Kazı başkanı mutfağa girerse...

Ömrünü Anadolu'nun kadim medeniyetlerinin izlerini gün ışığına çıkarmaya adamış arkeolog Muhibbe Darga, Kazı Başkanının Karavanası'nda çalışma arkadaşlarının çok iyi bildiği yemek kültürü birikimini okuyucularla paylaşıyor.

Kazı başkanı mutfağa girerse...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.12.2010 - 15:16

Arkeolojinin Delikanlısı adlı söyleşi kitabıyla farklı ilgi alanı sahiplerine arkeolojiyi sevdiren hocaların hocası Muhibbe Darga, bu kez çok farklı bir kitapla karşımızda. Arkeolojiyi ve yemek kültürünü bir araya getiren "Kazı Başkanının Karavanası", Darga’nın gurme yönünü ortaya çıkaran sürpriz bir kitap. 

Okurlar, Can Yayınları'nın hazırladığı kitapta, yarım yüzyılı aşkın bir süredir, toprakaltının gizlenmiş kültürü ve tarihi zenginlikleriyle uğraşan bir arkeolog yemekle nasıl uğraşır? Başkanlığını yaptığı kazılarda bile kolları sıvayarak karavananın başına nasıl geçer? sorularına yanıt bulabilir.

Darga’nın anıları ve keyifli üslubuyla aktardığı tariflere, Şemsiyetepe Höyüğü kazısının fotoğrafları eşlik ediyor. Kazı Başkanının Karavanası’nı okurken Darga’nın arşivlerinden kitaba eklenen fotoğrafları inceleyebilir; kazının favorisi “Toscana usulü kara zeytin”in hikayesini okurken, bir yandan da 5000 yıl önce insanların nasıl yemek yediklerini hayal edebilirsiniz.



Muhibbe Darga

Arkeolog, Hititolog ve dilbilimci Muhibbe Darga 1921’de doğdu. Erenköy Kız Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldu. 1973'te profesör ünvanı alan Darga, Karatepe, Gedikli ve Değirmentepe kazılarına katıldı. Şemsiyetepe ve Şarhöyük kazılarına başkanlık etti. Side dilinin çözümüne katkıda bulundu. Muhibe Darga’nın akademik makalelerinin yanı sıra Eski Anadolu'da Kadın adlı bir kitabı vardır. Emine Çaykara’nın kendisiyle yaptığı nehir söyleşi 2007 yılında Arkeolojinin Delikanlısı adıyla yayımlanmıştır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler