Kaya: Milli mücadeleyi 100 yıl önce bugün kazandık

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, başkanlığını da yürüttüğü CHP Spor Kurulu ve Beşiktaş İlçe Örgütünün birlikte organize ettiği, "100. Yılında 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı İstanbul Programı" etkinliğine katıldı.

Kaya: Milli mücadeleyi 100 yıl önce bugün kazandık
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.05.2019 - 17:43

Yıldırım Kaya, “Mustafa Kemal Atatürk hiçbir zaman umutsuz olmadı. Çünkü  umudun adı, Mustafa Kemal Atatürk’tü!” ifadelerini kullandı.

Beşiktaş Süleyman Seba Kültür Merkezi'ndeki etkinliğe CHP öncesi Genel  Başkanı Altan Öymen, CHP Gençlik Kolu Genel Başkanı Emre Yılmaz, Kadın kolu  genel ve İstanbul başkanları Fatma Köse ile Yeşim Ağırman da katıldı. Yıldırım Kaya, konuşmasında şunları belirtti: 

“Tarih 16 Mayıs 1919’u gösterdiğinde Mustafa Kemal Atatürk ve 18 asker  Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Samsuna doğru yola çıktı. Bandırma Vapuru  özgürlüğe ve bağımsızlığa doğru yol alırken, onu sürgün edenler ondan  kurtulduklarını düşünmekteydi.” diyen Kaya, “Ancak işgal güçlerinin ve  Padişahın bilmedikleri bir şey vardı. Sürgüne gönderdikleri Mustafa Kemal  Atatürk, “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.” diyen bir askerdi.  Sürgüne giderken kafasında tek bir planı vardı… Özgürlük ve bağımsızlık!”  dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın  konuşmasının tamamı şöyle: 

MİLLİ MÜCADELEYİ 100 YIL ÖNCE KAZANDIK

Tarih, 13 Kasım 1918… Mustafa Kemal Atatürk, Haydarpaşa Garı’ndan bindiği  Kartal İstimbotuyla, 55 parçalık işgal donanmasının arasından, Galata’ya  geçmektedir. Yanında bulunan yaveri ağlayarak İngiliz zırhlılarını  gösterir. İşte o anda, Mustafa Kemal Atatürk büyük bir kararlılıkla  “Geldikleri gibi giderler” diyerek, yüreğindeki bağımsızlık inancını dile  getirir.

Mustafa Kemal Atatürk hiçbir zaman umutsuz olmadı. Çünkü umudun adı, Mustafa  Kemal Atatürk’tü! İstanbul işgal altındaydı. Anadolu emperyalistler arasında paylaşılmıştı.  Padişah ve çevresi Mustafa Kemal’i Samsun’a sürgüne gönderme kararı almıştı.  Çünkü İngilizler Mustafa Kemal’i İstanbul’dan uzaklaştırmak istiyordu. Ancak işgal güçlerinin ve Padişahın bilmedikleri bir şey vardı. Sürgüne  gönderdikleri Mustafa Kemal Atatürk, “Özgürlük ve bağımsızlık benim
karakterimdir.” diyen bir askerdi. Sürgüne giderken kafasında tek bir planı  vardı… Özgürlük ve bağımsızlık!

Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mayıs 1919 günü Bandırma Vapuru Kaptanı İsmail  Hakkı ile Samsun yolculuğunun ayrıntılarını konuştu. Anadolu’nun kaderini  değiştirecek yolculuğa bir gün kalmıştı.

Tarih 16 Mayıs 1919’u gösterdiğinde Mustafa Kemal Atatürk ve 18 asker  Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Samsuna doğru yola çıktı. Bandırma Vapuru  özgürlüğe ve bağımsızlığa doğru yol alırken, onu sürgün edenler ondan  kurtulduklarını düşünmekteydi.

İngiliz gemisi de Karadeniz’e açılan Bandırma Vapuru’ nu izlemeye başlar.  Ancak bir süre sonra fırtınadan dolayı Bandırma Vapuru’nun izini kaybeder. Bandırma Vapuru saldırı riskine karşılık karaya yakın bir rota izleyerek, 17  Mayıs 1919’da gece saatlerinde İnebolu Limanı'na, 18 Mayıs 1919’da öğlen  saatlerinde ise Sinop Limanı'na yanaşır.

Mustafa Kemal Atatürk o anları NUTUK’ta şöyle anlatıyor: “Osmanlı ülkeleri bütün bütüne parçalanmıştı. Ortada bir avuç Türkün  barındığı bir ata yurdu kalmıştı. Son sorun, bunun da paylaşılmasını  sağlamak için uğraşılmaktan başka bir şey değildi. Osmanlı Devleti, onun
bağımsızlığı, padişah, halife, hükümet, bunların hepsi anlamını yitirmiş  birtakım anlamsız sözlerdi. Neyin ve kimin dokunulmazlığı için kimden ve ne  gibi yardım istemek düşünülüyordu? Öyleyse sağlam ve gerçek karar ne  olabilirdi? Baylar, bu durum karşısında bir tek karar vardı. O da ulus  egemenliğine dayanan, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak.” Mustafa Kemal Atatürk, bu düşünce, bu inanç ve kararlılıkla 19 Mayıs 1919’da  Samsun’a ayak bastı! 

Bastığı anda da bağımsızlığımızın ateşini fişekledi…

Bizlere bağımsız bir vatan hediye etti. İstanbul’dan, Samsun’a atılan adım Anadolu’ya umut oldu! Aradan 100 yıl geçti, şimdi bize düşen görev, umudumuzu yok etmek ve  ülkemizi emperyalistlere teslim etmek isteyenlere karşı, yeniden ve yine  İstanbul’dan ayağa kalkma zamanıdır. Gün birlik günüdür! Gün kardeşlik günüdür! Gün barış, demokrasi ve özgürlük günüdür!
Başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bizlere  bu özgür vatanı bırakan tüm kahramanlarımızın hatıraları önünde saygıyla  eğiliyoruz.

Yaşasın tam bağımsız Türkiye!"

100. Yılında 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı İstanbul  Programı" daha sonra Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda devam etti. Beşiktaş  Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya ve  beraberindekiler vapur iskelesinden denize karanfil atarak Ulu Önder   Atatürk'ün Samsun'a hareket ettiği anı kutladılar. Ayrıca yurttaşlar ve  Atatürkçü Düşünce Derneği de etkinliğe katıldı.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler