Kayıp kaptanın eşinin 'gaiplik' mücadelesi
İlk seferine çıktığı kuru yük gemisinde esrarengiz bir şekilde kaybolan ikinci kaptan Egemen Atay'ın eşi Sevil Atay, eşinin sosyal haklarından yararlanmak için yaptığı 'gaiplik' başvurusuyla ilgili mahkemenin karar verememesi nedeniyle ekonomik zorluğa düştü.
İzmirli 33 yaşındaki Egemen Atay, ikinci kaptan olarak 2 yıl önce işe başladığı ve ilk seferine çıktığı kuru yük gemisinde, esrarengiz biçimde ortadan kayboldu. Geçen süre içerisinde akibetinden haber alınamayan Atay, denizde ve gemi içerisinde günlerce süren aramalara rağmen bulunamadı. Egemen Atay'ın sosyal haklarından yararlanmak için eşi Sevil Atay'ın yaptığı 'gaiplik' başvurusuyla ilgili de mahkemenin karar vermemesi, aileyi ekonomik olarak zor durumda bıraktı. Biri 2, diğeri 4 yaşındaki 2 oğlunu kreşe bırakıp çalışmak zorunda kalan Sevil Atay, "Çocuklarımın büyüdüklerini görmüyorum. Anneleri olarak onları sadece günde 1 saat görüyorum. Oysa eşimin sosyal haklarını alabilsem, kendim yetiştireceğim" dedi.
Dünyanın birçok ülkesinde gemilerde görev yapan, ikinci kaptanlığa kadar yükselen Egemen Atay, işe girdiği armatörlük firmasının gemisi olan, Hollanda Antilleri bayrağı çekili 'Tayfa' adlı kuru yük gemisinde, çalışmaya başladı. Egemen Atay, 18 Nisan 2014 tarihinde, Fas'tan Romanya'ya gübre götüren gemiye İstanbul Kumkapı'da binerek yeni görevine de başlamış oldu. İstanbul'da 2 gün süren ikmal ardından 20 Nisan'da yola çıkan gemide, Atay'ın kayıp olduğu, saat 04.00'te dümeni devralması gerekirken görevine gelmemesi üzerine ortaya çıktı.
İstanbul'dan yaklaşık 40 deniz mili uzaktayken, gemi çalışanları ilk olarak Atay'ın kamarasına baktı. Ancak Atay, ne kamarasında ne de geminin ortak kullanım alanlarında bulunamadı. Bunun üzerine gemide acil durum alarmı verildi. Sahil güvenlik ekiplerinin denizdeki aramalarından sonuç alınamadı. Yine Sarıyer açıklarına çekilen gemide, savcılık da araştırma yaptı. Cinayet olasılığına karşı yapılan incelemelerden de bir sonuç çıkmadı. Gemideki 5'i Gürcistan, 1'i Azerbaycan uyruklu toplam 15 personelin ifadesine başvuruldu. Ancak gemi çalışanlarının iki gündür kendileriyle birlikte olan Egemen Atay ile bir tartışmalarının olmadığını ve henüz ikili ilişki de kurmadıklarını söyledi.
Savcılığın araştırmasında, Egemen Atay'ın son olarak gemi kaptanıyla güverte üzerinde konuştuğu ardından da dinlenmek üzere kamarasına çekildiği belirlendi. Atay'ın odasındaki incelemelerde de yine yatağının dağınık olduğu ve kaptanlık giysilerini çıkarmış olduğu, üzerinde eşofman altı ile tişörtünü giydiği, ayakkabılarının yerinde olduğu saptandı. Kayıp kaptanın, cep telefonundan, en son İzmir'deki eşi Sevil Atay ile görüştüğü ortaya çıktı.
ARKADAŞLARI HAREKETE GEÇTİ
Aramalara rağmen bulunamayan Egemen Atay için, kaptanı tanımayanların da arasında bulunduğu denizci arkadaşları, sosyal medyada 'Deniz yürekliler' grubunu kurdu. Kendisi de yıllarca kaptanlık yapmış olan Zafer Uzunhan'ın öncülüğünde hareket eden denizciler, çalıştıkları gemilerde görev yaptıkları alanlarda, cep telefonlarına Egemen Atay'ın bulunması ve çocuklarının babasız kalmaması gerektiği çağrıları yapıp, videolarını kaydetti. Bu kliple yapılan çağrılardan da yine olumlu bir sonuç alınamadı.
EŞİNDEN GAİPLİK MÜCADELESİ
Egemen kaptanın bulunamamasından sonra geride kalan iki çocuğunu büyütmek zorunda olan Sevil Atay, sosyal haklardan yararlanmak adına eşi için geçen yıl mayıs ayında, gaiplik başvurusunda bulundu. Sevil Atay'ın başvurduğu ilk mahkeme, görevsizlik kararı verdi. Adli tatil olunca eylül ayından sonra yeni mahkeme belirlendi. Başvurudan 9 ay sonra ilk duruşması geçen şubat ayında yapılan gaiplik başvurusu, yine sonuçlanmadı. Yaşadığı ekonomik zorluklara rağmen bugün biri 4 diğeri 2 yaşında olan iki oğlunu kreşe veren Sevil Atay, çalışmaya başladı. Ancak, kreş ücretinin yanı sıra diğer masraflarından dolayı Sevil Atay'ın, yaşam mücadelesi bitmedi. Çocuklarının büyümelerini göremediğini anlatan Sevil Atay, şöyle dedi: "Eşimin bulunması için çok mücadele ettik. Ama bir tek ipucu çıkmadı. Bilenlerin söylemlerine göre bu denizcilikte yaşanan bir olay değilmiş. Sonra acımızı yüreğimize gömüp gaiplik müracaatı yaptık. Ondan da bir sonuç alamıyoruz. Sürekli erteleniyor. Şimdi ilan verildi. Artık ne zaman sonuçlanır ben de bilmiyorum. Bu arada çocuklarım, bana en çok ihtiyacı oldukları zamanlarda, ben yanlarında olamıyorum. Akşama kadar kreşte kalıyorlar. Bir anne olarak günde ancak bir saat beraber olabiliyoruz. Oysa onları ben büyütmek istiyorum. Eşimin sosyal haklarını da bunun için istiyorum. Bu nedenle işlemlerin bir an önce sonuçlandırılması için yardım istiyorum."
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!