makinist kısmına geçerek, bir süre treni kullandı. Yolculuğun ardından Yunus Emre Şenlikleri'ne katılan Gül, türbe ziyaretinde bulundu.
Gül, hoşgörü mesajı verdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eşi Hayrünnisa Gül, Uluslararası Yunus Emre Şenlikleri'nin açılışına katıldı. Hoşgörü mesajı veren Gül, "Bazen kendimizi, niyetlerimizi aşan sözler ediyoruz. Sevgiyi, muhabbeti unutuyoruz. Kavga etmeden, itişmeden ziyade birbirimizi anlarsak, işimiz böylece daha kolay olacak" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eşi Hayrünnisa Gül, Uluslararası Yunus Emre Şenlikleri'nin açılışına katıldı. Şenliklerde Antakya Medeniyetler Korosu'nun mini bir konser verirken, Tanzanya, Bangladeş, Moldova, Moğolistan uyruklu 4 kişi, Yunus Emre'nin "Bana Seni Gerek Seni" şiirini okudu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmaya başladığı sırada, bir grup Cumhurbaşkanını göremediği gerekçesiyle protesto ederken, bunun üzerine Cumhurbaşkanı Gül, ben geleyim oraya dedi. Daha sonra güvenlik şeridi kaldırılarak, halkın tören alanındaki kürsüye yakınlaşması sağlandı. Cumhurbaşkanı Gül'ü, açılış töreni sırasında Jandarma Özel Harekat Timi korudu. Cumhurbaşkanına yoğun ilginin olduğu törende Cumhurbaşkanı Gül, Yunus Emre'nin bütün insanlığın saygı duyduğu bir insan olduğunu belirterek, Yunus Emre'nin çok küçük ve kolay cümlelerle herkesi düşünmeye davet ettiğini kaydetti. Yunus Emre'nin insanlığa çok büyük dersler verdiğini ifade eden Gül, "Bugün de bazen kendimizi, niyetlerimizi aşan sözler ediyoruz. Sevgiyi, muhabbeti unutuyoruz. Kavga etmeden, itişmeden ziyade birbirimizi anlarsak, böyleci daha kolay olacak işimiz. Onun için burada da güzelce yazılmış 'gelin tanış olalım' diyor. Kendi aramızda olduğu gibi memleket ve dünya safında da geçerlidir bu. Dünya sloganlarını sevgi ve saygı içinde dinlersek, bunlar çözümü daha kolay olacak" dedi.
'Esas kalıcı olan gökkubbede güzel eserler bırakmak'
Yunus Emre'nin 'Dünya zaten kimseye kalmayacak. Mal da yalan, mülk de yalan' sözlerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu sözlerin herkesi şöyle bir kendine getirdiğini söyledi. Yunus Emre'nin "Boş şeylerle uğraşmayalım, güzel işler yapalım, birbirimizi sevelim" demek istediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, esas kalıcı olanın gökkubbede güzel eserler bırakmak olduğunu vurguladı.
'Anadolu toleransın, hoşgörünün oluştuğu topraklar'
Dünyada en gelişmiş memleketlerde toleranssızlığın, hoşgörüsüzlüğün, birbirine saygısızlığını alıp başını gittiğini dile getiren Gül, bunların tedavisi zor olan hastalıklar olduğunu kaydetti. Anadolu topraklarının toleransın, hoşgörünün oluştuğu topraklar olduğunu ifade eden Gül, bunların Anadolu kültüründe olduğunu kaydetti.
'Bir ülkenin gelişmişliğini göstermesi açısından hızlı tren önemli'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir ülkenin gelişmişliğini göstermesi açısından hızlı trenin gerçekten ayrı bir anlamı olduğunu söyledi. Hızlı treni makinistin yardımıyla kullandığını, 254 kilometre hıza kadar çıktıklarını ifade eden Gül, karada bu hızla gitmek gerçekten çok hoş olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, hızlı trende basının sorunlarını yanıtladı. Trenin 250 km hızla gittiğine dikkat çeken Gül, daha önce İspanya'da ve Japonya'da hızlı trene bindiğini kaydetti. Gül, "Türkiye'nin gelişmişliğini gösteren birçok gösterge var: Havaalanlarımız, otobanlarımız. Ama hızlı trenin gerçekten çok ayrı bir anlamı var. Bir ülkenin gelişmişliğini göstermesi açısından, Türkiye açısından gurur duyacağımız bir proje" dedi.
Bir gazetecinin makinist kısmına geçip treni kullandığı anla ilgili soru sorması üzerine Gül, "Çok basit bir yer. Uçak gibi değil. Makiniste çok iş düşmüyor. Ben oraya oturdum. Ama makinistin kontrolünde. 254 kilometreye kadar çıktık. Ama 250'nin üzerine çıkmıyorlar. Şu anda hız sınırı konulmuş. Karada bu hızla gitmek gerçekten çok hoş" diye konuştu.
Bir gazetecinin trene binerken endişe duydunuz mu sorusu üzerine Gül, o zaman uçağa da binilmemesi gerektiğini, ayağın yerden kesildiğini söyledi. Gül, güvenlik endişesi olması durumunda modern hiçbir aracın kullanılamayacağını ifade etti.
'Komşumuzda olan olayları dikkatle takip ediyoruz, üzücüdür'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişikliğinin referanduma bütün olarak götürülüp götürülmeyeceğine ilişkin tartışmalarla ilgili olarak, ''Bütün bu süreç tamamlanıp bana eğer gelirse, bana gelmeyebilir de biliyorsunuz, bana geldiğinde ben o zaman değerlendireceğim tabii ki'' dedi. Eskişehir Valiliği'nden ayrılırken gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, ''Anayasa değişikliğinin referanduma gidecek gibi göründüğünün'' ifade edilmesi üzerine, ''Meclisten geçsin, nasıl geçecek, ne olacak, gelsin o zaman düşüneceğiz. Şimdiden bir şey söyleyemem bu işler için. Otomatik hiçbir şey yok'' dedi.
Onay süreciyle ilgili tartışmalar hatırlatılarak, ''değişikliği parça parça mı bütünüyle mi referanduma götüreceğinin'' sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, ''Hepsinin kuralları var. Dolayısıyla Meclis süreci bitsin ondan sonra bana gelecek. Bana nasıl gelecek, bütün bunlara tabii bakacağız. O zaman değerlendirip, kararımı vereceğim. Şimdiden birşey söylemek mümkün değil'' diye konuştu. Her şeyin kurallar çerçevesinde olacağını ifade eden Gül, mevcut Anayasa'da anayasa değişikliği, kanunların yapılması ve referandumun şartlarıyla ilgili kurallar olduğunu hatırlattı. Gül, ''Bütün bu süreç tamamlanıp bana eğer gelirse, bana gelmeyebilir de biliyorsunuz, bana geldiğinde ben o zaman değerlendireceğim tabii ki'' dedi.
Yunanistan'da yaşanan olaylarla ilgili soruyu da yanıtlayan Gül, komşu ülke Yunanistan'da yaşananların dikkatle takip edildiğini ve bunların üzücü olduğunu söyledi. Komşularının ekonomik olarak güçlü ve istikrarlı olmalarının, sorunlarını aşmalarının Türkiye'nin ve bölgenin menfaatine olacağını vurgulayan Gül, ''Dolayısıyla Yunanistan'ın içerisinden geçtiği bu durumu da muhakkak ki atlatacağına inanıyorum. Dünya ekonomik krizi bir çok ülkeyi çok daha fazla sarsmıştır. Hep beraber görüyoruz ki Yunanistan da çok daha fazla etkilenmiştir. Onun için geçen sene yaşandığımız küresel ekonomik krizi herkes tam anlayamıyor, değerlendiremiyor. Bazı ülkelerde yer yerinden oynuyor. Çok şükür ki Türkiye bundan en kısa süre içerisinde çıkan ülkelerden birisi olmuştur. Önümüzdeki yıl herkesin açıkladığı gibi Türk ekonomisi yine büyümeye devam edecektir'' diye konuştu.
'Terörle mücadeleden vazgeçmek diye birşey söz konusu değil'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bahar aylarında ve yaz döneminde terör örgütlerinin "inlerinden çıkıp" terör faaliyetlerinde daha cesaretli davrandığını belirterek, terörle mücadelenin zor bir olay olduğunu ancak, Türkiye'nin bu işi muhakkak halledeceğini ve terörle mücadeleden vazgeçmek diye bir şeyin söz konusu olmadığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Eskişehir Valiliği çıkışında basının gündemine ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Anayasa değişikliğinde parti kapatmayla ilgili sürpriz kararı sorması üzerine Gül, "Parlamentonun kararına ne diyebilirim. Parlamento kararını saygıyla karşılamak gerekiyor" dedi. Anayasa değişikliğinin CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi açıklamalarının hatırlatılması üzerine Gül herkesin bu hakkını kullanmak hakkı olduğunu söyledi. Dolayısıyla bir şey söyleyemeyeceğini kaydeden Gül, "Türkiye hukuk devleti olduğuna göre kimin nasıl hareket edebileceği, ne yapacağı bütün bunlar belli. Dolayısıyla bir hukuk ülkesinde önemli olan hukuk da değiştirilirken o ilkeler çerçevesinde yapılmalıdır" diye konuştu.
Anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesine ilişkin soruya ise Gül şu yanıtı verdi: "Bir bakalım gelsin Meclisten geçsin o zaman düşüneceğiz. Şimdiden bir şey söyleyemem. Otomatik hiçbir şey yok, hepsinin kuralları var" Baykal'ın önerisinin hatırlatılması üzerine, Anayasalar nasıl değiştirilir, kanunlar nasıl yapılır, referandumunun şartlarıyla ilgili Anayasa'da çeşitli kurallar olduğunu kaydeden Gül, "Mecliste bu süreçte tamamlanıp bana gelebilir de gelmeyebilir de biliyorsunuz. Dolayısıyla geldiğinde değerlendirip kararımı vereceğim" dedi.
Bir gazetecinin terör olaylarının artmasına dikkat çekmesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bahar aylarında ve yaz döneminde terör örgütlerinin "inlerinden çıkıp" terör faaliyetlerinde daha cesaretli davrandığını belirtti. Dolayısıyla şimdi en çok tedbir alınması gereken dönem olduğunu ifade eden Gül şöyle devam etti: "Başta Silahlı Kuvvetler olmak üzere bütün güvenlik kuvvetleri bunu hep biliyorlar, ona göre tedbirlerini alıp vazifelerini yapıyorlar. Terörle mücadele zor bir olay ama Türkiye bu zor işi muhakkak ki halledecektir. Terörle mücadeleden vazgeçmek diye bir şey söz konusu değil. Türkiye Cumhuriyeti asla teröre boyun eğmez. Silahla hiç kimsenin varacağı bir yer yoktur, bunu herkesin bilmesi lazım." Yunanistan'daki olaylara da değinen Gül, komşudaki olayların dikkatle takip ettiklerini belirterek, bunun üzücü olduğunu dile getirdi. Gül, "Komşularımız ne kadar ekonomik ve istikrarlı olursa, ne kadar problemlerini aşmış olursa bölgemiz ve bizlerin menfaatine olur. Yunanistan'ın içinden geçtiği bu durumu muhakkak aşacağını düşünüyorum" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke