KCK davasında tahliye yok

Terör örgütü PKK'nin üst yapılanması olduğu iddia edilen KCK davasında, sanık avukatlarının ''ana dilde savunma hakkı ile ilgili yasa tasarısının beklenmesi'' ve ''tercüman'' talebi, mahkeme heyetince reddedildi. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, davayı 3 Ocak 2013'e erteledi.

KCK davasında tahliye yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.11.2012 - 14:22

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen davanın 4. duruşmasının öğleden sonraki oturumunda tüm sanıkların avukatı Mehmet Emin Aktar, cezaevlerindeki açlık grevlerinin 56. gününde olduğunu söyledi.

Aktar, müvekkillerinin de bugün itibarıyla açlık grevine başladıklarını açıkladıklarını, bu duruma mahkeme heyetinin kayıtsız kalmamasını istedi.

''Kürtçe savunma yapma talebinin'' temel bir hak olduğunu belirten Aktar, ''Kürtler'e ilişkin yargılamadaki tutum bir taraf tutumudur. Ana dilde savunma konusunda parlamentodan erken davranın ve bir adım önde olun'' dedi.

Aktar, ''ana dilde savunma hakkı ile ilgili yasa tasarısının'' beklenmesi ve ''tercüman'' talebinde bulundu. Ardından sanıklardan Muharrem Şahin savunmasını bir süre Kürtçe konuşarak yapmaya çalıştı.

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci'nin taleplerin reddedildiğini belirtmesi üzerine sanık avukatları, duruşma salonunu terk etti.

Ekinci, avukatlardan gürültü yapmadan salonu terk etmelerini isteyerek, duruşmaya 5 dakika ara verdi. Avukatların ardından tutuksuz sanıklar da salondan ayrıldı.

Tahliye yok, bir sonraki dava 3 Ocak 2013'te

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen davanın 4. duruşmasının öğleden sonraki oturumunda, mahkeme heyeti duruşmaya yeniden ara verdi. Yaklaşık 45 dakika süren aranın ardından Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 3 Ocak 2013'e erteledi.

Duruşmanın Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yapılacağını ifade eden Ekinci, ''Bizim için buraya gelmek daha zor bir şey gerçekten. Ama sanıkların ve yakınlarının yerleşmesi için sonraki duruşmanın da burada yapılmasına karar verdik'' dedi.

Sağlıklı yargılama yapmayı amaçladıklarını vurgulayan Ekinci, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sizlerle eskiden beri teşviki mesaimiz var. Hepinizin Türkçe'yi Kürtçe'den daha iyi konuştuğunuzu biliyoruz. Türkçe bilmeyen bir adama zorla 'Türkçe konuş' demek zulüm olduğu gibi Kürtçe bilmeyen bir insana da 'sen Kürtçe konuş' diye bir baskı olduğunu da fark ettik. O da bir zulümdür. Bence bu zulümse eğer, herkes bunun karşısında durmalı. Kürtçe bilmeyen avukatlar var. Bunu da gördük. Gerçekten kamera çekimlerinde görürsünüz. Kürtçe bilmeyen avukatların ancak birkaç kelime konuşabildiklerini gördük. Ben işin doğrusu üzüldüm. Bir hukukçu olarak üzüldüm. Buna da izin vermeyin.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon