Kazanmanın yolu direnmek

Ankara'da nöbet tutan emekçiler "Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım' adlı Türkiye'nin yakın tarihine ışık tutan tiyatro oyununu izlediler. Yatağan işçileri, vicdan gerektiren toplumsal olaylarda asla gözlerini kapatmayacaklarının mesajını verdiler.

Yayınlanma: 26.04.2014 - 23:41
Abone Ol google-news

Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Haldun Taner’in 1964 yılında kaleme aldığı, II. Meşrutiyet’ten 1960’lı yılların sonuna kadar olan bir zaman diliminde Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutan oyunu “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım”, bu kez günlerdir Ankara’da Özelleştirme İdaresi önünde nöbet tutan Muğla Yatağan işçilerinin sesi oldu. Oyunda, saf, iyi niyetli, dürüst ve uysal bir kişiliğe sahip Vicdani karakteri ile özdeşlik kuran işçiler, “Asla Vicdani gibi toplumsal olaylara gözlerini kapatmayacaklarının” sözünü verdi. Yer yer 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonuna, o dönem yayınlanan “tape”lere değinilen oyunun ardından işçiler, “Bugün olmazsa yarın ama mutlaka direnerek kazanacaklarını” belirttiler.

İşçiler bu kez seslerini “sanatın gücüyle” duyurmak istediler. Ankara Halk Tiyatrosu’nda, önceki akşam galası yapılan Haldun Taner’in yazdığı “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” adlı oyunu izlediler. Oyun, II. Meşrutiyet’ten 1960’lı yıllara değin Türkiye’nin yakın tarihini, iki farklı karakter üzerinden konu ediniyor. Bu karakterlerden en önemlisi saf, iyi niyetli, dürüst ve uysal karaktere sahip Vicdani; diğeri ise köşe dönücü, iş bitirici, fırsatçı Efruz. İşçiler, oyunu izlerken yer yer Vicdani ile “özdeşlik” kurdular. Çoğu kez “haklıyken haksız” duruma düşen Vicdani, işçilerin deyimiyle “onların sesi oldu.” Oyun sırasında, Vicdani’nin “işini iyi yaptığı halde işsiz kalması”, “suçu yokken cezaevine girmesini” anlatan sahneler ise işçileri en fazla etkileyen sahneler oldu. İşçiler, oyun sırasında yer yer kendilerine, Vicdani’den de yola çıkarak “Bugün olmazsa yarın ama mutlaka bir gün zafer direnen işçinin olacak arkadaşlar” şeklinde sözler söylemesi de dikkatlerden kaçmadı.

Murat Demirbaş’ın yönettiği, Cem İdiz’in müziklerini yaptığı, Cengiz Yıldırım, Özge Yıldırım, Gürsan Piri Onurlu, Murat Demirbaş’ın başrollerini paylaştığı oyunda işçiler, en çok, 30 Mart yerel seçimlerde yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın sözlerine atıfla “Trafoya kedi mi girdi, bu sahnenin ışığı yanmadı” esprisi ile başkarakterlerden Efruz’un karakolda yaptığı usulsüzlüklere ilişkin sorgulandığı sırada “Bunların hepsi montaj” demesine güldü. Bu espriler sonrasında da işçilerin, birbirlerine bakarak “Asla Efruz gibi olmayacağız, Vicdani gibi toplumsal olaylara gözlerimizi kapatmayacağız. Biz, asla, gözlerini kapatıp vazifesini yapanlar olmayacağız” şeklindeki sözleri dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon